Valistusta viihteen ja videon avulla

YLE oli ollut rahoittamassa hyvää dokkaria, jossa kerrottiin vakuuttavasti siitä, miten syvästi elokuva vaikuttaa ihmiseen. Tv-leffa-video, kaikki liikkuva kuva tehoaa mutta paremmin valistus menee perille kun se puetaan tarinaksi, johon katsoja voi samaistaa itsensä.

Dokkari kertoi vakuuttavasti monista maista että saippuasarjoilla on voitu saada aikaan muutoksia ihmisten asenteissa. Hämmästyttävän tehokasta kansanvalistusta.

En ehtinyt katsoa koko juttua, mutta nimi Miguel Sabido oli kai systeemin kehittelijä ja hänellä oli kannattajia ja seuraajia, jotka olivat käyttäneet samoja menetelmiä ratkomaan yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia. Jopa radiota oli käytetty menestyksellä jatkosarjojen muodossa.

Jenkkiläinen tohtori yliopistosta todisti menetelmän eduista ja sen käytön kokemuksista eri maissa. Jokin pätkä oli tehty myös Egyptistä, mutta sitä en nähnyt.

Joka tapauksessa saippuaoopperoita oli menestyksellä käytetty muuttamaan asenteita ja opettamaan kansaa tärkeissä asioissa, kuten HIV- ja AIDS-asioissa, perheväkivallassa, raiskauksissa, ehkäisyssä, ympärileikkauksissa ja hygieniassa. Ohjelma korosti että se pitää olla osa tarinaa eikä mitenkään tyrkyttävää vaan esitetty siten että katsoja voi samaistua roolihenkilöön.

Kiinnostava juttu oli, että jossakin maassa oli kehitelty järjestelmä puuttua perheväkivaltaan siten, että kun naapurit kuulivat miehen pahoinpitelevän perhettään, he menivät talon lähelle kolistelemaan kattiloita ja pitämään meteliä. Näin heidän ei itse ollut pakko sekaantua itse pahoinpitelyyn, mutta tekemällä se julkiseksi, hakkaaja nolattiin ja saatiin yleensä kuriin. Sama kikka oli siirretty Etelä-Afrikkalaiseen saippuasarjaan ja filmin tekijät olivat iloisesti yllättyneet sen kikan siirtyneen sinne saippuasarjan avulla. Perheväkivalta on hyvin usein ongelmana kehitysmaissa, joissa naisen arvostus on alhaista ja lapsetkin ovat omaisuutta.

http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/dokumentit/dokumenttiprojekti-saippuasarjojen-viestit

Löysin ylen sivuilta tiedon että juttu uusitaan 13.7 päivällä

Seuraava lähetys

la 13.7.2013 klo 13.05 Yle TV1 Uusinta

1 lähetys vielä tulossa