Rahahuolia joka puolella

 

Läksin ”toispuoljekke” pienimään seteleitä, kun automaatti tunki vaan isoja ja pankki oli silloin sulki. Mutta taas oli pankit kiinni ja myöhemmin selvisi että se johtui siitä, että koptit viettivät joulua. Kävimme nimittäin koptiluostarissa, jossa asia vahvistui. Eilen illalla 6.1 oli luostarissa jonkinlainen iltajuhla, ymmärsin että ristikulkue ortodoksityyliin. Kai sitä olisi päässyt katsomaan jos olisi tiennyt. Näitä juhlia kuulemma oli armeija ja poliisit kaikkialla maassa turvaamassa ja luostarin edessä päivysti vielä paloautokin.

 

Luostarin on perustanut Tadros-munkki, joka nyt lienee korotettu pyhimykseksi ja saanut metallisen vinjettikuvansa porttiin. Ilmeisesti paikkaa on kovastikin tutkittu, sillä sivurakennuksessa oli kuvin ja tekstein kunnioitettu egytologia, joka saattaa olla sinne haudattukin. Ainakin siellä oli isohko sarkofagi. Nyt historiasta kertovat taulut olivat poissa, mutta tulkki kertoi että paikka on ollut olemassa joko 1850 tai 2010 vuotta. Olennaista alussa oli tietenkin vesi, jota saatiin lähdekaivosta, mutta nyt vesi on niin suolaista, ettei sitä voi käyttää. ”Hallinto” hoitaakin veden saannin nykyään tankeissa.

 

Siellä on tehty paljon muutoksia ja lisärakentamista ja ihmettelen mistä ovat äkkiä saaneet rahaa, kun aikaisemmin kaikki näytti tosi vaatimattomalta ja remppa edistyi hitaasti. Nyt oli tehty suuria juttuja joihin on uponnut paljon rahaa. Koko alueen ympäri oli tulossa aita, autokatos vieraille tehty ulos ja sisäpihalle uusi varjostuskatos. Kirkkosali oli kokonaan rapattu valkeaksi sisältä jne.

 

Sitkeä pikkupoika kerjäsi minulta, kun jouduin odottelemaan Mahrusia kaffilassa. Mutta kun ei ollut juuri sitä pikkurahaa. Lopulta sain kyytijäksi Mahrusin kaverin, joka pyynnöstäni antoi pojalle rovon. 25 piasteria teki alle 10v pojan onnelliseksi. Mahrusilla oli auto hajonnut, eikä vika ole vielä selvinnyt. Asentaja oli kopti ja joulua juhlimassa. On se kovaa taxikuskillekin, kun peli hajoaa ja asiakkaista on krooninen pula.

 

Huomasin että tarjoilija meni muilta kauppiailta kysymään vaihtaria, kun joku asiakas oli maksanut 50LE setelillä. Eli ei paljoa ollut ehtinyt aamupäivän aikana kassaan kertyä, kun teelasillinen maksoi 5LE. Sama oli nähtävissä silloin, kun maksoin satasella oluttölkin, joutui kuppilanpitäjä jostakin takaa hakemaan vaihtorahat ja ne oli kaikki ihan pientä, 5-10LE seteleitä.

 

Mahtavia muistamaan vanhojen asiakkaiden naamoja nämä täkäläiset, taxit ja tarjoilijat. Olin unohtanut kännyn kämpälle ja jouduin pyytämään yhtä taxia soittamaan Mahrusille, joka oli ainoa turvani, kun en saanut missään rahaa pieneksi. Tämä heppu muisti joskus kyydinneensä minua ja ryhmää pelaamaan, mutta siitä pitää olla aikaa ainakin 4-5vuotta.

 

* * *

Varaaneja nähtiin taas 3 eri yksilöä. Eeva on taitava siinä hommassa. Nuori yksilö oli oikaissut häntänsä suoraksi. Kun elikon vartalo päästä takajalkoihin on noin 50cm on häntä toisen mokoman. Kun ei noista piilottelijoista voi saada kunnon kuvaa, on kai tyydyttävä ottamaan kuva täytetystä, joka pienenä on tässäkin kämpässä. Kukahan lienee sen ostanutkaan, on tehnyt karhunpalveluksen luonnolle. Toisen ison täytetyn voi kuvata kahvilassa lähistöllä.

 

Menin mikrobussilla lauttarantaan ja onnistuin joutumaan autoon, jonka takaosan oli miehittänyt joukko mammoja, jotka olivat torilta tulossa hirmuisten kantamusten kanssa. Yhdellä oli 50L saavi täynnä kasviksia ja vielä iso keräkaali, joka sitten putosi kadullekin. Onneksi siinä aina on suojalehtiä, joten aasinlannat saa pois. Bussikuski ei saanut minun 10 seteliäni rikottua ja päästi ilmaiseksi. Mutta hän urputti mammoille, että kun näiden kantamukset vievät penkkitilaa, hän ei saa mistään maksuja ja joutui nytkin jättämään asiakkaita tielle.

 

Suomalaisnaiset kävivät aamusta torilla ja Eeva kehui onnistunutta tinkimistään, jossa apuna toimi Ahmed (ei ahne) Hannun kuskilöytö. Iso kassillinen mandariineja, 3 kg maksoi 10LE ja suuri kukkakaali 7, kassillinen tomaattia, bataattia, paprikaa, porkkanaa ja kurkkuja alle 50, valkosipulinippu 5 jne. Edullista, kun saa egyptiläisin hinnoin ja torilla se onnistuu. Kauppiaat aina rokottavat tuplan turistilta.

 

Useana aamuna on lennellyt kuumia palloja 2 - 4, mutta veikkaan että se ihanuus loppuu, kunhan joulusesonki laantuu. Sitten tulee taas puute moneen talouteen länsirannalla.