Tuli mieleen vanha tosi juttu Romanian diktaattori Chausescusta, jonka aikana pari kertaa kävin maassa turistina. Häntä kun juhlittiin suurena johtajana ja mielisteltiin kaikenlaisilla hassuilla ”arvonimillä” mediassa. Jokainen uutislähetys silloin alkoi ”uutisella” mitä diktaattori tai vaimonsa oli tehnyt tai sanonut. Yksi vesselin kunnianimistä oli ”ajatusten Tonava”. Täällä ei ole keksitty Mubaa tai Mursia kehua nimellä ajatusten Niili. Johtuuko siitä että virta on niin täynnä sontaa ja roinaa?

Matkalla itärannalle ostoksille, kirjasin taas pikku huomioita, jotka ovat minulle ajatusten virtaa, joskus kirkasta, usein aika sameaa. Huomasin että yhdellä banaanin viljelylohkolla on sadonkorjuu edennyt uudistamisen vaiheeseen, eli ruohokasvin lehdet oli poistettu ja jätetty vain pieni tupsu josta seuraavan satokauden tuotto lähtee kasvuun. Vieressä oli toinen lohko jolta satoa ei ole korjattu, eli osaavat laajentaa satokautta pitkälle jaksolle.

Hannu oli lautalla jutellen saksalaisen pitkän, laihan ikämiehen kanssa. Kysäisin tältä kokeneelta Luxorinkävijältä taustoja ja hän kertoi olleensa 41 vuoden aikana jatkuvasti lyhyemmillä matkoilla, mutta nyt 14 viime vuotta pitkän talven ja WB:llä. Hän on jotenkin rahoittanut alkuun talon jossa Hein asui pari kautta ja nyt Hannu jatkaa asumista.

Itärannassa on kiinni vanha autolautta, jolla joskus kuskattiin väkeä ja kulkupelejä yli virran. Ajoneuvot lastattiin ja purettiin kyljestä ja matkustajille oli penkit perän puolessa. Siltahan on valmistunut joskus 30 vuotta sitten, jolloin rotiskoa ei enää tarvittu. Nyt näyttää siltä että sitä kunnostetaan eli jossakin päin on tarve kasvanut ja vanha rähjä havaittu tarpeelliseksi kunnostaa käyttöön.

Houkuttelin Hannun kanssani tuopille tuttuun puutarhaan, josta muuten kulkee ohi ”kaikki” väki joka liikkuu kylillä. Siinä totesimme että vossikoille rakennetut kaarikatokset olivat lähes tyhjinä, vain muutama varsa ja tyhjä kärry ”otti varjoa”. Vossikoita oli aika rivi rannassa odottamassa kiertoajelijoita jokilaivalta. Tuntuma on sellainen että väistämättä ovat joutuneet vähentämään vossikoiden määrää, kun turisteja ei riitä kyytiin. Katselin siinä heppoja ja näin yhden erikoisuuden, mustan humman jonka pää oli harmaa! Toinen elikko oli myös harmaa ja kauniit mustat sukat jalassa ja harja mustana. Valkoiset eivät useimmiten ole puhtaan valkoisia vaan hiukan harmahtavia.

Hannu lähti  pidentämään viisumia, kun ei ollut harmikseen hoksannut ottaa kotona lähtiessä koko 90 pv jaksoa, vaan maksaa nyt hiukan turhasta. Pidennyshän käy helposti ja nopsasti. Kun muistutin visatoimiston sijainnista, sanoin että sano taksille Nile Palace, vaikka turistit tuntevat paikan Steigenbergerinä. Taxikuskit kun eivät kaikki osaa lukea ulkomaankielisiä nimiä eikä varsinkaan tiedä eri ääntämisiä, käyttävät perinteistä, alkuperäistä nimeä.

Niinhän siinä kävi, että kun istuin hidasta tuoppiani loppuun, meni ohi kolmen tutun porukka, Päivi, Sari ja Jorma, joilla oli asiaa Soukin suuntaan.

Ostin kuusi klaffituolia Seriffin kaupasta tv-kadulla. Hinta oli edelliselle erälle ollut 80LE/kpl mutta nyt oli noussut 100:n. Se oli kuitenkin hinta jonka sama tuoli maksoi jo aikaisemmin valtion kaupassa Medinalla, joten ei tehnyt häijyä maksaa. Näyttää inflaatio vaikuttavan, varsinkin nyt kun kurssi putoaa.

Kävin myös Kodin Anttilassa katsomassa koreja ja laatikoita pikkutavaroille ja vaatteille. Aika tyhmä vandalismi oli menossa, sillä joku oli avannut 2 myytävää kaasupulloa sihisemään. Ruuvasin ne kiinni ja jäin ihmettelemään miksei kukaan ohikulkevista kaupan henkilökunnasta ollut sitä tehnyt. Vaikka kauppa on melko avoin ja rättikattoinen, oli siinä kuitenkin jonkinlainen räjähdysvaarakin olemassa. Joku sitten saa ostaessaan vajaan pullon?! Todella typerää kiusantekoa! Joku huonosti kohdeltu asiakas tai työntekijä? Juuri tässä kaupassa kun johdetaan huutamalla.

Tuolit ja muovikorit pitää saada kuljetettua yli virran ja sain ne mukaan johonkin Hassanin kuljetukseen illalla, ettei tarvinnut maksaa itse taxia sillan kautta.