ma 10.1.2011

Sattui olemaan telkkari Nile-TV:n puolella auki kun siellä lähetettiin juttu Rovaniemellä toimivasta Lapland Studios animaatioyrityksestä. Haastateltiin firman pomoa, jonka nimi vilahti ohi ja se äännettiin niin erikoisesti, etten ymmärtänyt. Hienoa että joku suomalainen pääsee esiin, kuviin poroelon höystämänä.

Ma iltana oli kaksi lyhyttä sähkökatkoa, joita ei sitten vaalipäivän olekaan ollut. Silloin tarve ja syy saattoi olla poliittinen, nyt veikkaan että kylmä sää rasittaa verkkoa kun kansa lämmittää asuntoja.

Satuin keskustelemaan yhden tarjoilijan kanssa tästä vaalien sähkökatkosta ja hän oli kanssani samaa mieltä. Kaveri oli oikein kiihkeästi sitä mieltä, että vaalit väärennettiin. Kertoi että jo monissa vaaleissa on käynyt samoin, Mubarakin porukkaa ei kukaan äänestä, mutta silti se aina voittaa. Ihmettelen oikein, miten vapaasti täällä uskalletaan puhua ja ottaa kantaa, myös näin turistin kanssa. Ainakin se on hyvä asia, ettei mielipiteitään tarvitse peitellä.

Satuin näkemään kun kaksi pikkutyttöä, ikää ehkä 7-8v, lajitteli litteitä, pyöreitä, tuetulla hinnalla myytäviä (ihan maukkaita) leipiä sylissään. Olivat ehkä jakamassa ostostaan. Toiselta tipahti leipä kadun hienoon pölyyn, mutta hän ei häkeltynyt, ravisti pölyt ja kuivat hevonpaskat leivästä ja pani taas pinoon.

Kadulla kulki mies ja mainosti tuotteitaan puhaltelemalla kimakkaa torvea, jonka ääni muistuttaa sitä inhottavaa, älytöntä vuvuzelaa (joka on onneksi meidän urheilukatsomoista kielletty)- Sattui olemaan vuokraemäntä Monica paikalla ja kysyin mitä siellä myydään. Hän selitti, että se liittyy sokeriruokoon, mutta ei osannut selittää lisää. Katselin, että myynnissä oli n.2 litran vetoisia muovipusseja, joissa jotakin valkoista sisällä. Arvaus on että olisi ruokosokeria. Odotan kommentteja tietäviltä.

Monica oli kämpässä ratkomassa vesiongelmaa kylppärin altaassa, josta vesi ei valu pois. Sitä on jo pari päivää yritetty vanhalla kunnon kumipumpulla avittaa ja auttoihan se kerran. Nyt taas on vesi seissyt jo päivän alentumatta ollenkaan. Hän toi jotakin nestettä jota lorautti altaaseen ja pyysi puolen tunnin päästä testaamaan. No menihän se vesi hitaasti ja soitin alas, että ihan vielä ei tarvita putkimiestä. Olen katsellut putkien kulkua talon sisäpihan, jonkinlaisen teknisen huoltokuilun seinillä ja todennut ihmeekseni, että vaakaputkissa ei silmämääräisesti ole laskua ollenkaan. Ranskasta tai muualta lännestä kopioituun, (sinänsä hyvään tapaan maissa joissa putket eivät jäädy usein) malliin viemäriputket asennetaan talon ulkoseinille takapihalla. Siellä niitä on helppo tarkkailla ja korjata, kun ovat näkyvillä. Haaroitusten vaakaosuudet (silmämääräisesti ei ole laskua) vain ihmetyttävät tällaisessa maassa, jossa hiekkapöly on suuri riesa.

Tarpeeton ylipakkaaminen on riesana täälläkin. Avasin keksipakkauksen, jossa uloin kerros oli tiivis ilmanpitävä muovi. Sen sisällä oli pahvikotelo, jossa 9 keksiä. Se olisi hyvin riittänyt suojaksi kekseille, mutta sitten ilmeisesti tarvitaan se tiivis muovikääre pitämään tavara "tuoreena". Siis kuivat keksit! Pakkaus sinänsä ei tuonut lisäarvoa myymälälle, sillä paketit oli ladottuna hyllylle, jopa niin ettei etiketin kuvaa näkynyt. Saattoi olla esillepanon tyhmyyttä, mutta silti jää olennaiseksi se, että kaikkea pakataan turhaan ja yli.

Olen jo muutaman vuoden ajan ihmetellyt sitä, että kaksoispisteen jälkeen ei enää lausetta jatketa Isolla kirjaimella. Aina se on jäänyt ihmettelyn tasolle enkä ole vaivautunut etsimään vastausta siihen, onko vanha suomenkielen sääntö kumottu? Vai onko kyse siitä, että latomon automaattiset laitteet eivät hoida asiaa. Tiedän, että tietokoneen ohjelmissa se voidaan helposti hoitaa, siis vaihtaa AINA kaksoispisteen jälkeinen kirjain isoksi. Itse noudatan tätä vanhaa, hyvää tapaa, mutta olenko vanhanaikainen? Auttakaa, oi opet!