Meluesteet

Olen miettinyt mahdollisuutta rakentaa halvalla meluesteitä, sillä nykyiset menetelmät joita tienrakentajat käyttävät, ovat poskettoman kalliita. Ne vaativat aina järeitä pohjarakenteita ja usein tien pientareet eivät salli rankkoja maansiirtoja eri syistä. Tärkeisiinkään paikkoihin ei valtion rahaa ole saatu. Nyt olen sen hyvän ja halvan keksinyt. Tai on sen joku muukin jo toteuttanut, minä kehittelin muunnoksen.

Seutulan kentältä tultaessa Paloheinän asuinalueella lähellä Kehä I on ollut jo vuosikymmeniä halkopinot meluesteenä. Aina ohi ajaessani tarkastelen niiden kuntoa mutta siellä ne vaan seisovat. Lisukkeeni asiaan on savimuuraus. Vanha savirakentamisen perinne kertoo, että savi ja puu sopivat hyvin yhteen eikä savi lahota puuta.

Kun kuiva puu on kevyttä, se ei vaadi kovinkaan massiivista pohjustusta. Savimuuraus on helppoa ja onnistuu ilman suuria ponnistuksia keneltä vain. Sitä paitsi savea on usein saatavissa läheltä. Savesta voitaneen meluesteelle muotoilla kate, joka suojelee rakennelmaa veden vaikutuksia vastaan. Tai sitten pinon päälle voidaan savipinnan lisäksi rullata kattohuopaa. Puun laadulla ei ole väliä, mutta se pitää olla ilman kuorta tai ainakin halottua jarruttamaan lahoamista. Jos ulkonäkösyistä halutaan ladelma tehdä pyöreästä puusta, pitäisi kuori poistaa. Sen tekevät kyllä jo metsässä uudet korjuukoneet, jotka ruhjovat kuusen kuoret siten että puu voi kuivua.

Vihdissä on useitakin paikkoja joihin ei ole voitu maaston vuoksi rakentaa meluaitaa. Nyt voisi pohtia asiaa uudelta kantilta ja miettiä meluesteitä jopa talkootyönä, kun valtio ei pysty asioita hoitamaan. Kunta voisi maksaa puutavaran ja muun materiaalin ja kylien asukkaat hoitavat homman, koska hyöty tulee asukkaille. Palojärvi voisi näyttää esimerkkiä.

Jos raha ei tekisi kiusaa, olisi loistava ratkaisu virolaisopiskelijoiden kehittämä teräsputki, joka olisi samalla kevytväylä. Aurinkopaneeli-valoilla ja sopivilla ikkunoilla varustettu tuubi olisi hieno malli eli melueste-pyörätie. Mutta hinta nousee esteeksi, valitettavasti. Idea palkittiin kuitenkin Rautaruukin kilpailussa.

http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/tulevaisuuden+visio+meluesteen+putkessa+kulkee+pyoratie/a833952?s=u&wtm=tt-03092012

Rahaa odotellessa voitaisiin toteuttaa tällainen maalaisten halkopino-säästömalli johonkin edes kokeeksi.