YLEn juttu viime viikolta

ULKOMAAT

Ulkomaat 23.1.2014 klo 2:02 | päivitetty 23.1.2014 klo 2:02

Ihmisoikeusjärjestö: Egypti on ottanut valtavan askeleen taaksepäin

Ihmisoikeusjärjestön mukaan vallankumouksen vaatimusten toteutuminen on kauempana kuin koskaan. Lakimuutokset ovat tarkoittaneet maassa Amnestyn mukaan sortopolitiikan virallista hyväksymistä.

Egyptin viranomaiset käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja tukahduttaakseen toisinajattelijat, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan. Maan vallankumouksesta on kulunut kolme vuotta. Ihmisoikeustilanne on heikentynyt entisestään sen jälkeen, kun presidentti Muhammad Mursi syrjäytettiin viime heinäkuussa.

Egypti on ottanut valtavan askeleen taaksepäin ihmisoikeuksissa. Kolme vuotta arabikevään jälkeen näyttää siltä, että vallankumouksen vaatimukset oikeudenmukaisuudesta ja ihmisoikeuksista ovat kauempana toteutumisesta kuin koskaan, kuvailee Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen.

Amnesty listaa suuriksi epäkohdiksi muun muassa sen, että viranomaiset rajoittavat huomattavasti ihmisten sananvapautta ja kokoontumisvapautta. Lakeja on muutettu, ja hallinto voi entistä helpommin hajottaa esimerkiksi mielenosoitukset. Lainmuutokset merkitsevät Amnestyn mukaan sortopolitiikan virallista hyväksymistä.

Amnestyn mukaan turvallisuusjoukot käyttävät toistuvasti liiallista voimaa mielenosoittajia vastaan. Järjestön mukaan viime heinäkuusta lähtien väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 1 400 ihmistä. Pelkästään elokuussa yli 500 Muhammad Mursin kannattajaa kuoli turvallisuusjoukkojen hajotettua heidän rauhanomaisen protestileirinsä Rabaa al-Adawiyassa. Kukaan ei ole joutunut syytteeseen näiden 500 ihmisen kuolemasta.

Hallituksen tavoitteena vaikuttaa olevan toisinajattelun kitkeminen poliittisen kentän kaikilta laidoilta. Ihmisoikeustilanne on hirvittävä, esimerkiksi kirjoitus sosiaalisessa mediassa voi viedä ihmisen vankilaan, Tuukkanen huomauttaa.