su 21.11.2010 ostoksia

Kun ei ollut liian kuuma, arviolta vain 25 astetta, lähdettiin tutustumaan uuteen ruokahandeliin tv-kadulla ja visiitille Kodin-Anttilaan. Meno pikkubussilla ja kuski tyytyi 2 normipuntaan eikä ottanut muita kyytiin. Ruokakauppa on isompi kuin aikaisemmin käyttämämme, tervetuloa vaan. Hyvä vihannes- ja hedelmätarjonta, selkeät hintalaput. Lihaa ja leipää löytyy, samoin niitä linssejä pariakin laatua, joita turhaan saimme kysellä "forties" kaupasta joka on lähimpänä kämppää. Siellä kun myyjät eivät ymmärtäneet mitä kysyimme, vaikka linssi on perustarvike täälläpäin. Hintataso tuntuu asialliselta.

Siitä sitten PAK taapersi kodin sekatavarakauppaan kasseineen, kun minä poikkesin atk-tarvikeliikkeeseen, josta olin ostanut uuden hiiren, muka edullisesti. Myyjä ei tietenkään minua muistanut, mutta tunnisti asian kun selostin kaupanteon ja viittasin läheisen puhelinkaupan omistajaan, joka siinä edellisellä kerralla touhusi mukana. Tämä kaveri oli asioita tunteva, ymmärsi hiiren heikkouden eli sen, että kursorinuoli ryömii vasemmalle (alustasta riippumatta) vaikka sen kuuluisi pysyä paikallaan. Tarjosi vaihtolaitteeksi langatonta, jota en halunnut. Sitten löytyi vitriinistä isompi mouse, joka paremmin sopikin isoon nyrkkiini ja siinä oli riittävän pituinen johtokin. Koko homman juju paljastui sitten hintakeskustelussa, sillä ostamani hiiren hinta olikin alunperin ollut 25LE, kun välikäsi ilmoitti hinnaksi 50, joka minulle silloin sopi. Nyt vaihtona saamani hiiren "oikea" hinta oli 35 ja tyydyin tähän, otin kamani ja sanoin pojalle, että selvittää välinsä kännykkäjobbarin kanssa. Hän tyytyi siihen ja he varmaan pääsevät sopimukseen keskenään voitosta. Minua kyllä kismitti ja taas jaksan ihmetellä hintojen eroja. Elisabeth tossa jo valistikin minua maailman markkinamekanismeista, mutta selitys ei perustele sitä, miksi Saksan yhtä suuri kansa kuin täällä on, (noin 80 milj) maksaa samasta hiirestä, yhtä hienossa pakkauksessa, vähintään tuplahinnan, suomalainen kotona 4X.. Täytyy pyytää Ollilalta oppitunti, hän sen varmaan osaa perustella, toivon?

On muuten jännää, että kun edellisen kerran ostin irtonäppärin ja siihen langattoman hiiren, muistelen tarvittaneeni ajurin tms. Tämän kun tökkää porttiin, kaikki pelaa.

Kodin Anttilassa olin jo aiemmalla reissulla katsellut sauvasekoittimia. Tarjontaa oli useita malleja, Braun, Philips, Moulinex ja kovin monenlaista kodinkonetta on pahvilaatikoissa sekavina pinoina. Olisi vaikka SOK:n myymälänhoitajan koulutuksella paljon tarjottavaa kauppiaalle. Hintatasokin oli järkevän oloinen, tehokkaat yleiskoneet turhan monitaitoisia ja kalliita, halvin Philips tehoton. Siinä oli vielä riesana väärä pistotulppa, täälläpäin käytetty kolmipiikkinen. Poika tarjosi ratkaisuksi adapteria, jolla sen saa eurooppalaiseen rasiaan yhdistettyä, mutta en huolinut. Lihava poika osasikin paljon eng vaikka arasteli aluksi ja haki sanoja. Hylkäsin adapteriliittimen ja menin jo kassalle kärpässuihkeen kanssa. (Siuhke oli nyt pakko hankkia, sillä nämä egyptiläiset kärpäset ovat niin nopeita, ettei niitä tapeta edes lätkällä. Periaatteessa haluan välttää myrkkyjä, mutta kun aamulla tunnin kärsii kärpäsestä, alkaa tinkiä periaatteestakin). Myyjä huhuili vielä perään ja vinkkasi takaisin koneosastolle. Oli muistanut, että hyllyssä oli turkkilainen kätevä monitoimikone, sauvasekoitin, hedelmäjuoman tehosekoitin ja taikinavatkain. 400W tehoa, eurooppaplugi, 0,5 L sekoitusastia-kaadin, ja kaikki nuo laitteet, hinta 215LE, kun heikko Philips maksoi 375LE. Hyväksyin tarjouksen, ottaen riskin ettei kone välttämättä kauaa kestä. Mutta onhan Turkki kärkkymässä EU-maaksi, joten kai niillä tämmöiset osataan. Myyjäpoika vielä saatteeksi totesi, että tämä on tehty Turkissa, Philips Kiinassa, ihan totta sekin. Suomessahan ei kannata tehdä mitään kodinkonetta, ei edes kuvaputkia kannattanut tehdä Euroopan markkinoille aikanaan. Vuorineuvos Matomäki lohkaisikin aikoinaan, ettei meillä kannata tehdä mitään hevosta pienempää.

Nyt sitten teemme kämpillä vihanneskeittoja soseena ja hedelmäjuomia sekoituksina tuoreista. Jos kone on käypänen vielä täältä lähtiessä, otan sen kotiin.