Aljaz kertoo nyt palasia ohjelmasta joka ajetaan kokonaan to 24pv klo 16.30 keskieuroopan aikaa. Yritän katsoa. Tiedonmuruja nykypäivän orjuudesta, jonja surullisin toteuttaja on Kiina. Juttu näyttää kuvaa yhdestä jättivankilasta, joka on samalla tehdas. Ohjelmassa haastatella Falun Gong aktivistia joka tuomittiin pakkotyöhön ja oli töissä lelutehtaassa tosi kurjissa oloissa, orjana. Jutusta ei selvinnyt miten haastateltavat ovat päässeet ulos Kiinasta. Kaikkiaan näitä orjavankila-tehtaita on tuhatkunta. Orjat niihin saadaan tuomitsemalla juuri uskonsa vuoksi vainottuja, kuten uiguureja ja muiden uskontojen harjoittajia, joita on lukuisia eri puolila laajaa maata. Muistamme kaikki Kiinan valtaaman Dalai Laman kotimaan jonka budhalaisia munkkeja vainotaan, kidutetaan ja tuomitaan.

Näissä orjavankiloissa on arviolta 5 miljoonaa raukkaa. Suuri osuus tästä kauheudesta johtuu siitä, että kyltymättä kaikki läntiset kapitalistimaat ostavat ja vaativat Kiinasta tuotteita, joita itse ei kannata valmistaa. Videossa näytetään Simpsonit-nukkea, joita menee USA:n, sillä vain siellä on kysyntää mokomalle roinalle, joita kiinalaiset eivät tarvitse.

Toinen kiinnostav ja itseäkin koskettava uutinen tulee Japanista, jonne on kutsuttu kuultavaksi entinen OLYMPUS kameravalmistajan englantilainen (tai jenkki?) tj, joka potkittiin ulos firmasta, kun hän penäsi tietoja firman tilasta ja taloudesta. Iso scandaali oli, että yli 90v. firma oli 10v ajan väärentänyt tilinpäätöksiään peittääkseen jättitappionsa. Asian taustalla lienee suuri murros kuvan digitalisoitumisessa, sillä sehän osuus sinne 10v. taakse. Nyt firmassa on uusi johto ja hallitus, mutta kuinka kauan se kestää pystyssä, on suuri kysymys.

Minua tämä asia koskettaa siksi, että ostin keväällä halvan Olympuksen. Siinä kuitenkin oli vikaa näytössä, suuri musta piste ruudussa. Luulin aluksi että piste oli siinä muistuttamassa, että en ollut tehnyt tiettyjä alustustemppuja enkä käyttänyt siihen annetta DVD-levykettä, jonka avulla voisi tehdä joitakin hienosäätöjä. Laiskana aloin vaan käyttää kameraa ja opetella erehdysmenetelmällä sen käyttöä. Kamerat ovat aika samanlaisia, johtuen ehkä siitä että japanilaiset tekevät jättiosa niistä ja kopioivat nokkelasti toisiltaan. Kuluttajan kannalta se on hyvä, sillä kun osaa käyttää yhtä, hallitsee toisetkin, edes jotenkuten.

Valmistellessani tät talven viettoa kaamosta paossa, panin kuitenkin (Samin opastuksessa) kameran huoltoon, koska ilmeni että musta läiskä oli vika, ei ominaisuus. Huolto vaan lokakuun lopussa kesti arveluttavan kauan, 3 viikkoa. Lopulta hermostuin ja selitin Mustan Pörssin Sellon myymälässä tilanteen ja kun huolto vain kuppaantui, he reilusti antoivat samanlaisen kameran käyttööni. Itse asiassa teimme vaihdon ja mun 7 kk vanha vaihtui tähän samanikäiseen. HYvää palvelua, kiitos!

Kaikki olisi ollutkin ok, mutta toisena matkapäivänä Istambulissa kamera teki lakon, eikä vika voinut oikeasti olla akussa, sillä olin sen ladannut edellisiltana varmuuden vuoksi. Vika sitten voi olla epäkelvossa akussa tai kameran ohjelmassa. Luxorista yritin löytää akkua, mutta hinta oli posketon, aivan  uuden kameran luokkaa Suomessa. MP:n kaveri lupasi että menee takkukorjauksena täälläkin, mutta eihän tässä pikkukaupungissa ole yhtään kauppaa joka pitäisi kameraa edustuksenaan. Ei siis huoltoa, ei takuuta ja nyt kun katselee tätä uutista, menee toive että siitä saisi edes hyvitystä.