luxor 86.2009 sekavaa

Kun katselin egyptiläisten rivakkaa työtahtia, jotenkin tuli mieleen ajat entiset, jolloin pohjoisen pojat rakensivat Saddamille Irakiin palatsia ja Mikko Repo Viroon hotellia. Vaan kartellien Suomi tuhosi molemmat yritykset. On tämä, niin sanottu SUOMI yksi perkeleen kartellien ja sitä kautta korruption maa. Sekä se pohjalaisfirma että mikkorepo ajettiin konkurssiin siten, että isot rakennusfirmat kielsivät pankeilta luvan lainoittaa näitä uusia, rohkeita tulokkaita, jotka uhkasivat näiden, muutaman rakennuskonsernin voittoja. Aikanaan sitten kaatuivat Puolimatkat ja Hakat jne.

Onneksi ollaan nyt osana Eurooppaa ja tämä sikailu on saatavissa kuriin.

Ei vaan enää ole Mikon perillisillä kanttia samaan? Näkyi meilläpäin jokin Revon rakennusfirma Savonlinnasta tekevän hommia takavuosina, liekö sukua?

Tämä muistelus toi mieleen toisen. Poikamme Irakissa, silloin yli 30 vuotta sitten, kertoivat tarinaa joka jäi mieleen. Pojilla, joilta naiset olivat piilossa ja baareja ei ollut, oli kuulemma lotto kerran viikossa, ja joka poika sai vaihtelevasti muutaman miljoonan puhtaana käteen.

Jos tällaiset rivakat egyptiläiset duunarit voisivat urakoida vaikkapa hesan uuden musiikkitalon, voisi talousarvio alittua. Mutta kun eivät tarkene Suomessa, sääli. Eurooppa ihan turhaa pelkää siirtoporukkaa. Ovat niin työteliästä väkeä nämä, eivät turhia rukoile. Homma jatkuu, vaikka muezzit kuinka huutelee. Ilmiselvästi ovat jakautuneita syvästi uskoviin, näihin mustelmaotsiin, ja tavallisiin muslimeihin, jotka hoitavat hommansa ja käyvät moskeijassa, kunhan joutavat. Luultavasti onkin niin, että ne herkimmiin pakoon lähtevät, turvapaikanhakijat, ovatkin näitä "ei niin mustelmaisia uskovia".

Klo on 17.13 ja alkaa hämärtyä. Muezzi joikaa. Panin parvekkeen oven kiinni, ettei tule kylmä kun ulkona on vain 24 astetta plussaa. Pyysin Musaa hakemaan 2 pulloa viiniä.Hän hoitaa homman kätevästi fillarilla. Tämä taitaa olla sillä elämän alueella joka luetaan kaupankäynniksi, sillä Musa on mielestäni ottanut puhtain otsin liikaa ostoksista aiemmin.

Nämä egyptissä asuvat muslimit ovat liikenteessä kuin suomalaiset teinipojat. Lapsellisia kaahaajia ja torvensoittajia. En siis tiedä ovatko muunuskoiset parempia, mutta liikenteessä kaikki egyptiläiset ovat ihan kreisejä. On ihan ihme, että en ole nähnyt yhtään rajua kolaria, vaikka pojat ajavat rajua ylinopeutta kevareillaan torvet soiden. Muka torvensoitto antaa luvan!!! Tälläkin sivukujalla jotkin kahelit ajavat pakoputki kuumana räikkyen. Ei ole poliisi yhtään viisaampi täällä kuin meillä kotona. Joka maassa saisi poliisilla olla melumittari koko ajan kädessä ja sakkolappuvihko toisessa.

On sunnuntai ja rauhaisa olo. Olen tuumannut, että muutan pariksi viikoksi sinne yhden huoneen Camp-paikkaan ja lopetan tämän oman ruokatouhun. Vaikka ihan tykkään kokata, se on hiukan hankalaa täällä, kun aineiden kanssa ei ole ihan helppoa vielä. Sitten loppuajaksi voisin muuttaa Myriamin B&B vieraaksi länsirannalle. Siellä voisin vuokrata/lainata fillaria ja tutustua lännen ihmemaahan. Siellä ovat kiinnostavat, isot muistomerkit ja nähtävyydet. Viime vuonna törmäsin Saadin shopissa johonkuhun englantilaiseen, joka kertoi olevansa egyptoligi. Se taas kertoo siitä, että Saadin palveluja ostavat ihmiset luottavat häneen, kaiken kokeneet, kuten minä. Saad taas joutui uuden asian pariin, kun yritti etsiä mulle asuntoa ja siksi mokasi. Ensi vuonna halvemmalla sitten.

Vanhan polven kasvattina joudun katsomaan kirjaimistoa koko ajan, en siis osaa edes 2-sormijärjestelmää pimeässä, kuka osaa? Katselen telkkaria ja havaitsen sen eron, mikä on Aljazeeran ja muiden välillä. Muut kanavat eivät kerro mitään siitä sodasta, jonka Israel kävi Gazaa vastaan vuosi sitten. Siinä sodassa Israelin sotilaat tuhosivat aivan aiheetta suomalaisten rahoittaman sairaalan. Nyt tv kertoo, että Israel estää kaiken materiaalin toimittamisen jolla voitaisiin korjata ne 13000 asuntoa, jotka Israelin armeija tuhosi. Tätä ei kerrota muilla kanavilla, ei ainakaan Suomessa. Voisiko sittenkin olla jotain perää juutalaisten vaikutusvallasta ainakin jenkeissä?

Kun katsoo Aljazeeran uutisia, vakuuttuu siitä, että he ovat tasapuolisia ja osaavia. Johtopäätös on, että meilläkin tv kumartaa Israelin suuntaan, ehkä osaamattomuuttaan. Jos joku kanava ostaisi ohjelmaa Aljazeeralta, saisi hyvää ja reilua kamaa hyvin tehtynä. Bonuksena olisi hyvän näköiset reportterit, siis useimmin 40+ asiansa osaavat "tytöt". Lämmittää vanhan mieltä, nämä. Taas "parantavat maailmaa" ja toteavat että joukkojen lisäys Afganisanissa ei johda mihinkään. Tarvitaan poliittista ratkaisua.

Iranissa kuohuu.

Maanantaiaamu, hidasta heräämistä työmaan naulaamisen ääniin.

Kivaa, soitti suomalainen pelikaveriksi, huomenna mennään taas kentälle.

Keksin uuden asennon tähän kirjoittamishommaan. Muovituolilla istuen, jalat salonkituolin poikkipuulla, läppäri polvilla, toimii. Tämä elämä täällä, eläkeläisenä, on ihan kivaa. Eilen käveleskelin kylillä ja kaikki alkaa olla tuttua, jopa kauppiaat moikkaavat eivätkä tarjoa enää omaa shoppiaan kiivaasti. Haeskelen vielä vaihtoehtoja asumiseen. Lentokentällä tavattu täkäläinen talonomistaja, jonka vaimon, Sirkan numeron sain, ei vastaa. Joko sain väärän numeron tai hän onkin täällä. Ukkonsa pitää pitseriaa jossakin Hesassa ja asuvat Vuosaaressa. Täytynee kotona etsiä mies käsiin, jotta saan ensi reissuun halvemman asunnon. Hänellä oli studio tarjolla.

Abu Nagan numero, joka mulla on kännykässä, ei vastaa. Oliskohan mies sairas tai lomalla? Täytyy katsoa sähköpostista se toinen numero, jonka Annukka toimitti. Vaikka onkin kätevää muutoin tuon Luukku.comin käyttö, se ei seuraa mukana kun ei ole nettiä koneessa. Niinpä en nyt voi tutkia saapuneita viestejä, vaan pitää mennä TOPNETiin.

Kirjoitan tällaista tajunnanvirtaa, ei ole muistilappuja nyt. Siitä uudesta asunnosta vielä, että kunhan asuu eri puolilla kaupunkia, tulee kylä laajemmin tutuksi. Nytkin jo hahmotan aika hyvin matkoja ja reittejä, on sen verran tullut ajelluksi eri suuntiin. Kovin paljon käyttävät täällä fillaria mun kaltaiset pitkään asuvat. Pitänee ottaa pyöräkypärä mukaan seuraavalle reisulle. Hein esitti ratkaisuksi, että ostan fillarin Brysselistä ja panen sen lennolle matkatavaraksi. Hän on maksanut fillarin lennosta 10 euroa, vaan! Jos vielä olisi eurooppalainen hintataso fillareissa siellä, niinkuin lie oletettavaa, saisin hyvän ratkaisun liikkumiseen.

Tuossa vinosti vastapäätä kuivuu eilisen valun betonit ja pari heppua purkaa telineitä, joiden varassa ne notkeat ja vahvat sällit sinne pilareiden päähän betonia kantoivat. Ensi kertaa varten täytyy pitää yhteyttä may.flower@hotmail.co.uk. Näin hän sen kirjoitti, mutta luulen että siitä puuttuu yksin m-kirjain. Onneksi pikkurouva on vielä täällä ja voin tarkistaa. Pitää vielä pyytää hänen Luxor- numeronsa, jotta kontakti varmistuu. Hänellä on siis tarjolla asunto, mutta aivan liian iso. Ehkä vuokraa voisi maksaa vaan osasta kämppää?

Juttelin juuri naapurin miehen kanssa parvekkeella. Hän siis omistaa tämän talon, mutta ei asu täällä, vaan vastarannalla, Medinet Habussa, lähellä Hapsetshutin temppeliä. Hän pitää tämän huoneistonsa, nr 1, aina vaan itseään ja brittivaimoaan varten. Kun vaimo tulee, he asuvat yhdessä tässä. Kun miekkonen kysyi, mitä tykään asunnosta ja Luxorista, sanoin että on kallis asunto. Ei tarjonnut halvemmalla, vaikka olisi voinut. Riistäjä-kapitalisti. Hän kertoi, että maa täällä Feirusissa on kallista, 6000-9000 LE/neliö. Joku täkäläinen kertoi aiemmin, että talon pohja maksaa 10 000 LE neliö, eli talon pohja 100 m2 maksaa Täytyy yrittää urkkia, mitä May on maksanut.

Hein soitti ja välittää asian, että menen MaKarimin kanssa katsomaan hänen ystävänsä kämppää tässä lähellä. Ehkä sittenkin kaipaisin asua täällä ja hallita keittiötä? Katsotaan nyt, miten asiat suttaantuu. Hein tekee sisustushommia jonkun holskun kämpässä täällä. Heikäläinen siirtokunta kasvaa ja asettuu taloksi. Oikeastaan on outoa, että täällä ei ole pysyvästi tämän enempää suomalaisia ja ruotsalaisia. Nämäkin muutamat tutut, joihin on tullut törmätyksi, asuvat Suomessa. Kuten kotinaapuri, asuvat rivitalossa siinä 100 m päässä. Entinen ravintoloitsija, jonka nykyduunia en tiedä. Täytyypä jututtaa, ehkä hänelläkin on kämppä täällä. Ei ole tullut juttua edes siitä, missä hän on asustellut Egyptissä. Kai se yleensä niin menee, että tutustuvat suomalaisiin naisiinsa jotka ovat turistina täällä. Systerillä taisi muinoin olla täkäläinen poikaystävä? Vai olikohan se intialainen? Keskitumma kuitenkin.