Maapallon loppu lähenee?

Kokonaisuutena maapallo menee kohti kovia aikoja, globaali talous kouristelee, koska luonnonvarat on kulutettu vähiin. Länsimaissa riistokapitalismia ei saada kuriin, veropakoilu heikentää kansantalouksia. Jos sen päälle saadaan vielä aikaan kauppasota, jossa lopulta Kiina vetää pisimmän korren, koska se on viisaasti haalinut valtaosan maametalleista ja pystyy niiden turvin kiristämään teollisuuden raaka-aineiden kautta muita. Jenkit saavat vakoilutempuillaan koko muun maailman vastaansa. Epäluulo kasvaa, luottamus katoaa.

Kun päälle lyödään ilmastonmuutoksen aiheuttamat rajut asiat, ei voi kuin olla tyytyväinen, että pääsee karkuun koko kaaosta kun omat vuodet tulevat täyteen. Vesipula, elintilan katoaminen alavissa maissa johtaa massiivisiin kansainvaelluksiin joissa paineet kohdistuvat köyhiin naapurimaihin aiheuttaen tautiepidemioita ja lopuksi sotia.

Oikeastaan onkin mielenkiintoista pohtia, mikä näistä uhkista toteutuu ensin vai pamahtaako koko sotku yhtaikaa. Joka tapauksessa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja yhteisvaikutus on niin raju että siihen ei kukaan pysty vaikuttamaan, kun maailmanhallitusta ei ole. Ja vaikka sellainen saataisiin, se olisi täysin kykenemätön tekemään päätöksiä, mikä on jo nähty YK:n ja EU:n toiminnoissa.

Väestön liikakasvu vaikuttaa muutamassa vuosikymmenessä rajusti. (ennuste 50v) Luonnon tuhoutuminen muovin hatoista johtuen ja samaan aikaan voimalla vaikuttava kemikalisoituminen ovat toinen suuri uhka, jota ei pystytä poistamaan millään keinolla. (ennuste noin 100v) Vielä ei ole laajasti tunnustettu sitä uhkaa joka ihmisen terveydelle luo joka puolelle tunkevat sähkö- ja magneettikentät, joista epäillään syntyvän uusia syöpiä tai muita juopia. Se asia paljastuu kun nykyinen kännykkä-ruutu-lapsipolvi aikuistuu. Merien saastuminen, liikakalastus, maaperän kasvuvoiman ehtyminen eri syistä johtaa ruokapulaan. Ilmastotekijöiden vaikutus viljelyyn, rajut muutokset sadannassa, tulvat ja kuivuudet tuhoavat satoja. Se näkyy jo nyt eri puolilla maapalloa. Viime vuosikymmen oli puolisen astetta lämpimämpi kuin vuodesta 1881 jatkunut yhtäjaksoinen mittaus osoittaa koko pallolla. Meren pinnan nousu jatkuu kiihtyvällä vauhdilla ja valitettavasti se on itseään ruokkiva kierre. Kun se saavuttaa parin-kolmen metrin tason, maailman ydinvoimaloista iso osa on vaarassa tuhoutua ja ydinsaaste leviää. Loviisan laitos sietää 4m nousun. (ennuste haarukassa 30-60v ja Fukushima esimerkkinä). Aikamoinen sekasotku jossa kaikki kietoutuu yhteen toivottomana ketjuna, ja on täysin mahdoton hallita.

Jos tästä katastrofista selviää elävänä edes pieni osa maapallon eliöistä, veikkaan että ihminen ei ole siinä joukossa. Toivottavasti katastrofi ei ole lopullinen ja tee Telluksesta Marsin kaltaista. Soisin torakan ja rotan lisäksi variksen, suden, muurahaisen, hämähäkin, kastemadon sekä voikukan, mustikan ja nokkosen selviävän. Jos sienet, puut, jotkin kalat, kasviplankton ja muu elämän peruskerros säilyy, on planeetalla heikkoa toivoa. Suuri vaara on että ekosysteemit vaurioituvat ja vaikutusketjut katkeavat. En paljoa panisi toiveita ihmisen siirtymiselle muualle avaruudessa, sillä se ei voisi koskaan korvata kokonaisen planeetan elonkehän katoamista. Eikä sille utopialle ole riittävästi aikaa toteutua ennen katastrofia.