Mahmoud-veli totesi että heidän äitinsä, joka ei osaa lukea eikä kirjoittaa, tietää kuitenkin milloin turismilla menee hyvin. Hänellä on käytössään tämä minunkin hoksaama ILMAPALLOINDEKSI. Ilmeisesti mummo osaa siis laskea yhteen, sillä hän tietää pallojen määrästä tilanteen. Kuulemma parikymmentä palloa on hyvä tilanne. Itse siis olen enimmillään laskenut 24 mutta siitä on jo useampi vuosi, oliskohan ollut 2008? Tänä aamuna näin 9 mutta en näe koko aluetta jolla palloja leijuu. Päivi oli laskenut 8 mutta yksi oli häneltä piilossa kaukana takana. Yksi oli laskeutunut sokeriruokopellolle ja raahattu sieltä matalalla tien varteen.

Pihalle viikko sitten istutetun puun juurelle putkahti jo muutaman päivän päästä esiin ruohoa, jota ei ollut kun istutettiin. Olen kastellut puuta melkein joka ilta reilusti. Jossakin vaiheessa pitänee kastelua vähentääkin, ettei puu totu huonoille tavoille. Kunhan nyt ensin juurtuu.

Eilisiltana toi Abdy pihalle pari nuorta naista, kiinattaria. Toinen asuu Nykissä mutta sisar vielä ainakin Taivanilla. Hän tietää paljon kasveista ja siksi juttelimme puutarhan suunnittelusta. Hän arveli että olisi liian kuumaa viinirypäleille, mutta täkäläiset kai sen paremmin tietää. Kun isolehtinen fiikus kasvaa varjoksi ja palmukin varjostaa, uskon että rypäle viihtyy. Tyttö ehdotti 5 kpl istuttamista. Tytöistä toinen oli jotenkin töissä Hassanin kanssa Kairossa ja olivat nyt lomaretkellä, menossa Assuaniin.

Olemme olleet kovasti kirjeenvaihdossa Vesan kanssa tavoitteena pelastaa koko Egyptin muinaisaarteet, heh! Hän suunnittelee lähettävänsä Elastop-nestettä 5L purkin postin kautta, mutta nyt pitää keksiä jokin puolivirallinen taho vastaanottajaksi, ettei aine pysähdy tulliin. Se kun on ihan uutta kamaa jota kukaan ei tunne, täällä sen paremmin kuin Euroopassakaan.

Muuten, sekin kaveri, Päivin ”perheen” vanhin poika, joka on töissä Soukissa turistikaupassa ja osaa siis laskea, mutta ei lukea. Iältään noin 35 ja perheellinen. Tämä vaan osoittaa etteivät taida ihan pitää paikkaansa YK:n tilastot, jotka väittävät lukutaidon olevan luokkaa 98%. Jotenkin hauskaa onkin sitten se, että samaiset heput puhuvat kuitenkin auttavasti Bad English. Sitä puhuu maanviljelijä, aasikuski, kokki, taksi, venemies, jokainen. Tosin aika suppealla sanastolla ja sotkien sinä-minä-käsitteet. Mutta ihmeen hyvin saadaan turisti houkuteltua johonkin mukaan, kauppaan tai kyytiin ja antamaan rahansa tähän kansantalouteen.

Lainasin Päiville nettitikkua. Nyt hän oli sen saanut tyhjäksi muutamassa päivässä. Täytyy hänen keksiä tapa saada taas siihen potkua. Omakaan lankayhteys ei taas jaksa ladata sivuja. Tarvitsen Canon Ixus kameralle käyttöohjeen. Eilen meni kuvat jostakin syystä ihan oranssin värisiksi kaikki. Vanhat säilyivät kyllä normaalivärisinä, mutta uudet oli ihan pilalla. Sitten yritin opiskella kameran sielunelämää, mutta aika heikolla menestyksellä. Menin videopuolelle ja tyhjensin sieltä kortin saadakseni pois vanhoja vahingossa kuvattuja pätkiä. Mutta se komento tyhjensi myös stillpuolen kuvat eli koko laite on nyt tyhjä. Onneksi valtaosa kuvista oli siirretty koneelle.

Tietääkö joku syyn tuohon väärävärisyyteen? Millä komennolla sen saa pois?

Iltakävely suuntautui Medine Habuun. Matkalla kellon näyttäessä 18 kuului vielä ihan pimeältä pellolta ihmisääniä ja työn rapinaa. Mitenkähän näkivät tehdä töitä? Menin kanavan varrelle tapaamaan Jabalouita ja viemään terveisiä Hannulta. Lupasin viimeistään ylihuomenna maksaa tammikuun vuokran. Tämä Jaba on välikäsi, komissiomies joka elää kaikenlaisella välittämisellä. Juttelimme siitä ja puhuimme tonttimaan hinnoista. 175M2 eli graani (?) maata maksaa sijainnista riippuen 50-100 tonnia paikallista.

Sellaiselle läntille saa sitten pohjaltaan esim 100m2 talon ja jää vielä vähän puutarhaa. Talon korkeus on sitten eri juttu, mutta Päivi kertoi että 4 kerrosta on normi ja sitä näkyy tehtävän joka puolella WB:llä. Jaballa oli tiedossa tontti, jonka omistajalla ei ole varaa rakentaa itse, mutta olisi halukas diiliin, että länsimies tulee ja rakennuttaa ja vuokraa tontin häneltä 10-15v sopimuksella. Kun sopimuskausi on ohi, jää talo myyjälle, mutta maanvuokra on vain 500LE/kk. Jos siis pienen talon saisi kasaan 100 tonnilla ja maksaa vuokraa 10x12x500, tulee projektille hintaa 100+60tLE. Kuukausihintana tekisi 1333LE vuoden ympäri. Vastaavasti jos kävisi puolet vuodesta täällä, olisi kulu 2666LE/kk eli nyt 310€, ei paha.

Juttelimme niitänäitä pihalla (nuoremman) vaimon äkkiä keittämän karkade-lasillisen ääressä. Hän soitti sille ”ransakalaistalon” omistajalle, joka on töissä Sharmissa. Tämä puhuu hyvin selvää ekieltä ja vakuutti että Hannun 3kk on nyt turvattu. Kysyin milloin alkaa kukkuloiden valaisu, mutta eihän se paikallisia kiinnosta eikä hän osannut sanoa. En ole itsekään kovin tarkasti asiaa huomioinut, mitäs noista turistihömpötyksistä!

Kävelin sitten takaisin kiertäen pikkutietä lippukioskin kautta. Yksi väli oli huonosti valaistu eikä tullut fikkari mukaan. Se pitää näköjään aina olla mukana, kun ei itsekään tiedä minne sitä retkillään harhautuu. Pimeässä istuksii naisihmisiä mustissaan, joten ei juuri erota kuin äänestä. Yksikin täti istui vaan katsellen maailman menoa, joka ei todellakaan ole vilkasta. Nyt on talvi täällä ja ihmiset pukee vahvasti liinoja pään ympärille. Lämpöä +20, aikamoinen talvi! Juuri ketään ei näy kuljeksimassa kaduilla, oli ihan hiljaista, mitä nyt harvasti autoja ja mopoja.

Aina välillä kulkee kovaäänisauto kailottaen jotakin. Kuolinuutisten lisäksi näin tiedotetaan myös hallinnon asioista. Eräänä päivänä tiedotettiin jostakin vapaasta terveysmittauksesta tai kuvauksesta. (selitys unohtui)

Huvitti kun kulkukoiratkin kulkevat keskellä tietä, ihan niin kuin kaikki vauvasta vaariin, hädintuskin autoja väistäen. Niin tämäkin rakki arvokkaasti siirtyi hiukan reunemmalle kun auto tööttäsi. Ihan tien poskessa seisoi aasi pellon puolella, mutta tarkemmin katsoen siinä nukkui myös ukko peittoon kääriytyneenä. Mikähän on selitys tälle ilmiölle? Olisko vahtimassa satoaan? Niinhän täällä vartioidaan kesken työstön olevia rakennuksiakin, joista meikäläinen ei keksisi mitään varastettavaa. Sementtiä ja tiiliä kai vartioidaan ja toisaalta kaupungilla sitä, ettei rakennukselle majoitu porukkaa, kun se työmaa saattaa olla seis monta kuukautta välillä. Tässäkin tien varressa oli pari heppua pitämässä nuotiota ja heti olivat kutsumassa teelle, kolikon toivossa.

Menomatkalla tarkistin että on saatavilla kalaa tuossa pikku telttaravintolassa kolossien vieressä ja kuppilalla hyvin keksitty nimi – Memnon.