luxor 53.2009 atk-ohjelmat

Kommentoin Hesarin ohjeita netissä koskien HS digilehtiä.

Kun toimin ohjeen mukaan, menetän digilehden sisällön. Siis pois kehoitus siirtää läppäri paikallistyöskentelyyn. Saan sisällön säilymään vain kun suljen läppärin kannen, en ohjelmia enkä merkkaa työskentelyä paikalliseksi - ???? ohjesana.

Toinen miettimistä aiheuttava ohjenappula on sisällön imemistä kertovan komentolaatikon sisällä. Siinä lukee Peruuta. Mitähän siitä seuraa? Peruuntuuko koko tilaus, vai keskeytyykö se. Olisi tarpeen, että voisi jättää sunnuntain Hesarin urheilusivut ja pikkuilmoitukset pois, koska niitä en etäällä tarvitse. Siis jos nappulassa lukisi "keskeytä" ja se aiheuttaisi sen, että imemisen voisi keskeyttää haluamassaan kohdassa, kaikki olisi hyvin. Nyt en jaksaisi kokeilla, kun muutoinkin on toiminta ihan arvaamatonta ja ohjeet aiheuttaa päänsärkyä.

Ohjelmistosuunnittelijoiden pitäisi kuunnella herkemmällä korvalla käyttäjiä ja testata enemmän. Edellinen vaatimaton Hesarille tehty parannusehdotukseni meni kai roskiin, kuin vesi hanhen selästä. Vaikka tiedän että pikku korjaus olisi vienyt bittinikkarilta korkeintaan puoli tuntia. Ja poistanut erään käyttäjän pikku harmin. Toistan sen: Siirtäkää sisäänkirjautumisen ruudun yläosan tyhjää pois, jotta sisäänkrjautumisen OK nappi tulee näkyviin läppärin ruudulla. Testaus pitää suorittaa kannettavalla tietenkin, koska käyttö on lähes aina sillä, eikä millään 26" Macilla.

Olen sen verran elämässäni ollut tekemisissä ohjelmistosuunnittelun ja ennenkaikkea testauksen kanssa, että tiedän mistä puhun. Loistoesimerkki puutteellisesta testauksesta ja sen väärästä toteutustavasta oli vaalien sähköinen äänestys. On huomattava ilmiö, että kun valtio hakee turvallista toimittajaa, se ostaa palvelun ylihintaan suurelta toimittajalta. Näihin valintoihin vaikuttaa vielä lisäpiirteenä EU:sta kopioidut ja sieltä lainvoimalla tulleet kilpailutussäännöt. Niissä annetaan usein turhan suuri painoarvoa vanhoille näytöille, joka jarruttaa uusien toimijoiden markkinoille tulemista. Luotettavuutta arvioitaessa pitäisi myös kysyä, miten monta kerta tämä iso "tietokonserni" on epäonnistunut. (sähköinen resepti?) Jos realistisesti huomioidaan, mitä todella isoissa hankkeissa on tapahtunut, huomataan että suurimmat viivytykset ja flopit onkin syntyneet, kun toimittajaksi on valittu suuri ja mahtava, ei nuori ja notkea. Ja aina maksetaan huikeaa ylihintaa.

Ohjelmien testauksesta

Kun testaajina käytetään ihmisiä, jotka ovat tottuneet atk-ohjelmien käyttäjiä tai muutoin fiksuja = koulutettuja nuoria, kuten Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä koekäytössä tehtiin, testi ei toiminut oikein eikä tuonut esiin mahdollisia väärinkäyttöjä. Testien koekäyttäjiksi pitää hakea tottumattomia, käytännössä siis vanhoja ikäkerroksia, ei näitä näppäimet suussa syntyneitä alle viisikymppisiä He eivät osaa toimia siten väärin että ohjelmien heikkoudet paljastuisivat.

Itse olen monesti testannut kehittelyssä olevia ohjelmia (ja osallistunut niiden perussuunnitteluun) ja tehnyt ihan järjettömiä näppäilyjä. Usein olen onnistunut saamaan ohjelma nurin ja siihen juuri testaamalla pyritään. Siis testaajiksi tarvittaisiinkin vanhoja fossiileja. Mutta heitä pitää myös kuunnella, muutoin testauksessa ei ole mieltä. Käyttäjäystävällisyys on monimutkainen asia ja käyttöergonomia tärkeä. Bittinikkarit jumiutuvat usein omiin periaatteisiinsa ja fiksaatioihinsa. Se on vaaraksi todella hyvän ohjelman tuottamiselle. Pelkästään amerikankielisen ohjelman rakenteen käyttö saattaa jo tuhota ohjelman, koska se ei noudata suomenkielen ajattelua ja tapaa toimia.

Hiiri vai nuolinäppärit? Molemmat tietenkin!

Monasti on nopeampaa käyttää nuolinäppäimiä, vaikka nuoret (vasenkätiset!) suunnittelija-kollegani mieluummin tekivätkin asian käyttäen hiirtä. Hiireen tarttuminen kesken näppäilyn on hidastava tekijä. Varsinkinläppärillä! Myös täytyy huomata, että monet tietokoneella kirjoittavat näppäilevät numerot mieluummin erillisellä numeronäppäimistöllä kuin ylärivillä. Ohjelman tulee tukea sitäkin halua, ei jarruttaa.

Kursorin oikea sijainti

Luvattoman useassa ohjelmassa, joissa odotetaan asiakkaan seuraavaksi antavan käyttäjätunnuksen, kursoria ei panna kirjoituspaikalle valmiiksi, vaan asiakas joutuu sen itse sinne haalimaan. Läppärillä, jossa kursoria siirretään laahausruudun kautta, se on ärsyttävä virhe ohjelmassa. Tosi pikku juttu korjata, mutta ei toimi esim. tässä Vuodatus.netissä. Eikä Luukku.comissa, eikä Hesarissa. Todella ärsyttävää, kun samaan törmää joka päivä.