Surisijoita, lentelijöitä, mönkijöitä

Kämppään on ilmestynyt jatkuvasti pieniä lentäviä, lienevät jotain hedelmäkärpäsiä. Yritän tappaa niitä tennismailan näköisellä sähköisellä vehkeellä, jossa on patterit kahvassa. Hyttynen kuolee helposti koska lentää hitaasti, mutta kärpäsen kanssa onnistuu harvoin. Siitä kuuluu pamaus kun ötökkä kuolee, mutta jo pari kärpästä on päästänyt livahtamaan, sillä normaali kärpänen vain taintuu ja lähtee karkuun muutaman sekunnin toipumisen jälkeen.

Yritin taas noita ”banaanikärpäsiä” mutten tavoittanut. Kisan jälkeen maila jäi pöydälle ja sitten parin minuutin jälkeen se pamahti tutusti. Mailan alta löytyi pikku raato.

 

* * *

On taas aika ruveta lämmittämään autoa, kun lämpötila laskee alle +5. Autossa on valmiina lohkolämmitin, mutta johtoa ei ollut auton kaupassa. Aikaisemmin niitä tuppasi jäämään nurkkiin, mutta nyt joudun kyselemään tutuilta. Niitäkin on paria tyyppiä, Calix ja Defa, jota en aikaisemmin tiennyt. Sisätilan lämmittimiä löytyi. Aion kysellä niin kauan että löydän piuhan enkä mene uutta ostamaan.

 

* * *

Naisfudis on kovassa nousussa ja siitä voipi olla iloinen. Pääministerin vaimokin pelaili aikoinaan mestaruussarjassa. Istuimme pari vuotta kunnanhallituksessa Mervin kanssa vierekkäin, vaikka silloin ei ollut aikaa puhua peleistä eikä hän silloin enää pelannut. Mun toinen pojantytär pelasi monta vuotta nuorempana ja veti isänsä mukaan, niin että nyt entinen Mustan Paraatin laulajakitaristi vetääkin tyttöjengin harkkoja ja suoritti juuri tuomarikurssin. Harrastusfudiksessa on usein ollut pulaa tuomareista. Siinä kun saa aina jonkun vihat päälleen!

 

* * *

Luin SK:sta että nyt sille pikku helikopterille on annettu suomeksi nimeksi nelikopteri, kun siinä on 4 pientä nostavaa propellia. Laitteesta on myös siviilikäytössä paljon hyötyä ja Afrikassa ja Kiinassa sitä suunnitellaan vaikeakulkuisten alueiden lääkehuoltoon yms pelastushommiin. Aika usein on käynyt niin että alunperin tappohommiin suunniteltu laite onkin osoittautunut hyödylliseksi myös siviilipuolella.

 

Juuri katsoin netistä koiran oloista sotarobottia, joka juoksee 25km/h mutta surisee kovasti mennessään. Joten sillä ei vihollista yllätetä kuin tilanteessa missä jo muutoinkin paukkuu. Luulisi enemmän olevan hyötyä surisija/nelikopterista, joka on melko hiljainen ja pääsee tarvittaessa yllättämään ilmasta. Tässä olisi nyt suomalaiselle robotti- ja digiosaamiselle näytön paikka. Mieleeni tuli ensimmäiseksi yli muhkuraisen maaston ryömivä robotti-satajalkainen, joka voisi tunkea itsensä kaikenlaisista rakosista läpi ja edetä vaikeassa maastossa hiljaa ja huomaamatta. Ottaisi vaikka kuvia tai veisi apua Intiassa ja Kiinassa sortuviin taloihin. Rauniokoiran pienempi versio.

 

Jotakin vastaavaa ovatkin argeologit kehittäneet avukseen päästä tutkimaan sortumisvaarassa olevia rauniohautoja Egyptin rannikolla Punaisen meren puolella. Sieltä on löydetty hautoja, joihin ei kuitenkaan uskalleta mennä kun rakenteet on niin haurastuneet. Nyt käytössä olevat robotit ovat sidoksissa niitä ohjaavaan vaijeriin ja siitä pitäisi päästä eroon.