Tikkuja näppeihin   

Hannu soitti aamulla että nyt olisi sulle tikku. Sotkin käsitteet ja luulin hänen puhuvan muistitikusta, mutta tieto koskikin scalatikkua, jota pyysin tuomaan. On hinta laskenut, kun nekin nyt tehdään Kiinassa. Joskus muinoin tikku maksoi montakymmentä markkaa, nyt 5€. Toisiakin, paksuja tikkuja saatiin, nimittäin timpurinkyniä. Niille on ollut kysyntää sekä maalarien että puuseppien taholta. On siis hyvä ystävänlahja heille.

Eilinen tapahtumasarja sai nousemaan tulitikkuja mieleen. Meidän portin ulkopuolelle on aina joku heittänyt röökintumpin tai pari. Usein joku töihin tuleva duunari. Kun katua siivoava heppu on ottanut tavakseen kolistella portilla herättääkseen huomiota, olen joskus antanut hänelle vitosen ja kehottanut luutimaan natsat veke. Viimeksi eilen en antanut mitään enkä ollut huomaavinani ukkoa. Seuraus oli että siihen ilmestyi kasa natsoja, mutta ukko oli tyhmä ja tiputti niitä tuhkakuppiin rutattuja kourallisen. Sillä jos joku heitää tumpin maahan, se tavallisesti poljetaan litteäksi tai jää pyöreäksi, ei ole koskaan mutkalla. Keräsin nyt aamulla auringon noustessa 8 mutkatumppia pois ja laskin maassa olevat suorat, 13 kpl.

Jos nyt aamupäivällä tumpit lisääntyy, on hän ne selvästi tuonut, sillä aamuisin ei kukaan norkoile siinä portin ulkopuolella, vaikka iltaisin saattaakin nuoriso parveilla mopoillaan ja ehkä jonkun natsankin heittää. Hassan lupasi pitää ukolle puhuttelun jos arveluni osoittautuu oikeaksi. Tänään on perjantai enkä ole varma ovatko luutamiehet kärryineen duunissa. Huomenna selviää.

Huippu-uutinen

Iltalehti kertoi että täkäläiset viranomaiset ovat ilmoittaneet juuri löydetystä pyramidista Luxorissa.  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013022116705069_ul.shtml

Se on vain kasa savitiiliä ja sijaitsee kuvasta päätellen Ramses  toisen muistotemppelin alueella. Visiiri Khay oli hänen aikansa  tärkeä neuvonantaja ja hoiteli pääministerin duunia. Visiirihän on nykynuorille tutumpi mopon kypärästä ja on sekin siis etenemisen kärjessä ja tarjoaa tuulensuojaa tärkeälle naamalle, tässä casessa Ramsesille. Pyramidit olivat vanhempi käytäntö eikä niitä ole käytetty samalla kaudella kun komeita hautoja rakenneltiin. Pyramideja ei ole yleensäkään Ylä-Egyptissä vaan tuolla alempana. Vaikka toki niitä on paljon Nubiassa ja Sudanissa.

Sain juuri luettua Schildin ”Aurinkolaivan” jossa hän myös ohimennen kertoo Bess-jumaluudesta, joka esitetään kamalan kikkelin kantajana, ja joka auttoi hedelmättömiä naisia saamaan lapsen. Tämän jumalan papit käyttivät naamioita seremoniassa, jossa lapsettomuudesta hoidettiin naiselle parannus. Siihen tarvittiin naisen saattaminen tajuttomuuden tai hurmoksen tilaan, josta hänelle jäi vain hämärä mielikuva ja outoja tuntemuksia. Kai siinä samalla ja etukäteen huumattiin mieskin sekaiseksi. Sen ajan papit jo tiesivät että lapsettomuuden syy oli useimmiten miehessä ja se oli helppo korjata. Jos tulosta eli lasta ei saatu, voi aina syyttää huonoa jumalsuhdetta tai muuta hämärää ja silloinhan voitiin jo arvella että syy oli naisessa, jos pappien taikasauvat ei saanut raskautta aikaan.

Yritän raapia kasaan jonkinalaisen yhteenvedon Göranin kirjasta ja taas oli kiinnostavaa todeta, että rankkaa kritiikkiä siedetään paremmin kun sitä esittää tunnettu kirjailija taidokkaassa tekstissään, kuin että epäkohdista kirjoittaa tällainen tavallinen tumpelo. Sekä Schildt että hänen varhainen edeltäjänsä Wallin olivat hyvin kriittisiä joitakin arabimaailman ja Egyptin ilmiöille ja on vain todettavissa, että se mikä on ollut vaikeaa 1956 on nyt vielä huonompaa, kun väestö on nelinkertaistunut.

Puuverstaalla ei saanut tikkuja käsiin mutta puupölyä silmille, sillä pyörivä rälläkkä pöllyttää karmeasti, eikä tietenkään mitään suojuksia ole kenelläkään. Olimme Abdyn kanssa kaventamassa pöydän kanneksi tilattuja komeita lankkuja - pituus 275 ja leveyttä noin 50cm. Ilmeisesti vaalea saarni on puulaji. Ulkoreuna kannesta jää luonnonmuotoonsa ja kaksi levyä riittää kanneksi, jopa joutui kaventamaan 10cm. Yhdestä pätkästä tulee sitten korvaava kansi pilalle menneen kivipinnan tilalle. Paloista saatiin myös pohjalevy Marian patsaalle, mutta sitä pitää vielä paljon työstää. Yksi komea lankku joutaa pöydäksi kattoterassille, kunhan niin pitkälle edetään. Asia edistyy, sillä kovalla painostuksella on vihdoin jo luhtiportaan emmeet verstaan pihalla ja taas selostettiin työtapoja..

Taas tuli mieleen huvittava vertailu meikäläisen ja täkäläisen puuverstaan seiniltä. Suomessa kun on vähäpukeisia pimuja seinillä, niin täällä on Maria. Arveluiden mukaan siis kaikki neitsyitä?

Toinen hauska ero on se, että verstaalla pyörii koulupoikia apulaisina. Se on hyvä tapa, oppivat näkemällä ammattilaisten puuhia ja tekemällä vähäisempiä alkeita työkalujen käytössä. Suomessa sekin opin mahdollisuus ammattipajoilla on poissa laskuista. Eikä ole isilläkään enää kellarissa sorvia tai muita koneita.