Ilmastojuttuja

Tuore lisäys tieteestä: http://www.co2-raportti.fi//index.php?page=ilmastouutisia&news_id=3473

Erilaisia ilmastonmuutoksesta todistavia onnettomuuksia ja luonnon ilmiöitä on sattunut eri puolilla palloa.

Rankkasateet ovat aiheuttaneet maanvyöryjä monella suunnalla, viimeksi Venäjällä Mustanmeren rannikolla. Edelliset uutiset kertoivat vastaavista vyöryistä Bangladeshissa, Kiinassa ja Indonesiassa. Usein niihin yhdistyy vielä hirmuiset tuulet jotka riistävät ihmisasumukset taivaan tuuliin ja suojia ei ole edes vammautuville.

Luin juuri parin tiedemiehen analyysit USAn metsä- ja maastopaloista. Edellinen talvi pohjusti ilmiötä vähälumisuudella. Se puolestaan pitää pohjavedet alhaalla ja aiheuttaa kuivuutta. Kuivuus tuo mukanaan hyönteistuhot, jolloin syntyy kuollutta, kuivaa puuta metsiin paljon. Kun sitten tähän kuivaan metsään iskee salama, on laajat palot seurauksena. Ilmiön taustana on muuttunut ilmasto. Usein paloihin liittyy voimakas tuuli, joka tehostaa tuhoa ja palomiehet ovat voimattomia. Itse asiassa palo saa aina automaattisesti aikaan tuulta, kun kuumentunut ilma pyrkii ylöspäin se samalla imee alueelle sivulta ilmaa ja syntyy tuulenpyörteitä. Sama ilmiö synnytti hillittömät hornankattilat II maailmansodan suurpommituksissa, jolloin kaupungin palo kiihtyi ja tuhosi paljon tehokkaammin kuin pommitus sinänsä. Tuttu ilmiö uunista – kun vetoa lisätään palaminen kiihtyy.

Pohjoisessa jenkkilässä oli melkoiset myrskyt juuri viime viikolla jonka seurauksena sähköt oli poikki laajoilta alueilta. Saman aikainen helle puree voimalla ja sähköviilennykseen ja tuulettimiin tottunut porukka hikoilee, heikoimmat kuolee kuumuuteen. Köyhien alueiden lapset polskivat suihkulähteissä, kun uima-altaita ei ole käytettävissä.

Kotimaan ja Euroopan ukkosmyrskyt ovat säätieteilijöiden mukaan vielä normaalin vaihtelun rajoissa. Muistuupi vaan mieleen vuoden-parin takaa laajat maastopalot Venäjällä jotka savustivat meikämaisemiakin itäpuolella viikkokausia. Itse yskin niitä savuja Punkaharjulla toissa vuonna. Sama toistuu varmaan tänäkin vuonna, kunhan Venäjän talonpojat vanhaan tapaansa panevat sänkipellot tuleen. Siellä kun ei ole kalustoa eikä miehiä, saati haluja sammutushommiin, edes metsäpaloja taltuttamaan.

Tämä sama huono perinne on käytössä monella suunnalla, myös Egyptissä. Siellä sitä ei saada kuriin kai milloinkaan, kun tarjolla ei ole muita keinoja käsitellä sadonkorjuun tähteitä, maissikorsia ym kuivaa ruohoa. Ympäristöministeri ja terveysministeri syyttävät maatalousministeriä eikä kukaan voi mitään, annetaan vaan savun peittää maisemat monta viikkoa loppusyksyllä. Huono ilmanlaatu tappaa satojatuhansia, ehkä miljoonia ihmisiä pallon ympäri joka vuosi. Ongelma tunnetaan mutta sen korjaaminen ei suju ollenkaan. Kiinassa saivat sentään mielenosoittajat häädetyksi pois saastuttavan tehtaan kaupunkinsa liepeiltä, mutta eipä se paljoa auta jos vaan paikkaa vaihdetaan, sillä ilman laatu kärsii joka tapauksessa. Satelliittikuva näyttää paksun ruskean savupilven peittävän jatkuvasti suuret alat Kiinasta.

http://planeetta.wordpress.com/

Mielenkiintoinen uutinen oli VTT:n tekemä selvitys äärisäiden vaikutuksesta Euroopan liikenteeseen ja siitä aiheutuvat lisäkustannukset, jotka 27 EU-maan osalta ovat vähintään 15 miljardia euroa vuosittain.

Tieto löytyi blogista http://www.ekofokus.com/

Seikkailin netissä ja löysin listan fiksuista blogeista. Joitakin olen lukenut ennestään, mutta osa on uusia tuttavuuksia. Suosittelen.


1. Kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa http://leostranius.fi/

2. Harhaluuloja ilmastonmuutoksesta http://tuukkasimonen.blogspot.com/

3. Gaia http://planeetta.wordpress.com/

4. SLL:n ilmastoblogi http://ilmastoblogi.wordpress.com/

5. Greenpeacen blogi http://blogi.greenpeace-online.net/

6. Villi planeetta (WWF Suomi) http://www.wwf.fi/villiplaneetta/

7. Daily Eko - luonnollisempaa arkea http://dailyeko.blogspot.com/

8. Ville-Veikko Mastomäki http://mastomaki.blogspot.com/

9. Ekofokus http://www.ekofokus.com/

10. Arkipäivän aktivisti http://arkipaivanaktivisti.blogspot.com/