TV suoltaa politiikkaa ja kumousten näkymiä

Kun netti on poikki, joudun kirjaamaan juttuja ”varastoon” ja julkaisen ne sitten kun yhteys taas pelaa. Juuri näyttivät kuvaa Tahririlta, jonne on jo kertynyt kymmeniä tuhansia juhlimaan vallankumouksen vuosipäivää. Koska kännykkäliikennettä ei ole katkottu on kutsu kulkenut, arvatenkin tekstareina. Tuntuu siis ylilyönniltä tämä nettikatkos. On ainakin myöhässä.

Kuvissa aukiolla on isoja julisteita, lippuja ja banderolleja ja tosi paljon porukkaa. Nyt on mukana myös Muslimiveljeskunta omine tunnuksineen. Se vaikuttaa väen määrään ja tuntuukin että tämä on varsinainen kansanjuhla.

Yhdessä suuressa julisteessa kuvataan entinen puolustusministeri ja Muban kumppani koko hänen valtakautensa ajalta. Tämä kenraali, nyt korskeata ”kenttämarsalkan” arvoa käyttävä vanha ukko kuvattiin hirttonaru kaulassa. Kuvan oikeutuksen ymmärtää, kun tietää että kenu on ollut yksi pääjehu ryöstämässä kansallisomaisuutta kenraaleille ja Muban ”klaanille”. Tässä yhteydessä klaani ei ole todellinen, vaan mielikuva. Egyptissä ei tietääkseni nykyisin vaikuta klaanilaitos, ainakaan niin vahvana kuin monessa muussa arabimaassa ja melkein kaikkialla ”kehittyvissä” maissa. Lainausmerkit siksi, että se on vain kaunisteleva kiertoilmaus joka todellisuudessa tarkoittaa kehittymätöntä. Klaanit ja heimot ja niiden varaan kehittynyt yhteiskunta ei helpolla taivu länsimaiseen demokratia-ajatteluun. Kun perhe, suku ja klaani ovat aina muodostaneet sosiaalisen verkon, jonka tuella on selvitty katovuosista, kuivuudesta, heinäsirkoista ja kulkutaudeista, ei sen antamaa turvaa haluta korvata millään epämääräisellä ”sosiaaliturvalla”. Sitä ei edes voida rakentaa, jos ei valtiolla ole verotuloja. Ja veroja ei haluta maksaa, siinä on sama ajattelu kuin kaikilla konservatiiveilla ja myös jenkki-republikaaneilla. (En ole varma kirjoitusasusta enkä voi tarkistaa netistä, mutta bublikaanithan olivat jonkinlaisia talousroistoja raamatussa, joten sana kuvaa hyvin näitä uuspublikaaneja!?) Jenkkirikkailla ja öljysheikeillä on sama ajattelu, mulle kaikki, jos ei heti niin kokonaan kumminkin. Söpö reportteri Sherine Tadros selostaa mielenosoitusta ja sen taustoja. Nykyegyptissä puolet kansasta elää alle 2 USD päivässä joten köyhyys on syvää. Siitä on kansan vihaisuus peräisin. Lisäyllykkeenä on ollut tämä poikkeustila-laki, jolla oloja on pidetty kireällä. Vihan yksi ulottuvuus on ollut johtavan luokan törkeä saalistus, kähmintä ja korruptio. Väitetään että Muban perhe ja suku on kahminut kymmenien miljardien dollarien omaisuudet ulkomaille. Nyt ne on suurelta osaltaan jäädytetty tileille. Yksi hyvä tulos tästä kuohunnasta on se, että nyt on luvassa tuhansien vankien, mielenosoituksista pidätettyjen vapautuminen.

Koko illan tulee selostusta pieninä pätkinä ”juhlista”. Juontaja kysyikin onko menossa mielenosoitus vai vuosijuhla. Vastaus oli vähän molempia. Väki on toisaalta tyytyväisiä ollaan että tuhansia vankeja on päässyt tai pääsemässä vapaaksi poliisivankiloista. Mielenosoitusta on siinä näkyvissä, että isossa lakanassa oli kolmen pääroiston naamat ja ympäri niitä oli köysi. Vaaditaan siis rosvoja hirteen. Kuvissa oli Mubarak, nykypomo Tantawi ja joku kolmas jota en tunnistanut. Saattaisi olla entinen Muban varamies. On tultu aika kauas entisistä ajoista, kun kansa uskaltaa näyttää tällaisia kuvia. Niistä entisistä ajoista on nyt tasan vuosi.

On hienoa asua Suomen kaltaisessa maassa jossa presidentti valitaan asiallisesti kuuden vuoden välein, vaali on reilu ja avoin, eikä salaisia virheitä mahdu systeemiin. Näinhän ei aina meilläkään ole ollut. Muistetaan vaan 1930 muilutuksia ja sitä ennen kansalaissotaa, punakapinaa.

Yksi haastateltu tyttö sanoi, että kun vallankumous on saatu käyntiin, se pitää viedä loppuun asti. Se tarkoittaa nimenomaan sotilasvallan lopetusta ja siviilihallintoa, rehellistä sellaista. Demokratian opettelu vaan saattaa olla tuskaista ja kestää vuosikymmeniä. Tullaan näkemään kovin monenlaista demokratian mallia näissä nyt sitä vaativissa maissa. Yksi sellainenhan meillä on itänaapurissa, jossa Putin keksi systeemille nimeksi ”ohjattu demokratia”. Arabimaat varmaan kehittävät omia versioitaan omista perinteistään lähtien. Yksi paha perinne on korruptio, jota ei ole saatu kuriin ”maailman suurimmassa demokratiassa” eli Intiassa. Kun lahjonta ulottuu politiikkaan, se ei voi olla enää demokratiaa. Sama tilanne on täällä (lue Yacobian talon tarinoita-kirja) ja eräs versio on nähtävissä USAssa, hiukan verhottuna. Sen takia sen toitotus siellä on aika farisealaista ja epäuskottavaa. Eivätkä ole jenkit saaneet siitä vientituotetta. ”Onnelliset” vastaanottajiksi joutuneet panevat kovasti kampoihin.