Nippeli 22.12

TV asentajat puuhissaan oli varsinainen näytelmä. Oli synkkä kylmä ilta, kun vesselit tuli tekemään asennusta katolle. Ensin pyysivät vettä ja vein isot lasit juotavaa. Nuorempi poika oli selvästi sairas ja otti lääkettä veden kanssa. Lihava kundi vain maistoi lasistaan. Nämä kaverit alkoivat touhuta katolle putkenpätkää, joka piti istuttaa sileälle katolle jotenkin. Ratkaisu oli tehdä tiilistä jonkinlainen keko ja muurata siitä jalusta putkelle. Tarvikkeita oli pihalla, sementtisäkki, pikkukiviä ja hiekkaa ja pimeälle katolle niitä vesselit hilasivat. Kun todella oli pimeää, tarjosin otsalamppua, mutta sanoivat ettei tarvita. Abdy tuli ohjaamaan hommia ja sitten jo kelpasi otsalamppukin.

Lopulta tunnin puuhan jälkeen oli lautasantenni jotenkin katolla (mitä tapahtuu kun tuulee?) ja alkoi varsinainen viritys. Klo on nyt 22.08 (21.12 ilta) ja viritystä hoidetaan. Lihava poika pitää kädessään säädintä ja vaihtelee kanavia. Meiltä kysytään mitä haluamme katsoa ja hän lupaa säätää ne niin, että ovat KAKEN alkunumeroita. Kanavat on nyt ryhmitelty niin, että meidän suosikit on yhtenä nippuna ja löytyvät helposti (?) Jotakin viritystä tehdään telkun takana, johtoja rassataan jne. Kojeen päällä on ennestään tuttu kotelo, satelliittiviritin eli digiboxi. Lopulta selvisi että toivomme näkyvän bbc-w, alz-e, cnn, eurosport, ja lopulta sitten saadaan satoja kanavia jos on tarvetta, vaikka Nile tv. Vaikka on kotioloissa myöhä, kaikki ovat toimessa reippaina, kuten aina illalla. Vetävät sitten hirsiä iltapäivisin ja koko maa toimii puolivaloilla. Kuumalla säällä se on ymmärrettävää eikä rytmiä kannata muuttaa. Olen samaa mieltä, sillä pidän ihan typeränä tuota Euroopassa käytettävää ”kesäaikaa” tai mikä se tyhmyys onkaan nimeltään. Mulle tämä ilta-yö-painotteisuus vaan tuottaa joskus ongelmia, mutta maassa maan tavalla. Ip nokoset ei useinkaan onnistu, harjoitellaan.

Sattui kivasti että Aje lähetti David Frostin ohjelman jossa hän haastatteli jenkkiläistä huipputiedemiestä, joka kansantajuisti asioita. Nyt saan taas sormeni ajan valtimolle, juhlallisesti sanottuna. Kun vielä oppisi säätämään noita pirun nappuloita kakessa. Abdy sanoi että ihan helppoa, lapsetkin tän osaavat. Niinhän se aina menee, kakarat muistaa paljon helpommin noi näppäilyt. Aina on nelivuotias voittanut muistipelissä vanhempansa.

Päivi soitti ja herätti, kun oli pallo aika lähellä laskussa, eli juuri samassa paikassa josta jo kerran niitä kuvasin. Ei ollut ihan meidän pihalla niin kuin sieltäpäin näytti. Eivät halua tulla alas talojen viereen, kun pallon alas saaminen on hankalaa. Voi rikkoutua jos ei ole tarpeeksi tilaa. Panevat joskus pressun pallon alle ettei sottaannu saveen. KIPI oli 5. Uusi tilastollinen juttu eli KuumaIlmaPalloIndeksi. Tästä lähtien puhun vain kipi-yksiköistä. Jim varmaan voi englannintaa nimen että saadaan virallisempaa tuntua indeksiin.

Eilinen rupattelu hollantilaisukon kanssa vahvisti käsitystäni, että kaikki kokeneet Luxorin kävijät hakeutuvat ennen pitkää länsirannalle eli WB:lle. Täällä on valtaosa turismin kohteista, mutta kuten hän sanoi, ne kaikki on äkkiä katsottu. Viehätys onkin ehkä siinä, että koko ajan tuntuu olevan muutoksia. Ne huomaa helpommin kun on välillä 5kk pois. Myös näihin raunioihin saa uuden näkökulman kunhan hiukan kiertelee ja kiipeilee kukkuloilla. 

Kuninkaiden ja Kuningatarten laaksojen hautojen katsomista vuorotellaan. Ihmisten tuoma vesihöyry, eli hiki ja hengitysilma rapauttavat maalauksia. Kai kuivatus- ja tuuletustauko turvaa muinaismuistojen paremman säilymisen. Ja sitä kautta tämän bisneksen jatkumisen pitkään. Niin tavallinen egyptiläinen ajattelee, faaraoajan hommelit ovat vain nykyajalle keino imeä rahaa turismista.