korruptiosta

Taas tuli asiantuntijoiden kertomaa Egyptin korruptiosta. Se on yksi perussyy tämän kumouksen taustalla, köyhyyden, työttömyyden ja näköalattomuuden ohella.

Mukana oli nuori, egyptiläistaustainen nainen International Transparencystä, talousasiantija jossakin arabimaassa ja jokin kolmas asiantuntija. He kertoivat mm että Egypti oli nro 98 yhteensä 178 maan listalla, kun tutkittiin kunkin maan korruptiota. Informaatioministeriössä on propagandaa levittämässä ollut töissä 41 000 ihmistä, aika moinen joukko! Näytettiin luetteloa ministerien kahmimista omaisuuksista ja ainakin neljällä oli muutaman miljardin US$ omaisuus. Ne on kääritty osallistumalla bisneksiin, joissa puolestan valtiolla on suuri vaikutusvalta, kuten rakentamisessa ja turismissa. Ministerit ja Muban lähipiiri ovat muodostaneet pienen piirin jonka määräksi arvioidaan 3000 keplottelijaa. Lisäksi pitää huomioida Muban tukipuolue NDP, jonka aktiivit ovat tietysti kovasti puolustamassa nykymenoa, sillä heille se on jakanut työpaikkoja ja hyviä virkoja. Tässä maassa ei ole virkaa saanut viimeisten 30 v aikana kukaan joka ei ole ollut mukana oikeassa puolueessa. Tuttua meilläkin takavuosilta?

Cairossa lasketaan olevan 18 milj. asukasta, joista 13 M asuu slummeissa. Kun siitä porukasta hyvin suuri osa on ollut pitkään työttömänä ja toimeentulo on ollut todella niukkaa kauan, on siinä käyttövoimaa tälle liikehdinnälle. Ja kun poliittinen osaaminen ja tietous yhteiskunnan rakenteista ja niiden mekanismeista on aika kevyttä verrattuna vaikka pohjoismaihin, on hyvin ymmärrettävää, että päävaatimukseksi on nostettu Muban ero. Tosiasiassa se ei vielä mitään muuta, sillä toiset korruptiokonnat muodostavat valtion koneiston ja pitävät huolta ettei kaveria jätetä. Pahinta on sortokoneisto, jonka hajottamisesta ei näy merkkiäkään ja sen pomo on nyt vararoi-, eikun varapressa.

Yksi mekanismi tässä korruption ylläpitämisessa on se rakenne, että paikallishallinto on hyvin ohutta ja mitään demokraattisia paikallisia mekanismeja ei ole. "Kaikki" luvat käsittelee ja myöntää poliisi, joka myös valvoo luvallisten toimintojen lainmukaisuutta. Se tarjoaa kaikille pikkunilkeille mahdollisuuden kiristää ja sitä käytetään. Se on toki luonnollista kun palkat ovat todella kehnot. Sama logiikka on näkyvissä ympäri maailmaa, meillä tutummin venäjältä. Tämä poliisivalta olikin yksi syy ja näkyvä asia tässä kansannousussa, jossa alussa olivat selvästi vastakkain kansa ja poliisit. Poliisiin ei luoteta ja se tiedetään raa´aksi ja epäreiluksi, roistomaiseksi monilta osiltaan. Kun valta perustuu kansan pelkoon ja poliisin urkintaan, ei ole ihme että poliisia vihataan.