luxor 29.2009 liikennekauhut

Tänään taas juttelin kuski Hussamin kanssa Luxorin liikenteestä. Otimme autoon bensaa ja siitä virisi keskustelu hinnoista ja oktaaneista. 80 okt bensa maksaa nyt 99 piasteria eli 13 eurosenttiä. Vastaavasti 92 okt, joka on korkein lukema, maksaa 1,25 LE eli 0,156 euroa.

Kysyin maksaako hän bensapojalle tippiä, H selitti ettei näin pienistä yleensä makseta. Mutta nauroi, että poika ottaa sen itse eli antaa tipan vähemmän kuin sovittiin. Osto käy joko litroina tai tasarahalla. Bensapojan pitää olla hyvin selvillä vakioseteleiden litravastaavuus. Lienee bensapojalla tilivelvollisuus illalla litramenekistä. Jos taas vakioasiakas aina antaa pojalle tipin, käy homma helpommin niin, että poika automaattisesti antaa kohtuumäärän litroja vähemmän, mikä määrä se liekään.

Onhan tämä menetelmä parempi kuin ent Neuvostosysteemi CCCP:ssä. Siellä maksettiin etukäteen kassalla litrat, eli piti tietää paljonko tankkiin mahtuu. Kerran olin paikalla asemalla, kun jokin petti systeemissä, liekö mummo näppäillyt väärin vai koneko jumitti. No, bensaa tuli niin pirusti pihalle, huuto oli kamala ja luokkaa sata litraa valui pihalle. Eikä taatusti ollut mitään päästöjä estävää varmistusta, vaan kaikki valui luontoon, mikä ei haihtunut ilmaan. Pahaksi luonnolle molemmat.

Luxorin ja Egyptin liikenne yleensäkin on kaoottista länsimaiseen silmään. Tänään sain yhden näkökulman, joka vähän selittää asioita. Vaikka liikenne on oikeanpuoleista, niin vasemmalta on etuajo-oikeus! Liekö jotakin brittien vanhaa sovellusta aikojen takaa? Meikäläisen autokoulun käynyt ei hevillä pärjäisi ja ihmettelen niitä muutamia eurooppalaisnaisia, jotka uskaltautuvat sekaan, autola tai fillarilla.

Kadulla, jossa Hesassa ajaisi sopivasti liikenne molempiin suuntiin, tulee täällä ahdasta. Kun siihen pätkälle pitää mahtua aasit, hevoset, kottikärryt, fillarit, moottoripyörät, mummot, lapset, juoksevat nuorukaiset, pikkubussit, taksit ja muut autot sekä tietysti vielä Cokiksen jakeluauto. Aikansa siinä vekslasivat, joku peruutti ja siitä se pikkuruuhka selkisi aika äkkiä. Tottumus auttaa, sillä se on jokatuntista ruuhkaa, jatkuvaa säpinää ja sotkua, yhtämittaista tuuttaamista, huh!