Lähtö Luxorista

Lopulta tuli vähän hoppu, vaikka aikaa piti olla reilusti. Pyykin lajittelua, tiskausta, vaatteita ja loput ruuat köyhälle perheelle kulman taakse. Pakkaaminen taas kerran edellytti taistelua, kun luontaislääkkeet veivät oletusta enemmän tilaa. Parturissa oli asiakas enkä päässyt heti hoitoon. Reippaasti Heinille, jolta olin matkalla tilannut paistetun kalan. Asunnon alaovella odotti jo ihmeissään Yaser, joka soitteli minulle turhaan, kun lux-känny oli asunnossa.

Tyhjän kaupungin läpi ajaessa ja kuskin päivitellessä maailman menoa, korostui katujen tyhjyys ja se, miten riippuvainen LUXOR on turismista. Yaser kertoi lojuneensa kotona 2 viikkoa, kun ei ole asiakkaita. Hän on sentään hoitanut asiansa hyvin ja hankkinut vankan asiakaspiirin. Nytkin näytti miten oli saanut textarin tutuilta Scottlannista ja joku oli kysellyt asioita Belgiasta. Pohdimme miten kauan tätä katastrofia saattaa kestää ja molemmat arvelimme, että menee syksyyn ja vaalien jälkeiseen aikaan, ennen kuin turismi elpyy. Eli vähintäin 8 kk eletään turistipaikoissa kovin köyhästi, ehkä vain valtion tukeman leivän varassa.

Olin varannut hiukan reilusti rahaa, mutta sitten kassa sulikin viimeisiin ostoksiin apteekissa ja lopulta sain juuri punnat riittämään. Jos olisi ollut enemmän, olisin varmaan heltynyt maksamaan taxista enemmän kuin nyt, sen 50LE joka sinänsä on yläkanttiin ja reilusti. Kantajille jäi pari kolikkoa.

Arvelin jo etukäteen, että voi tulla tullin kanssa hommia, kun laukussa oli kiinalainen 14 osainen keittiöveitsisarja. Sen laukku yksinään on hieno ja näyttää nahalta. Pakkasin sen alimmaksi, mutta oli pakko kaivaa esille ja meni koko pakkaaminen uusiksi tullissa eli aika ryttyyn meni vaatteet. Niitä Gensingejä, kalaöljyjä, magnesiumia ja mahapillereitä piti kutsua ihmettelemään oikein isompi kaluunaherra, mutta aikansa pakkauksia pyöriteltyään antoi luvan mennä eteenpäin. Minullahan oli myös Pharmasian kuitatut laskut, mutta ne eivät kiinnostaneet ollenkaan. Ensimmäinen tullimies vitsaili, onko minulla pharmasia Luxorissa. Pojat pitivät ruokataukoa siinä läpivalaisukoneen vieressä, leippä ja särvintä oli levitettynä asiakasistuimille. Mutta mitä siitä, kun asiakkaita ei ollut.

Sisäisten lentojen puolella on toistakymmentä sisäänottotiskiä, mutta vain yksi oli käytössä. Muutama matkustaja hiippaili tyhjissä auloissa ja porttiaulassa oli tuntia ennen lähtöä alta kymmenen ihmistä. Naputtelen tätä 16.15 porttiaulassa. Ihmettelin että sain tuoda vesipullon sinne ja eväitäkin olen varannut ensi yötä varten. Voipi olla että Cairon lähtötarkastus on tarkempaa myös nesteiden suhteen. Sielläkin on itse buukattava kassi sisään ja jos en saa sitä suoraan Helsinkiin, tulee varmaan sama veitsishow Saksassa.

Cairon kenttä on iso ja sekava

Kun en ollut mistään varma menin tiskille, jossa luki TRAVEL SERVICE, mutta eipä ollut serviceä. Ukko katsoi lippua, naputti päätettä, ja hoksasi vasta sitten että lennän Air Berlinillä. "Tämä on vain EgyptAirin asiakkaille" oli selitys. "Minne seuraavaksi?"kysyin, "en tiedä mene Infoon" oli vastaus. Suurella asemalla on vain 2 hissiä, joista toinen vain toimi ja hitaasti. Info löytyikin, mutta jo sitä ennen tuli tyttö tarjoamaan neuvoja, mutta häneltä loppui kielitaito tai halu kesken. Varsinainen INFO kyllä puhui hyvää eng ja osasi asiansa. Selvisi että pitää vaihtaa terminalia. Olisihan se lipustakin selvinnyt, mutta kun en edes tiennyt missä terminaalissa olin, sitä kun ei kylteissä sisällä viitsitty mainita. Taas kun selvisi, että pitää vaihtaa paikkaa, selvisi mikä se "infotyttö" oli, hänen hommansa oli ohjata ihmiset takseihin. Vasta pitkän kyselyn jälkeen selvisi, että meneehän siellä ilmainen "shuttlebus" tarminaalien väliä. Bussille ei ollut tolppaa, ei pysäkkiä, vaan se pysähtyi keskelle katua parkkeerattujen autojen taakse. Tämä "shuttle" oli aika teoriaa, sillä kaikki noin 5 km kurvailu alueella ja yhdellä pysäkillä odottelu, bussin vaihto siellä, vei yhteensä aikaa noin 40 min. Olin toki helpossa saumassa, kun aikaa oli reilusti. Eikä ollut paikallisrahaa enää yhtään, joten sen taksin kanssa olisi ollut kovakin taistelu eurojen kanssa. Sen bussin huono palvelu lienee tahallista, että saadaan taxeille töitä ja turisteilta rahat. Kansainvälinen ilmiö sinänsä.

Terminaali ykkösessä otin oppia edellisestä ja menin heti infoon. Siellä oli keskinäinen pulina eikä asiakkaalle liiennyt huomiota. Lopulta sain vuoron, kysyin AirBerlinin lähtöjä. Poika katsoi jotain listaa ja sanoi että on peruttu, seuraava lähtee huomenna illalla. En uskonut ja sanoin itsevarmana, että mulla on vahvistus lennolle. Sitten hän vaivautui soittamaan ja saikin sentään oikean ajan, aamulla 4.10. Mutta tietenkään en voi selvittää laukkuani sille ennen kuin 3h ennen lähtöä. Epäilen sitäkin, kun on aamuyön tunnit kyseessä.

Nyt istun teellä kahvilassa (20.21) ja syön eväitä, jotka hoksasin pakata mukaan. Kahvilassa näkyi sisääntullessa 4 miestä, eikä tänne nurkkaan näy ketään muita. Tarjoilijoita ja kokkeja on kymmenkunta, asiakkaista on huutava pula. Musa-tv paahtaa paikallisten artistien lauluja, joiden kuvakieli on kuin suoraan Lontoosta. Seksikkyyttä ei puutu ja kaikenlainen vihjaileva ketkutus luvallista, mutta kun tietää miten todellisuus menee, on ristiriita huutava. Pojat näkee telkassa söpöjä viettelijättäriä, mutta omaakaan heilaa ei pääse koskemaan, vaikka kyllä tytöt kaduilla on tosi viehkeitä, mutta tämä uskonto ja sen tyyli vahtia nuoria. Häissä tanssitaan eri porukoissa, kättä saa pitää vasta kun on kihloissa!

Nyt pitää kai etsiä jostakin hallin nurkasta hiljainen paikka ja majoittua johonkin, jossa voi oikaista pitkäkseen muutamaksi tunniksi. Varusteissa kun on leveä "miesten" liina, mittaa kai 80x200 ja ylimääräinen jumpperi pään alle. Läheinen inforuutu ei näytä lentoja kuin puoliöille, mutta niistä noin puolet on peruttu. Huolestuttava juttu, mutta oletan, että lentoyhtiö kantaa vastuunsa, jos peruutus tulisi ja pääsisin hotelliin jonkun piikkiin. Nyt näkyy lennot aamullakin, mutta minun lento ei näy. Textareita kotiin ja apujoukot selvitti, että lento on lähtenyt Saksasta ja sikäläisten tapojen mukaan se myös saapuu ja lähtee ajallaan.