Sivuutin Memnonin kaivauksia ja katselin kun ovat toista päivää hommissa. Jotenkin tuli mieleen 1950-60 luvun TVH:n hätäaputyöt. Oli aika rentoa se työnteko ja ukot kulkivat hitaasti kuin hautajaissaatossa työntäen kottikärryjä tai kantaen oksista kyhätyillä, narulla sidotuilla paareilla ”kamelipensasta” jota kasvaa kaikkialla näiden kaivausten alueella ja jota toiset ukot kuokilla irrottivat. Aika iso kasa oli pensasta kertynyt jo yhteen ja mietin että mitä sille kasalle tapahtuu. Vaikka on piikkinen se kelpaa kamelille, mutta ei varmaan mene rehuksi. Saatetaan kuivuttuaan polttaa?

Suvun patriarkka johti hommia pomon merkkinä keppi kädessään joka lienee ikivanha symboli, josta pomon tunnistaa tarvittaessa. Arvioin eilen oikein määrän, sillä noin sata ukkoa oli hommissa, valtaosa kalabeija-kaavussa, mutta toisissa hommissa oli ehkä jostakin syystä nuorempaa väkeä farkuissaan, ehkä kolmasosa. Arvioin että porukasta oli paikalle ajellut noin 30 mp:llä, vain 2 fillarilla. Loput kävellen ja bussilla, sillä arvelen että on pappa työllistänyt tuttua porukkaa lähistöltä. Ei ihme että näin tärkeän miehen suvulle moikkaillaan ja ollaan kaveria. Kun hän huomasi minut ja heiluttelimme, hän lähtikin yllättäen kohti ja pyysi käymään tutustumassa kaivauksiin. Sovimme että ip, mutta totesin että tarvitsen jonkun veljeksistä selostamaan ja tulkiksi.

Kerroin tälle suomalaisjengille että nyt olisi tarjolla hiukan harvinaisempaa nähtävää, mutta ketään ei kovasti kiinnostanut, höh ja pöh teille kulttuuriluopioille. Menen yksin jos ei juttu kelpaa, mutta tiedän että kiinnostuneita olisi lukijoissa.

Kävelyni jatkui Habun temppelin ohi ja menin edelleen kylän reunusmuurin viertä, ohi kiinnostavien savitalojen. Väliin oli kuitenkin tehty iso talo, jonka kolmessa kerroksessa oli luultavasti 5-6 huoneistoa kussakin. Taisi olla eurooppalaista vaikutusta, ehkä omistusta, sillä osa ikkunoista oli peililasia alumiinikehyksin. Joka kämppään sisältyy iso parveke tai kaksi. Kuljin ohi Nour El Balad-savihotellin jossa ei liikettä näkynyt, kai huono sijainti on syynä siihen, koska peremmin sijoittuva kilpailija on täynnä.

Muurin viertä kulkien joutuu/pääsee helposti juuri tänään 20.1 aloitetulle kaivausalueelle Melkatan kylässä, Amenhotep III himapalatsin alueelle. Faaraolla oli siis asuntoetuna talo paikassa, johon pääsi Niililtä vettä myöten. Panin johonkin kommenttiini virhetiedon että paikka olisi Medinet Habun pohjoispuolella. Oikea tieto on että temppelistä noin 1,5-2 km etelään. Siitä näkyy myös koptiluostari, jossa jotkut ovat kanssani tai muutoin käyneet. Siis ihan kylämuurin kulmauksesta 500m on näkyvissä raunoita ja savitiilien jäänteitä kasoina.

Korkeimman kummun laella seisoi vartija, sain pian kuulla Hassanilta, jonka näin heti alueen reunalta kävelevän miesryhmää kohti. Hihkaisin nimensä ja menimme tervehtimään kaivauksen amerikkalaista johtajaa Peteriä. Myöhemmin moikkasin myös kahta naisarkeologia, jotka valvoivat hommia kauempana ja piirtäen raunioista kuvia. Mukana oli myös pari opiskelijatyttöä rapsuttamassa savitiilikasaa pensselillä. Hassan on työmaan superwisor, voi kai sanoa tekninen johtaja, kun Peter on tieteellinen. Lisäksi 30 miehen porukkaa työnjohtajana valvoo toinen ”keppimies-pomo” kaavussaan. Siis Hassanin isän kollega. Työmaalla oli myös hienossa hatussaan egyptiläinen nuori nainen, jonka Hassan esitteli tittelillä jota en ymmärtänyt. Veikkaisin että oli kaivausten kirjuri-yhdyshenkilö.

Hassan lupasi näyttää joskus myöhemmin koko alueen, jotta saan paremman kuvan kokonaisuudesta. Jostakin korkeammalta näkyy koko entinen vasialue ja temppelinrauniot. Tämä AIII (enkä tarkoita kaljaa) sai siis kuoltuaan mahtavan muistotemppelinkin, jonka taatusti pani itse alulle ja osallistui sen suunniteluun visiirinsä ohella. Waltari siis sijoitti Sinuhen syntymään juuri tässä palatsissa ja kirjassa S myös kuuli kuiskittavan hänen korkeasta syntyperästään sen puutarhassa. Puutarha on ollut aika pieni, sillä seinien jäänteitä on melko tiheässä. Jossakin lähellä on vielä yksi temppeliraunio, kuin AIII:n kotikirkko. Himan seinien paksuus on ollut pari metriä, mutta kun kaikki oli tehty savitiilestä, on ajan hammas purrut kovaa.

Kun oli ensimmäinen duunipäivä kaivauksilla, oli homma kaikille uusi, alkua ja totuttelua, jonka huomasin kun satuin olemaan vieressä, kun naisarkeologi ensin kehui kahta poikaa hyviksi ja perään valitti että kaikki muut häippäsivät vain jonnekin! Minua kovasti nauratti, mutta Hassan piti pokan ja malliksi sanoi jotakin kovaan ääneen. Saa kyllä amerikan täti oppia että on hiukan eri tahti täällä näissäkin hommissa.

Kun oli sopivasti kaivajillakin päivä pulkassa, olikohan klo 13, lähdin talsimaan taas muurin viertä takaisin. En ehtinyt kuin sata askelta, kun joku taas huikkasi pihalle. Ensimmäinen kysymys oli tuttu "mistä olet" ja kun Nokian avulla selitin mistä, sain tietysti kutsun teelle. Se muuttui karkadeeksi ja isäntä pyysi katsomaan näkymää vuorille. Menimme toiseen kerrokseen, hienosti sisutettuun olohuoneeseen, josta hän veti verhot sivuun paljastaen hienon näkymän vuorille. Hänen be:nsä oli vielä kehnompi kuin Jaban, mutta aika monia asioita selviteltiin silti.

Vuorilla ei ole nimeä, tuli taas esiin tämä jännä seikka. Ennen yläkertaan nousua vilkaisin ympärilleni, totesin betonilattian ja ovipielessä lapsen kädenjäljen joka oli teurasveren värinen, ruskea. Kolkko alakerta, 3,5 m seinäkorkeus ja vaatimaton kalustus. Talonväki pitää 6 lehmää ja pihalla oli ankkoja kasvamassa. Tiput ostetaan pieninä, kasvatetaan ja lihotetaan ja sitten syödään. Lampaita tai vuohia ei ollut. Siinä alatasolla asuu vanhempi polvi ja nuoripari vauraammin ylhäällä. Oli kokolattiamatto, monia kirjavia sohvia, rynkytetyt designverhot, läppäri pöydällä ja nettipeliohjain ja isoja seteleitäkin. Silti mies on työtön!

Oli valmistunut hotelliopistosta matkaoppaaksi, mutta ei ole lunastanut opaskorttia, joka maksaa 2000LE. Kortti on voimassa rajatta, ja sen lisäksi maksetaan veroa, jota hän ei tiennyt tai osannut selittää. Olen aikaisemmin kuullut, että itsenäinen opas toimii yrittäjänä ja maksaa siitä oikeudesta parikymmentä tuhatta vuodessa ja voi joutua silti vielä arvioverolle. Mietin vain että mistä heppu oli saanut rahat tähän aika ylelliseen sisustukseen josta hän oli selvästi ylpeä. Koulunsa jälkeen ei ole saanut työtä! Siitä johduimme puhumaan politiikkaa, mutta siinä hänen sanastonsa loppui.

Selvisi että oli äänestänyt ”kyllä” perustuslaista. Piti Mursia suht hyvänä mutta yritti kai selittää, että hänen takanaan piilossa on vanha Muban kaarti joka panee kapuloita Mursin pyöränpuoliin tai hammasrattaisiin. Tai johonkin vielä ilkeämpään paikkaan. Poika tarkisti tavan mukaan asumiseni ja taustaperheen, josta tiesi joitakin, mm Hassanin ja isän sekä Abu Nagan. Hänen nuori vaimonsa oli kahdeksannella kuulla. Yritin väistää tarkentamasta meidän kämppis-suhdettamme joka täällä on ihan käsittämätön juttu. Ettäkö mies ja nainen voivat asua samassa talossa, ilman luvallista ja/tai luvatonta suhdetta? Taidan kuulostaa aika epämääräiseltä äijältä, kun ensin sanon että olen yksin täällä mutta sitten asunkin naisen kanssa!?!

Tänään oli niin lämmintä että kävelin t-paidassa eikä ole tarvinnut pyjamaa muutamaan yöhön. On jännä kuulla että Suomessa on juuri nyt ollut ennätyskylmiä.