Vaaleja

 

Afganistan käy vaaleihin keväällä. Kabulissa äänestetään presidentistä. Karzai on ollut jo pitkään poikkiteloin länsivaltojen kanssa ja edellyttää että aletaan neuvotella Talibanien kanssa, johon länsimiehittäjät eivät haluaisi ryhtyä. Talibanin aikana tv oli kielletty ja tyttöjen koulutus lopetettu ja naiset pakotettu pois kaduilta seinien sisään. Lue Suomen lähettilään haastattelu

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=297810&nodeid=15317&contentlan=1&culture=fi-FI

 

Ukrainassa vaaditaan valtaa pois Janykovichilta ja sehän tietäisi uusia vaaleja. Siellä on päässyt karkuun opposition johtomies, jota venäjäksi murtaen puhuneet roistot olivat pahoinpidelleet ja kiduttaneet jossakin yli viikon ajan. Veripäistä kaveria kuvattiin ja jälki näytti pahalta. Kovaa peliä KIOVAssa. USAn John Kerry on menossa sinne ja yrittää rauhoittaa ilmapiiriä. Varsinainen reissuhomma, kun pitää pyöriä myös Syyriassa ja muissa kuumissa paikoissa.

 

Egyptissä valmistaudutaan ensin pressanvaaleihin ja sen perään valitaan parlamentti. Sisi valitaan äänivyöryllä ykkösvirkaan ja joskus kesällä taistellaan parlamentin paikoista. Molemmista vaaleista on suljettu pois muslimiveljeskunta. Aikasemmin, Muban kaudella nämä valittiin parlamenttiin ”sitoutumattomina” mutta kun sitten MB/Mursi pääsi valtaan, nämä käänsivät takkinsa ja olivatkin yhtäkkiä mb:n edustajia. Tässä linkki Päivi Arvosen analyysiin.

http://www.global.finland.fi/public/default.aspx?contentid=297629&utm_campaign=kehitysverkot&utm_medium=email&utm_source=kehitys.verkot5/2014

 

Jenkkilässä on jo alettu hakea tukea ja rahoitusta Hillarylle, vaikka hän eikä kukaan muukaan ole edes ilmoittautunut kisaan. Aluksihan puolueiden sisällä tapellaan ehdokkuudesta ja jo siihen käytetään poskettomasti taaloja. Nyt on vielä pari vuotta aikaa varsinaisen vaalitaitelun alkuun, ja tämä H. Clintonin kampanja lienee kaikkien aikojen pisin. Kohta sitten taas jenkkilän elämä kääntyy sisäänpäin eikä ulkopolitiikalle jää tilaa. Hyvä vai paha juttu?

 

Thaimaassa on vaalit ensi viikonloppuna. Siellä tapellaan kaduilla, ja yhden puolueen johtohenkilö ammuttiin vaalipuheen jälkeen. Joissakin maissa on todella vaarallista osallistua politiikkaan. Meillä sentään muilutukset ja kyyditykset ovat historiaa.

Thaimaassa naruja vetelee taustalla naispääministerin veli, joka karkotettiin ja pakeni Lontooseen.

Huvittava piirre sielläpäin on paidan värillä ilmaista poliittinen kanta. Punapaidat ovat muistaakseni nyt hallituksena ja keltapaidat yrittävät mielenosoituksissa, jotka usein muuttuvat mellakoiksi, kaataa hallituksen. Tai sitten värit menikin toisinpäin. Ainakin mielenosoittajilla on nyt kaltaisia nauhoja käsissä ja kankaita hatuissa.

Minulla on keltainen paita, jota myytiin kun kunnioitettu kuningas Bhumibol täytti 80 vuotta ja kävimme häntä onnittelemassa ja kirjoittamassa nimi onnittelukirjaan. Paidan taskua peittää kuninkaan vaakuna. Hän on politiikan yläpuolella ja puuttuu harvoin siihen.