Palvelut ja valmistus

 

Viime viikolla Metso Oyj tiedotti, jotta nyt halutaan purkaa lyhytnäköinen fuusio, jonka kai aikanaan valtio junaili, kun pani yhteen Valmetin ja Rauma-Repolan. Nyt on hoksattu, että kahden erilaisen firman niputtaminen yhteen ei ole helppoa. Sama juttu kävi kun Neste ja IVO lyötiin yhteen Fortumiksi. Energia oli molempien bisnes, mutta niin eri alueilla, ettei synergiaa löytynyt. Sekin fuusio purettiin ja hyvä niin. Mutta paljon ihmisenergiaa ja rahaa paloi turhaan fuusioon ja palaa taas jakautumisessa. Se kaikki on pois omistajilta eli myös valtiolta ja meiltä kaikilta.

 

Kun ryhdyin politiikkaan 90-luvun alussa, hämmästelin jatkuvasti kunnanvaltuutettujen heikkoa ymmärrystä yhteiskunnan kehityksestä. Silloin ja vieläkin haikaillaan valmistavan teollisuuden perään, vaikka se haikailu on ihan turhaa. Se teollisuuden juna meni aikaa sitten ja jatkaa jo matkaansa Kiinasta halvempiin maihin. Välipysäkkinä oli Intia mutta matka jatkuu Afrikkaan. Mistä aina halvin työvoima löytyy.

 

Jos silloin näkyi selvästi kehityksen suunta, eli teollisuudesta pois palveluihin. Jo parikymmentä vuotta sitten Kone Oy oli jo puoliksi palveluista liikevaihtonsa tekevä jättiyritys, Suomen paras. Sillä huolto ja korjaukset ovat palvelua. Nyt ilmoitti Metso tavoittelevansa tilannetta, jossa puolet liikevaihdosta olisi palvelua. Siis huippukonepajat haluavat muuttua palveluyrityksiksi. Eikä siinä ole mitään outoa, sillä USA:ssa on jo vuosikymmeniä palvelutuotannosta tullut bisneksen valtaosa, yli 70%.

 

Ihmiset eivät yleisesti ole hoksanneet, että palvelu on kaikkea muuta kuin paitojen pesua. Firmat tarvitsevat paljon palveluita ja niitä kannattaa kehittää. Pankit, vakuutusyhtiöt, juristifirmat, kirjanpitofirmat, koulutuslaitokset, terveydenhuolto jne ovat kaikki palveluja. Liikenne on suuri palvelulohko, kuten myös ravintolat ja hotellit sekä koko kasvava matkailusektori. Itse olen koko työurani tehnyt palveluissa ja työllistänyt yrityksissäni kymmeniä ihmisiä yli kolmekymmentä vuotta. Palvelutyössä markkinoinnin alalla, auttamassa muita bisneksiä myymään.

 

Vihdin kaltainen kunta ei enää helpolla saa uusia teollisia yrityksiä ja siksi kannattaa tähdätä palvelualan yrityksiin. Koko ajattelutapaa pitää muuttaa. Myös yritysten kannattaa paneutua siihen osaan bisnestä, jossa palvelun osuutta voi kasvattaa. Huoltoa, varaosia, korjausta, rakentamisen palvelupaketteja laadukkaasti. Siellä on tulevaisuus.