Muban lähtö ja kaaos?

Hallitus väittää ja media levittää näkemystä, että jos Muba lähtee nyt, syntyisi kaaos! On vanha politiikan näkemys, että valtatyhjiö täyttyy aina. Näin varmaan olikin "vanhaan aikaan", jolloin kansallisvaltiot kamppailivat luonnonvaroista ja siinä sivussa rajoistaan. Nyt ollaan kansainvälisesti ihan erilaisessa tilanteessa, kun on olemassa vahvat liittorakenteet, Natosta lähtien. Egyptikin on mukana lukuisissa järjestöissä ja yhteenliittymissä, vaikkapa Arabiliitto, Afrikan maiden yhteisjärjestö, YK. Natossa se ei ole mukana, mutta lähes kaikki Välimeren maat ovat. EU ja Maailmanpankki sitovat monia käsiä, jotka voisivat hamuta jotakin etua tilanteesta.

En näe mitään mahdollisuutta että ulkopuoliset voimat voisivat todellisuudessa uhata Egyptin vakautta. Ainoat uhkat hallitukselle ovat sisäiset voimat. Ja niitähän Muban porukka pelkää. Kaaosta se on saanut aikaan sponsoroimalla roistoja harjoittamaan väkivaltaa muutoin rauhallisia mielenosoittajia vastaan. Tämä on ainoa kaaos mikä näkyy tarkkailijalle.

Tv näyttää kuvaa "vapauden aukiolta" jossa on arviolta 60 000 - 80 000 ihmistä. Nyt ovat porukat juuri valmistautumassa rukoukseen, sekä aukiolla että moskeijoissa. Odotettavissa on että rukouksen jälkeen mielenosoittajien määrä tuplaantuu.

Nyt on lähdettävä (Heinin kuppilan kautta) katsomaan tilannetta Luxorissa.