Solar

Uusi sana Abdylle, joka ei muutama kuukausi sitten tuntenut käsitettä. Mutta nyt etsimme kilvan uusia aurinkosovelluksia netistä ja vaihdamme tietoa.

Egyn ehkä ensimmäinen itse tehty aurinkokeräin valmistuu ja saimme eilen roinat katolle, pellit kiinnitettyä rimoihin ja nyt odotellaan että Putki-Ahmed tulee vehkeineen, että saadaan tehtyä liitokset kuuumentamalla putkia. Ne voisi tehdä myös liimaamalla, mutta täällä tämä kuumaliitos on tuttu.

IMG_0109-normal.jpg

Olen omin pikku kätösin leikannut 120 pullosta pohjat ja etiketit. Nyt ne on 10 pullon setteinä odottamassa että läpi tungetaan mustaksi maalattu putki ja sen jälkeen paneli kasataan yhteen ja kiinnitetään jollakin konstilla, ehkä narulla peltien päälle. Keräin on passiivinen ja siksi sen keräysastia pitää olla yläpuolella, jonne kuuma vesi nousee ilman pumppua ja astian alaosasta vesi lähtee viileämpänä putkiin ylös nousevan tilalle eli kierto syntyy fysiikan vaikutuksesta. Siitä johtuu että kaikki valmiit systeemit, joita Kiina syytää maailmalle, on sama ratkaisu eli lieriönmuotoinen terässäiliö laitteen yläpäässä poikittain.

Me kun teemme tällaista DIY eli ”tee se itse” mallia, on säiliönä vain iso muovinen astia. Tässä tapauksessa kyllä ihan tarkoitukseen tehty 500L säiliö.

Teimme hankintareissun pariin putkiliikkeeseen mutta ensin ostimme edullisesti ylijääneitä haaroituskappaleita Hassanin talohankkeesta. On kätevää kun koko suku käyttää samaa putkimiestä, joka sitten muistaa kenelle jäi varaosia. Täällä on ylivoimainen valtamerkki saksalaistaustainen BRÄNNER, joka kama kuitenkin ainakin osittain tulee Kiinasta. On toinen saksalaisnimi mutta epäilen sitä vain keksityksi, kun kaikki saksalainen on synonyymi laadulle.

Ajoimme ohi Qurnan sairaalasta jonka katolla on pari suurta tankkia ja jotain aurinkovirityksiä. Samoin on Hassanin talon lähellä saksalaisen omistama talo, jonka katolla on ensimmäiset aurinkokeräimet, valmiina hankittuja. Sinuhetalon katolle tuleva näkyy kadulle, joka oli alunperinkin mulla tavoite, sillä tässä maassa kuten tutkitusti muuallakin, naapurien esimerkki toimii tehokkaasti. Toivon kovasti jäljittelijöitä tähän ideaan. Yllytän Abdya järjestämään oikein demoja halukkaille, jotta pääsevät tutkimaan tekniikkaa ja vakuuttumaan tehosta.

Lopuksi oikaisen toteamukseni että Cociksen pullot olisivat huonon muotoisia. Toisella tavalla leikaten niistä tuleekin tukeva pötkylä. Siis voi todeta että kaikki 1,5L kirkkaat muovipullot sopivat tähän. Brassit useissa videoissa eivät käyttäneet taustana metallilevyä ja arvelen syyksi sen, että harva pullorivistö päästää tuulen lävitseen eikä lennä sen mukana katolta hittoon. Mekin  joudumme varautumaan tuulen voimiin 4 neliön levymme kanssa. Tuulen vuoksi pulloissa on ideaa, sillä sehän pitää hankitun lämmön sisällään eli putken ympärillä eikä tuuli heikennä tehoa. Siinä tapauksessa olisi viisasta panna pullon sisään alumiinipaperia putken taakse tehostamaan solarin säteitä. Se voisi olla seuraava versio, parannettu malli.

Pullokeräin on pakko olla vinossa asennossa fysiikan vuoksi, vaikka vaakasuunnassa makaava keräin saisi yhtä hyvin aurinkoa, joka on melko kohtisuorassa yläpuolella. Kotisuomessa keräin toimii myös ihan pystyssa, ainakin tyhjiöputki-sellainen, sillä meillä aurinko on niin matalalla talvikaudella, jolloin keräimestä on eniten hyötyä, eli helmi-toukokuussa. Sen suhteellinen teho saakin laskea silloin kun aurinko on korkealla, koska sitä piisaa.

Seuraava projekti sitten syksyllä voisi olla huussi ja kompostori, sillä kun olen nähnyt että miehet voivat käydä näkyvissäkin paikoissa kyykkimässä, ei voine olla suuria henkisiä esteitä siitä puhua ja se rakentaa. Sen perään sitten voisi tutkia mahdollisuutta hankkia palikat aurinkopaneeleiden itse rakentamiseksi. Jenkkilässä ja muualla on saatavissa kaikki osat ja hyviä opetusvideoita, joissa kaikissa kehutaan homman helppoutta. Tänne Egyyn kun tuntuu sopivan hyvin kaikenlainen DIY.