Savitalon lumoissa

iltahämärissä tuli Abdi hakemaan talolle. Piti sopia väreistä ja muusta viimeistelyyn liittyvästä. Tein pari tarkistavaa mittausta ja hämmästyttävää oli että talo on tehty hyvin tarkasti mun mitoituksen mukaan. On hyvällä maulla ratkottu joitakin detaljeja, kuten kaarevia syvennyksiä seinillä kuin hyllyjä kynttilöille tms. Ovet ovat osittain vanhoja, hankittu purkutaloista Vanhasta Qurnasta. Pyysin etsimään vielä ainakin yhden vaatekaapin. Suku kun on sopivasti sijoittunut ammatteihin, joista saa sopivat kontaktit joka asiaan. Abdi ehdotteli että haluttaiskohan me ulkomuuriin ja pihalle joitakin maalauksia, kuten kopioita joistakin hautamaalauskuvista. Arvaa vaan halutaanko?

Huvittava vino ovi hymyilytti myös Abdia ja hän selitti että se oli tehty kun hän ei ollut paikalla. Koko virhe lähti tietysti vinoista pielistä oviaukossa. Ovat tottuneet paikalliset puusepät tekemään kaikenlaisia juttuja mittojen mukaan. Ovi on siis 2 cm ristimitta-salmiakkina.  Kaarevat ikkunanpokat on rutiinia täällä. 2-osainen pääovi on vanha, samaten toisen makkarin ja ne yritetään vain putsata ja jättää muutoin silleen. Päätetään sitten kun nähdään miten putsaus onnistuu. Katot sovittiin valkoiseksi, mutta urakoitsija epäili että seinille tulee roiskeita. Niin varmaan tuleekin, kun maalareilla on aika rento ote. Seinät ovat sitten ensi talven roiskeissa, sillä saviseinät pidetään ensin vuoden asettumassa paikoilleen, rauhoittumassa. Sitten vasta niihin ilmestyvät railot silotetaan ja päälle vedetään uusi ohut kerros savivelliä. Seinien väri on lämmin vaalea okra.

Ikkunoissa on ristikot ja ne vedetään mustaksi. Lattiat on kaikki samaa vaalean ruskeaa laattaa. Kosteiden tilojen seinät vaaleampaa laattaa noin 2m tasoon, siitä ylöspäin savirappausta. Katolle ei vielä ole portaita ja pyysin tekemään mallia Katinkulta joka tarkoittaa askelmien muotoilua. Kuva varmaan myöhemmin selvittää mistä on kyse.

Toinen suuri ja hauska yllätys oli, että seinänaapurissa olevan kahvilan omistaja olikin vanha tuttu Sari, jonka olemme tavanneet viime kaudella. Kävimme siinä teellä ja virittelimme joitakin yhteiskuvioita hankintoihin ja nettiin. Aisha ainakin tiesi tämän mutta naiset olivat sopineet tekevänsä meille yllärin ja se onnistui täydellisesti. Illalla kun vuoret on valistuna on maisema upea ja se näkyy talon katolle. Toisella puolella on rauhallinen viljelymaisema. Katolta näkyy myös Medinet Habun temppeli ja kolossit. Varsinainen kulttuurimaisema!