Olisi tosi paskaa hommaa edustaa Venäjää tai Kiinaa kun YK:n turvaneuvostossa käsitellään kansanmurhaa. Kun siihen sitten hallituksen määräyksestä pitää esittää veto eli estää YK toimimasta pelastaakseen Syyrian kansan verenvuodatukselta. Eivät varmaan tykkää hommastaan, oletan? Mutta vielä vähemmän päätöksestä tykkää yksikään arabi ! Arabaliiga oli vedonnut YK:n ja vaatinut Assadin eroa. Venäjä ja Kiina heittivät peliin tekosyyn, että ulkovallat eivät saa sekaantua maan asioihin. Silti molemmat maat ovat aina sekaantuneet naapureidensa asioihin.

Paska homma päätös oli Syyrian kansan vuoksi. Kun kaikki muut maat olivat valmiina tukemaan päätöstä, jolla Syyria olisi pakotettu lopettamaan teurastus. Turvaneuvostossa on muistaakseni 15 vauhtuvaa jäsentä ja viisi pysyvää. Näissä mutkikkaissa asioissa usein tapahtuu, että näistä viidestä joku estää päätöksen toteutumisen veto-oikeudellaan. Nyt vetoa käyttivät molemmat valtiot, jotka ovat käyneet asekauppaa Assadin hallituksen kanssa, Venäjä suuremmin.

Kun Suomi nyt pyrkii yhdelle vaihtuvan jäsenen paikalle, pitäisi valittavalla pressalla olla näkemystä ja uskallusta ottaa kantaa ihmisoikeuksien puolesta. Olisko Saulilla kanttia? Tiedän että Pekalla on kokemusta ja näkemystä päätöksen tekoa varten ja myös suhteita selvittää asioita etukäteen. Tämän tapaiset asiat ovat presidentin tärkeimpiä hommia Suomessa. Budjetit, raha-asiat, sosiaalijutut hoitaa hallitus ja eduskunta. Mutta nämä hoitaa pressa yhdessä hallituksen kanssa. Tämän tapaiset asiat tulevat lisääntymään kun maailman kipupisteet lisääntyvät ilmastonmuutoksen vuoksi. Ilmastonmuutos synnyttää nälänhätiä, vesipulan ja satojen menetyksen kautta ja se sysää liikkeelle suuria väestön vaelluksia. Toki porukka siirtyy aina lähimpään mahdolliseen paikkaan, siis naapurimaihin. Mutta aina joku osa pääsee lähtemään kauemmaksi ja heidän kohtelustaan tulee arkipäätöksiä ulkoasioita hoitaville lähivuosina. Kehitysapu on keino hoitaa asioita siellä lähimaissa ja estää suuremmat muuttoaallot. Ja näihin asioihin Pekka on perehtynyt.

Tilanne Egyptissä pahenee myös, kolmas paska juttu. Kansa on raivoissaan hallitukselle ja sotilasjuntalle, joka määräsi poliisin olemaan reagoimatta raakaan väkivaltaan, jota se salli salaisen poliisin vanhaan tyyliin palkkaamien rikolllisten harjoittaa fudismatsia katsomaan tulleiden suhteen.  Tilanteen annettiin kehittyä, vaikka se olisi voitu estää helposti. Onhan täkäläisellä poliisilla osaamista ja keinoja kansanjoukkojen hallintaan.

Nyt aluksi rauhallisesti alkanut voitonjuhla, jolloin sallittiin katsojien rynnätä kentälle, johdateltiin teurastukseksi. Kun on ennestään tiedossa, että täkäläiset ovat fanaattisia jalkapallon suhteen, oli helppo antaa tilanteen kehittyä siten, että kannattajat ohjautuivat yhteen osaan stadionia. Sinne sitten päästettiin teräsputkin ja veitsin aseistetut palkkaroistot sikailemaan viattomien katsojein kimppuun. Perinnehän on, että stadionille ei päästetä ketään aseistettuna ja tarkastukset ovat tiukkoja. Miten sisäministeriö selittää, että monet oli puukotettu tai hakattu hengiltä "tylpällä esineellä, ilmeiseti putkella" kuten länsipoliisi asian sanoisi. Ilmeiseti täkäpoliisi selittää kuolemat luonnollisiksi?

Vanha hallinto, nämä kansan varoja kavaltaneet kenraalit ja "Muban jengi" pitää kouristuksen omaisesti kiinni vanhoista menetelmistään eli viime kädessä rahoistaan. Mutta loputtomiin se ei tule onnistumaan. Kumous voittaa takuulla, vaikka kamppailu on muodostumassa kiivaaksi. Kaikki mitä vanha rosvojengi tekee, vahingoittaa maata, ainakin matkailun vähenemisenä. Kamala sääli, kun tietää miten tärkeää se on maalle ja monelle keskukselle.