Politiikan kiemuroita

 

Inside story on 30min AlJazin ohjelma, jossa käydään yleensä kolmen asiantuntevan puhuvan pään kesken ja juontajan haastattelemana läpi jokin politiikan kuvio. Asiantuntijoiksi on yleensä saatu osaavia tyyppejä ja joskus nähdään tulisia sanaharkkoja näiden kesken.

 

Syyriassa on tapahtunut käänne, sillä nyt on ensi kertaa Turkin lentokoneet käväisseet pommituslennolla Syyrian puolella. Jokin joukkio oli soluttautunut Turkin kautta ja saattue oli viemässä aseita Syyrian tappotantereille. Syyrian koneet ovat rajaa rikkoneet useasti.

 

CELAC on uudehko järjestö jossa ovat jäseninä Amerikan mantereen lähes kaikki maat, vain USA ja Canada puuttuvat. Nyt Celac pitää kokousta Kuubassa ja läsnä on maan johtaja kahta vaille kaikista 33 maasta. Kaikki asiantuntijat olivat yhtä mieltä että kehitys on merkittävä ja jenkkien pitää olla huolissaan tilanteesta. Kokouksen avauksessa oli mukana myös YK:n pääsihteeri. Näissä jäsenmaissa on 2/3:ssa vasemmistolainen hallitus.

 

Jotenkin huvittava teksti on jenkkien sortovankilan GUANTANAMON portilla. Se päättyy sanoihin ”... protect freedom” eli kuulostaa ihan natsi-saksan Göbbelsin teksteiltä. Nyt sieltä vaaditaan vapaaksi heppua, joka on ollut vangittuna 12v. ilman syytettä! USA väittää kaveria Osama Bin Ladenin henkivartijaksi.

 

Jotkut pelkäävät jo sisällisodan puhkeavan Ukrainassa. Vaikka tilanne näyttää pahalta, en usko että oppositiolla olisi voimaa mokomaan ja sortokoneisto neukkujen tuella on liian vahva. KIEVissä on aika rajua touhua ja tappelua. Mielenosoittajat vaativat Janykovichin eroa ja se toki voisikin tapahtua. Mutta sitten ollaan taas tilanteessa, että mitään todellista muutosta on vaikeaa saada. Parlamentti on toki jo perunut typerät tilapäislakinsa joilla kiellettiin mielenosoitukset. 26 asteen pakkasessa kapinamieli pitää miehet kuumina.

 

Kapinan johdossa on ent. raskaansarjan nyrkkimestari Vladi Klitsko, joka jo kerran nähtiin neuvottelussa Janyn kanssa. Samoin siellä kävi Margaret Ashton joka hauskasti otti mukaansa neuvottelupöytään Janya vastapäätä pari naista. Kai se oli jonkintason mielenilmaisu, ainakin näpäys puutteellisia ihmisoikeuksia kohtaan.

 

Olen pettynyt Al Jazeeraan, jos osoittautuu todeksi se, että se on pelannut kaksilla korteilla Egyptissä, lähettäen arabiaksi ohjelmaa vain tänne jossa se on tukenut MB:tä. Muualle lähetetyissä ohjelmissa on ollut puolueeton linja, mikäli olen kaiken oikein ymmärtänyt. Nyt AlJ järjesti pressikonferenssin Lontoossa tukemaan Kairossa pidätettynä olevia 5 toimittajaansa, eikä siinä haastatellut asiantuntijat epäröineet puolustaa journalisteja, vaikka joukossa oli arabian osaajia.

 

Tv kanava on kovin taitava ja pääsee paikkoihin mihin CNN ja BBC ei pääse. Nytkin oli kuvaa Filippiinien kapinan johtajan tukikohdasta jossakin viidakossa.

 

Putin se reissaa ja tapaa johtoa milloin missäkin. Hän pyrkii yhteistyöhön EU:n kanssa, mutta ei sallisi samaa Ukrainalle. Pelaa myös kaksilla korteilla, haluten säilyttää rippeet entisestä Venäjän mahdista, öljyn ja kaasun avulla.

 

Saksa on luvannut ottaa Syyriasta pakolaisia 11 000, kun muut EU-maat vain satoja kukin. Muistelen että Ruotsi olisi jo luvannut jonkin tuhatluvun ja Suomi kai 400?

 

Islanti saa kiitosta rajusta linjastaan, jossa se päätti olla tukematta pankkejaan ja pani ne nurin. Nyt maa tervehtyy ja saa kiitosta talousguruilta. Vertaavat tietysti EU:n epätoivoisiin temppuihin tukea pankkien omistajia, eikä vaikeuksissa rypeviä maiden kansalaisia. Jos Jyrkiboy pääsisi korkeille paikoille komissiossa, tuskin hänellä olisi otsaa muuttaa linjaa. Pääomaa tuetaan, kansaa kupataan.

 

Nyt ovat jenkit luvanneet 10 miljoonan taalan palkkion, jos saavat vihjeestä kiinni Al Qaidan johdon rahoitusjohtajan Al Surin, joka on livahtanut junailemaan rahoitusta siellä. Nyt ihmetellään sitä, että Al Qaida on perinteisesti ollut sunni-puolen tukija ja nyt se olisikin tukemassa shiia Assadin hallintoa tässä kuviossa. Junailu kävisi Iranin kautta josta menee taistelijoita Syyriaan. Aikamoista kieroilua ja sekavuutta, jota länsilaseilla kiikaroiden ei selvitä.