Guatemalan presidentti Molina on kutsunut maahansa muiden Keski-ja Etelä-Amerikan maiden korkeat edustajat pohtimaan huumeongelman ratkaisuja. USA:n pressakisaan imoittautunut/valittu liberaali ehdokas ja Kolumbian pressa ovat puhuneet samasta asiasta - huumesotaa ei voida voittaa niin kauan kuin huumeet ovat laittomia. Vain sallimalla ne jollakin tasolla, voidaan vaikuttaa niihin huimiin rahavirtoihin, joilla huumeparonit nyt operoivat.

Kokeiluja on tehty Portugalissa ja Hollannissa ja nyt niiden kokemuksia halutaan soveltaa muuallakin. Homma ei kuitenkaan pela ilman, että jenkit lähtevät mukaan.

Nämä huumereittien pikkumaat ovat ihan lirissä ja voimattomia, koska niillä ei riitä miehet, kalusto eikä rahat tähän huumesotaan. Guatemalassa murhataan joka päivä 16 ihmistä huumeiden vuoksi. Guatemalassa on 20 000 poliisia huumetorjunnassa, mutta sitä vastassa on 200 000 miehen palkka-armeija. Huumemafialla on jopa varaa maksaa omilleen enemmän kuin valtiolla on varaa poliisille. On helppo arvata että poliisijoukoista vuotaa koulutettua väkeä vastapuolelle. Sisäministeri toteaa että armeijan käyttäminen huumesotaan ei onnistu monesta syystä. Mexico on joutunut sitäkin käyttämään, kun 800 poliisia todettiin lahjotuiksi ja jouduttiin erottamaan. Näistä erotetuista huumejengot saa taas lisää kokenutta porukkaa!

Huumemafia voi vielä lisäksi käyttää mielettömästi rahaa lahjontaan, joka sitten vaikuttaa kaikilla tasoilla, kaikissa kuljetusreitin maissa, myös Jenkeissä. Kts aikaisempia juttuja, valitse kategoria huumesota.