Kaavat ja hallinto

Vihdissä on jatkuva kaavojen valmistelurumba johon on syytä osallistua. Itse olen ollut monessa roolissa asioita pohtimassa.  Valtuutettuna ja kh:n jäsenenä, mutta myös Hiidenrantaseuran ja Vihdin Luonnon kautta antamassa lausuntoja. Elämä on opettanut olemaan ajoissa liikkeellä, koska siinä vaiheessa kun asiat ovat vielä avoinna, voi jotakin saada läpikin. Kaava-arkkitehdit ovat yleensä melko herkkiä hipiältään ja kun ehdotus on valmis, sitä ei haluta muuttaa. Asiallisetkin muutoksien perustelut on kumottu kovin kevyin argumentein, se on tullut nähdyksi.

Kunnissa on kaava-asiat oma lohkonsa ja niiden tekninen toteutus oma juttunsa. Niiden keskinäinen vaikutus asumiseen on usein hankala sovittaa yhteen, eikä aina ole selvää keneen pitäisi olla yhteydessä, kuka päättää mistäkin. Kaavan valmisteluun ei saa mukaan määräyksiä rakennuksista tai rakenteista, vaan niitä käsitellään vasta rakennuslupavaiheessa jne. Siksi esim. ekokylien kaavoihin ei saa ekoasumiseen olennaisesti liittyviä asioita määräyksinä, vaan niitä varten pitää erikseen olla rakennustapaohje tai sitten muu hallinnollinen määrittely, jonkin tason yleissuunnitelma. Vihdin ekokylähankeessa homma meni pieleen siinä, että kunta ei ajoissa laatinut rakennustapaohjeita. Maistoin siinä jo silloin politiikan makua ja idean vastustajien lusikat sopassa.

Hesa omistaa Eerolan tilan ja sinne on nyt tehty reilun kokoinen uusi siirtolapuutarha. Kaavan teki konsultti ja Hki maksoi työn. Juttelin viime vuonna aiheesta ensin kaupungin hankkeesta vastaavan arkkitehdin kanssa ja sitten kirjoitin kirjeen sille konsultille, arkkitehti hänkin. Tavoitteenani oli vaikuttaa siihen, että joka mökille ei annettaisi lupaa omaan saunaan. Ehdotin kaavaan merkittäväksi paikka yhteissaunalle, jonne sitten olisi voinut hankkia kunnon puukiukaan. Kyllä kaavassa saunan paikka onkin, mutta miten se lämpiää on eri juttu. Sen lämmitys ja puiden hankinta sopisi oikein hienosti kesämökkien asukkaille. Kiertävä lämmitysvuoro ja klapitalkoot, johon ukot saisivat hyvän tekosyyn paeta mökin siivousta ja aiheen pikku kaljotteluun kimpassa.

Nyt kun katsoin (monimutkaisen etsinnän kautta) Eerolan kaavamääräyksiä, petyin karvaasti. Nyt sitten saa 35 neliön mökin lisäksi rakentaa 15 neliön saunan! Siinä on modernia ekosaastetta, kun yli sata saunaa lämpiämässä sähköllä tai puulla. Kaava ei määritä millä kiuas kuumenee, mutta veikkaan että aika monta piippua röyhyää savu- ja nokipilviä taivaalle ja siinä sitten saa naapurusto nieleksiä myös pienhiukkasia. Pienhiukkasten vaikutuksesta on saatu lisätietoja ja niiden merkitys kansanterveyteen on luultua suurempi.

Yksi toistuva puute ja virhe kaavoissa on, nimittäin kulkureitit Viheralueille, eli vaikkapa taloryhmien keskelle jäävä kaunis metsäinen mäki jää kovin vähälle käytölle, kun sinne ei oikein pääse tai ainakaan ei voi vaeltaa sen läpi jos on vain yksi polku ”sisään”.

* *   

Turkissa sama asia näkyy myös olevan ongelma tai ainakin saman sukuinen. Siellä on järjestetty jättimäisiä mielenosoituksia, joista sukeutui mellakoita, kun viranomaiset ovat tiedottaneet huonosti. Istambulin tärkein aukio on Taksim ja sen reunalla on puistoaluetta, jolle nyt on kaavoitettu jättimäinen ostoskeskus. Kansa raivostui siitä, että kaupungin sydämeen olennaisesti kuuluva puisto tuhotaan.

Kuin jos meillä kaavoitettaisiin ostosparatiisi Hesan mäntymäelle. (eipä silti, kyllähän sitäkin jo joku haaveili jäähallille, mutta epäilen sen onnistumista). Vika on tietysti siinä, että asiasta ei etukäteen kerrottu laajasti jo suunnitteluvaiheessa.

Luultavimmin myös sikäläiset päättäjät on kyetty lahjomaan tekemään törkeä vääryys kansallisesti tärkeälle paikalle. Nyt sitten hallitus ja armeija kurittaa mieltään osoittavia. Demokratia on vaikea laji ja sen opiskelu tällä tavalla käy kalliiksi kaikille, ennen kaikkea ympäristölle.