Kiinan ongelmista

 

Lapsikauppa on Kiinassa vakava ongelma, jota köyhyys, yhden lapsen politiikka ja poikalasten suosiminen ruokkivat. Vuonna 2011 Kiinan poliisi ilmoitti pelastaneensa parin vuoden aikana yli 13 000 siepattua lasta ja 23 000 siepattua naista. Nämä vääristymät ja kaameudet johtuvat siitä, että maassa on jo vuosikymmenet suosittu poikalapsia, ja nyt ollaan tilanteessa että vaimoista on pulaa. Se on muodostanut naismarkkinat, jotka näin kaupallistetaan. Rosvojoukot ryöstävät syrjäisistä kylistä oppimattomia naisia, kuljettavat nämä kaupunkeihin ja myyvät poikamiesten perheille. Lopputulos on joka tapauksessa huono.

 

Espanjan kummallisuuksia

 

Fudisjoukkueen jäsenestä, nimestä viis sillä en seuraa yksilöitä, maksettiin taas ennätyssumma 101 miljoonaa euppaa. Jutun kummallisuus on siinä, että yhteensä Espanjan fudisliigalla on velkaa yli 150 miljoonaa ja tämän hullunmyllyn pyörityksen 4 miljardin budjetit on rahoitettu paikallispankkien tileiltä. Kun sitten nämä kurjassa kunnossa olleet säästöpankit pantiin konkurssiin €-kriisissä, tuli seurojen lainoista heti roskapankkitavaraa.

 

Asiaan aika luonnollisena sivujuonteena liittyy verojen kiertoa ja yksi huipputähti joutuikin jo oikeuteen. Mitenkähän käy jalkapallomaassa oikeuden jakaminen, kun sillä on niin vahva asema? Ovat yhtä kiihkeää fudiskansaa kuin kaikkialla etelämpänä. Itse olen seurannut sitä kiihkoa Egyptissä. Kun maiden talous ja hallinto on hunningolla, on helpotus poliitikoille jos kansan huomiota voidaan suunnata ammattiurheiluun ja muihin hupijuttuihin, kuten vaikka Formuloihin.

 

Mumbaissa on möhlitty

 

Viranomaiset eivät ”tiedä” syytä kerrostalon romahdukseen, mutta sen voi arvata. Perussyy on korruptio rakentamisessa, joka johtaa fuskaamiseen itse työssä. Ilmiönä tuttu monissa korruptoituneissa kehitysmaissa, Egyptistäkin tuttu.

Homma menee niin, että joku kuppaa osan valuihin kuuluvista terästangoista, harjateräksestä ja myy sen omaan laskuunsa toiselle työmaalle. Tai sitten on käytetty ohuempaa tankoa kuin normi sanoo. En tiedä Intian maaperästä paljoakaan, mutta voihan syynä olla myös vääränlainen, liian hieno hiekka. Joka tapauksessa vika on hyvin usein väärässä ja huijaavassa rakentamisessa.

Egyptin tuntija Veli Aleksanteri kertoili siitä, miten joka vuosi romahtelee kerrostaloja nimenomaan Alexandriassa, mutta siellä usein syynä on huonot perustukset, joiden alla on ollutkin ikivanhoja katakombeja. Huolimattomuudesta siinäkin on kyse, huonot pohjatutkimukset. Ja vaikka käytävistä olisi tietoakin, se saatetaan vaan ”unohtaa” sillä rakennusmaa on sen verran kallista. Tunneli saattaisi olla myös muinaismuisto ja siksi rauhoitettava ja sehän olisi tontin omistajalle katastrofi. Nyt sitten annetaan vahingon kiertää ja rakennetaan huonoja, sortuvia taloja.