Sillä täällä on vielä vahva perinne "mud brick" tekniikalle. Suomeksi käännös mutatiili kuulostaa huonolta, sillä se on saven, olkisilpun ja hiekan sekoitus, ei mitä tahansa mutaa. Kun koko idea lienee kehittynyt täälläpäin, on matyeriaalin seokseksi oletettavasti vakiintunut monenkin kokeilun jälkeen se aines, mitä Niilin on vuosimiljoonia kuljettanut paikalle. Savi-olkiseos on kaikkialla tunnettu ja käytetty. Pohjolassa hiukan vähemmän, sillä kotoiset puulaadut ovat tarjonneet helpon, jos ei helpomman, niin kuitenkin kätevän tavan rakentaa. Meillä kun saven kanssa voi pelata vain osan vuotta, mutta puun käsittely onnistuu monenlaisella säällä.

Seilailin netissä ja osuin kiinnostavalle sivustolle, jonne kirjoittaa useita eri alojen osaajia, kaikilla jokin sidos lähi-itään tai arabimaihin. GREENPROPHET on mmulle uusi tuttavuus, mutta ei jää tähän vaan tilasin jo heiltä vakiosti kirjeen.

http://www.greenprophet.com/2011/01/compost-toilets/

Kun haluaa talon joka käyttää mahdollisimman vähän uusiutuvia luonnovaroja, sen voi varustaa aurinkokeräimellä, joka lämmittää veden. Vesi kun lämpiää auringossa, vaikka säätila olisi viileäkin. Luxorin suunnalla varjoisia päiviä on niin vähän, että uskon asukkaan selviävän läpi vuoden sillä. Eihän suihkua ole tarvis ottaa jos on monta päivää ollut viileää?

Käytetyt vedet, tiskialttaasta, suihkusta kun johtaa harmaavesi-suodattimeen, sen voi käsittelyn jälkeen käyttää esim puutarhan kasteluun. Kuivakäymälä on itsestään selvyys ja sen kaveriksi kun hankkii jonkinlaisen systeemin kompostointiin, on jätteen käsittely siltä osin hanskattu.

Aurinkoa voi toki käyttää vielä asunnon valaisuun, akku ja ledilamput voi itsekin asentaa. Jääkaappi voisi olla akun varassa tai sitten kaasutoiminen, koska ruoan laittoon kannattaisi hankkia kaasuliesi ja -uuni.