Huumeet

Huumeongelma yhteiskunnalle puhuttaa Keski-Amerikassa. Tv näytti ohjelman, jossa esiintyi 3 asiantuntijaa ja paljon tuli tilastoja. Taustaksi faktoja:
USA:ssa on huumeiden käyttäjiä 8,9% väestöstä, hiukan enemmän kuin meillä työttömiä.
Kaikkiaan heitä on 22,6 miljoonaa, noin pohjolan väestön verran.
Marihuanan käyttäjiä oli v.2007 noin 14 miljoonaa
2010 käyttäjiä oli 17,4 miljoonaa
Cokainin käyttäjiä oli 2010 vähemmän kuin 2007, silti 1,6 miljoonaa.
(CokaColan käyttäjiä lähes 300 miljoonaa)
Mexicossa on v. 2000 jälkeen murhattu huumesodassa yli 50 000.
USAn tulevasta cocasta 60% kulkee Mexicon kautta.

Nyt on Kolumbian presidentti (kts juttu 25.11.2010 kategoriasta huumesota) Otto Perez on ehdottanut, että lakeja ja seuraamuksia muutettaisiin.  Keskustelussa olikin mukana korkea huumepoliisi Samuel Gonzales Mexicosta, jenkkihallituksen korkea virkamies, Andien alueen tuntija John Walsh ja kolmantena videolta Maurizio Fuez, Salvadorin pressa.
Taas vähän faktoja:  Huumeiden aiheuttamaan väkivaltaan kuolee vuosittain Hondurasissa 82,1 ihmistä 100 000 kohti, Guatemalassa luku on 40,  Mexicossa myös paljon, mutta suuri väkiluku antaa pienemmät prosentit. Salvadorissa kuolee huumeväkivaltaan kymmeniä, huolestuttavan paljon ja määrä on kasvussa. Presidentti esitti, että syynä on juuri näiden maiden köyhyys, jonka vuoksi huumejengit voivat helposti värvätä väkeä hommiinsa. Esimerkkinä joku totesi että koko Mexicon kansantuote on 3% USAn vastaavasta.
* * * * *
Mexicossa on ulkopuolelta murtauduttu vankilaan ja pakoon pääsi 30 huumejengin jäsentä. Sotkuun oli sekaantunut 30-40 vartijaa, lahjottuja tietysti. Samalla murhattiin muutama kymmenen kilpailevan jengin porukkaa. Aika kätevä juttu huumepomoilta. Mutta osoittaa taas miten mahtava vaikutus on rahalla näissä surkeissa valtioissa, kun huumetouhu on nykymallillaan. Muutosta kaivataan !

* * * * *
Yhteenvetona voi todeta että asiantuntijat olivat mieltä että ”jotain tarttis tehrä” mutta mitä, onkin jo vaikeampaa. Perez on ymmärtääkseni samaa mieltä kuin useat jenkkien huumeviraston pomot epävirallisesti, eli lakataan pitämästä maria ja hassista varsinaisina huumeina eikä rangaista käytöstä. Se antaisi poliisille resursseja käydä cocan ja muiden vahvempien aineiden kimppuun. Ja toisaalta veisi valtavan rahalähteen huumekartelleilta. Silloin huumejengien mahdollisuudet lahjontaan vähenisivät ja olisi toivoa että köyhien kauttakulkumaiden poliisikin saisi jotakin aikaan. Nyt ainoa konkreettinen ehdotus oli, että testataan asioita eli mitä jokin muutos vaikuttaisi. Ilmeisesti ehdottaja ei tiedä (tai kehdannut sanoa) että Hollannissa on jo vuosia testattu hyvin tuloksin. Samoin Portugali ei enää rankaise käyttäjiä ja se on auttanut poliisia keskittymään oikeisiin asioihin eli vakavan rikollisuuden torjuntaan.
Luin jostakin että meillä oli Hesassa pieni mielenosoitus asiasta ja siellä oli juliste ”kotikasvatus kunniaan!”.