Israelissa on tehty lakiehdotus siitä, että moskeijoiden minareetteihin ja muuallekin kiinnitetyt kovaääniset pitäisi kieltää. Panee pohtimaan syntyjä syviä.

El Couna Hurghadan lähellä on alue jossa ei ole moskeijaa. Sen omistaa ja on rakentanut rikas koptiperhe ja siellä ei asu juuri ollenkaan hotellien henkilökuntaa.  Heille on rakennettu kylä muutaman kilometrin päähän ja siellä on moskeija. Voisi jopa arvata että maanomistaja-kopti on vaikuttanut siihen millä volyymilla ämyrit kaikaa.

Sama ilmiö toimii Tunisiassa Soussen kaupungin kylkeen rakennetussa turistialueessa, el Kantaoui. Sielläkään ei ole moskeijaa, vaikka on paikallista asutusta ja varsinkin varakkaiden taloja, kai enimmäkseen "loma"käytössä.  Tavoitteena on varmaankin ollut se ettei turisteja häiritä heille nukkumisen suhteen omituisiin aikoihin. Kannatettava ajatus ainakin silloin, jos asuinsija sattuisi olemaan kaiuttimen vieressä.

Tässä asiassa voisi ajatella kutsun alkuperäistä suoritustapaa, kun muezzi on huutanut kutsua minareetin huipulta. Ne lienee alunperin keksitty juuri tuohon tarkoitukseen. Tuntuu siltä, että muslimit ovat ottaneet tekniikan haltuun väärällä tavalla. Jos volyymit pidettäisiin sopivalla tasolla kuten meillä "lavatansseissa" eikä mentäisi "discotasolle", uskottomien suhtautuminen voisi olla toinen. Ärsytystä lisää että kaiuttimia on asennettu ihan muualle kuin moskeijoiden seiniin. Kun näissä maisemissa on aikansa asustellut, jotenkin siihen aamukutsuun on turtunut. Voisiko vetää johtopäätöksen, että niin on käynyt myös nuorille muslimipojille, jotka muutoin kukkuvat ja mölyävät kaiken yötä? Aamulla ei jaksakaa lähteä moskeijaan. Ja siihen on sitten vanha polvi keksinyt lääkkeeksi vääntää nappulat kaakkoon!?

Jos oikein haluttaisiin asiaan nykyaikainen ratkaisu ja rauhoittaa ihmisten arki siltäkin melulta, löytyisi helposti teknisiä ratkaisuja lähettää rukouskutsu vain heille jotka sen haluavat. Kännykät, piipparit, asuntokohtaiset kaiuttimet, nettikutsu valittuihin laitteisiin - ratkaisu löytyisi helposti.