Kannabis - dockventures

(vuodatuksen tekstieditori takkuaa ja sotkee tekstityypit)

Kiinnostava dokkari, jota en ole ennen nähnyt.

Osoitti selvästi sen että marihuana on aina ollut jenkeissä osa politiikkaa ja vaalikampanjoita. Carter oli lievemmän kannan mies ja sanoi olevansa vapauttamisen kannalla kampanjassaan. Sitten järjestettiin laaja komitea tutkimaan kannabisasiaa ja vastustajat löysivät siitä tutkijaporukasta pari, jotka olivat jotenkin sekaantuneet huumemaailmaan ja se tutkimus meni mönkään ja Carter vaikeni asiasta.

 

Jenkeissä on käytetty kaameat määrät taaloja vuosikymmenien aikana ”huumesotiin” ja todella huonolla menestyksellä. Oregonissa ekana 1973 vapautettiin käyttö, eikä se lisännyt rikoksia ja käyttöä. Mari ja kokalehtien käyttöhän on ikivanhaa perinnettä eteläisen amerikan maissa ja sieltä se on Mexicon kautta siirtynyt usaan. 1970-luvulla 10 osavaltiota oli vapaammalla kannalla Oregonin esimerkistä, mutta sitten se kiihkeän ja suurelta osin perusteettoman kampanjoinnin tuloksena kiellettiin koko maassa.

 

Karmea oli kohtalo Vietnamin sodan palkitulla veteraanilla, joka pikku määrän vuoksi tuomittiin 50v. linnaan. Toinen heppu sai parin sätkän vuoksi 10v kakun. Oli taas esimerkki jenkkilän lakien poskettomuudesta.

 

Myös YK päätti 1961 huumeiden kriminalisoinnista ja siihen liittyi silloin 100 maata. Dokkarin mukaan asiallista tutkimusta cannabiksesta ei ole voitu tehdä vuosikymmeniin, koska homma on niin herkkä. Lääkekäyttö meilläkin on monen mutkan takana ja silti on tiedossa että on joitakin sairauksia, kai syöpiä, joihin se on ainoa kivun poistaja ja muistelen lukeneeni jostain että meillä lääkkeenä sitä käyttää alle 100 tyyppiä.

 

* * *

YK:n raportti kertoi miten hirveästi maailmassa heitetään pois ruokaa. Kolmasosa ihmisravinnosta menee hukkaan eri syistä ja sen haaskuuseen menevän ruuan aiheuttamat kasvihuonepäästöt ovat suuremmat kuin minkään yksittäisen maan Yhdysvaltoja ja Kiinaa lukuun ottamatta.

 

Itse olen kokenut sen että kaupan annokset ovat mitoitettu useimmin 4 syöjää varten ja siksi on todettu että ainakin Suomessa ruokaa menee eniten jätteeseen yhden hengen, eli vanhojen naisten huusholleista. Jos siis ostaa valmisruokia, kuten kastikkeita, on osa siitä pakastettava ja se ei aina onnistu. Annokset ovat niin reiluja, ettei niitä syö kerralla. Asiaan vaikuttaa myös se, että autottoman on harvoin kauppaan päästessään ostettava viikon-parin tarvikkeet, ja sen kanssa temppuilu on hankalaa. Kerran pakastettua ei voi uudelleen pakastaa.

 

* * *

ISLAM JA LÄNSI on nimi dokkarille jonka ykkösosan katsoin Areenasta. Olipa hyvin tehty ja perusasiat selkeästi kertaava juttu. Palasia historiasta muistin itsekin, vaikkapa Nasserin ja Suezin kriisin ja toki Persian Shaahin kaatumisen, mutta niiden taustalla vaikuttaneet monet syyt olivat tähän asti jääneet hämäriksi. Pakko katsoa toinen osakin ja valistua. Katso sinäkin niin alat ymmärtää tilanteiden monimutkaisuutta paremmin.

 

Oli hyvä saada tällainen pikakertaus historiaan, joka siis arabivaltioiden ja Saudien osalta on hyvin nuorta, alle sata vuotta ja tärkeimmät palaset vasta toisen maailmansodan jälkeen. Kaikessa paistaa silmään öljy ja uskonto. Hauska yksityiskohta oli, että ranskankieliset kommentoijat käyttivät usein sanaa ”musulmaani” puhuessaan muslimeista. Oliskohan se kielestä johtuva asia?