Kaasua saatiin ja nyt hinta oli 40LE, kun vanha hinta oli 10. Itärannalla pyytävät 50. Abdy kertoi että normaaliaikoina saa kaasua helposti, kauppiaat kulkevat katuja naputellen merkkinaputustaan pullon kylkeen mutta täällä landella saattoivat kiertää vakiopaikkoja ovelta-ovelle säännöllisesti. Nyt se perinne ei pelaa kun kaasusta on pulaa. Täällä asioilla on suuri jousto hinnoissa joka näkyy tässä ja esim pallolennon tai veneretken hinnassa.

Pari turistia viiletti ohi rullaluistimilla reput selässä. Onkin varmaan hyvä keino sille joka osaa taidon. Helpompi pitää mukana kuin fillari mutta yhtä nopea. Loistoidea!

Eilen kirkkaassa päivänvalossa ui rotta Hannun talon edessä kanavassa, nousi sitten rannalle, kulki sillan rakenteissa. Meillähän rotta on enempi yökulkija, mutta täällä olen ennenkin nähnyt yhden päivällä Niilin rannalla. Nyt on useana päivänä ovesta tullut varpuset sisään. Lensivät jopa talon läpi pujahtaen sujuvasti kapean ikkunan kalterista ulos. Useina päivinä laulaa kirkkaalla äänellä palmussa se Bulbul.

Sokeriruokoviljelystä tenttasimme Abdya ja hän kertoi että ruoko lähtee kasvamaan pienistä pätkistä, jotka haudataan peltoon ja siitä korjataan 4 satoa peräkkäin ennen uudistamista. Siinä se muistuttaa muutamaa kiusallista kasvia meillä, ainakin Siperiantatar kasvaa jos siitä jää pätkäkin maahan. Jotkut viljelijät tekevät työlästä vuoroviljelyä siksi, että sokeriruoko kasvaa hitaasti. Sen juurille kylvetään jotakin nopeammin kasvavaa, joka sitten ruokotaimien ympäriltä korjataan, tietysti käsityönä sirpillä, kuten paljolti muukin sato. Siksi pelloilla näkee kykkiviä hahmoja ympäri vuoden. Periaatteessa ruokojen kasvukausi on noin 8kk, mutta korjuukausi ei ole hänen mukaansa niin lyhyt kuin Göran Schildt kertoi, vaan reilut 4 kk. Ruoko siis katkotaan miehen mittaisena ja juuresta tunkee uusi taimi.

Egypti on suurin vehnän ostaja joka on aika hurja juttu ajatellen menneisyyttä ja sitä että maa suurinpiirtein elätti vuosisatoja viljallaan Rooman valtakunnan. Toinen kummallinen piirre on että Egyptin sokeriteollisuus kannattaa huonosti, sokeriduunarit lakkoilevat huonojen palkkojensa vuoksi, mutta silti tuontisokeri on halvempaa kuin paikallinen. Kansa kärsii sokeritaudista, liikalihavuudesta ja syö (juo) valtavasti sokeria. Jospa ”joku” hoksaisi vähentää sokerin viljelyä ja lisätä vastaavasti vehnän. Nykyajan globaaleilla markkinoilla ruuan hinnat nousevat myös spekulanttien toimesta, eikä kuivuudet, tulvat ja kadot ole ainoa syy köyhien maiden ruokapulaan. Lue lisää

http://www.greenprophet.com/countries/egypt/ Jutussa kerrotaan Muban aikaisesta jättihankkeesta kastella erämaata ja saada sieltä maata viljelyyn. Hanke on ollut teknisissä vaikeuksissa koko ajan eikä tulosta juuri ole saatu. Periaatteessa hyvä idea on nyt vaikeuksissa, koska se on leimattu liikaa entiseen diktaattoriin. Tässä on taas yksi esimerkki siitä, että näin suuria hankkeita on mahdoton toteuttaa ilman että jotenkin samalla häiritään luonnon normaaleja kiertokulkuja. Green Prophetin sivuilta löytyy kiinnostavia juttuja eri maista, mm Jordanian vesihankkeesta, jota Maailmanpankki on rahoittanut ja luontoväki vastustanut. Samanlaisia huonosti punnittuja patohankkeita se on rahoittanut Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa ja muualla ja aina niihin on liittynyt kärsimyksiä asukkaille ja menetyksiä luonnolle.

Luin äsken Aishan antaman linkin takaa paikallisista tavoista. Ajattelin siinä, että kun ei ole sopivaa miehen puhua tuntemattoman naisen kanssa (ilman esiliinaa) se aika totaalisesti estää ulkolaisen tutustumiset mies->nainen. Siitä johtuen ”kaikki” liitot eurooppalaisten yms kanssa ovat egymies-turistinainen. Vai tunteeko joku egyptiläisen vaimon länsimiehellä? Toki niitäkin on mutta niiden syntyyn on täytynyt olla työsuhde tms. Toisinpäin ei ole vaikeuksia suhteen alussa. Jotenkin minä suhteutan sitä asiaa naisen itsenäisyyteen ja vapauteen. Tämä nyt on tätä länsimiehen rajoittunutta ajattelua, eh? Ihan sama toimii kyllä Espanjassa ja Kreikassa. On se ihan potaskaa lauluntekijöiltä kirjoittaa tyyliin ”espanjatar olen sorja...” tai jotain tytöistä varjoisilla kujilla ja verhotuista katseista. On ne verhot aika tiukat Alpeilta etelään.

Tein pitkästä aikaa makaronilaatikkoa ja tehdessä ajattelin että kotona usein heitän pintaan ohutta läskiä. Juttelimme että kyllähän sikaa täälläkin saa ja sianruhoja näkee kaupoissa roikkumassa. Hein piti kuppilassaan viime talvena tarjolla kinkkua mutta sanoi että voisi jopa tulla häätö jos asia paljastuisi vuokraisännälle. Kyllä sitä silti voi omassa vuokrakämpässään nötköttiä vetää leivälle ja hörpätä olutta päälle.

Egyptin vetovoima on merkillinen ilmiö. Itseni kohdalta en oikein osaa sitä eritellä. Kotona kysyjille olen kertonut takuuvarmasta auringosta, lämmöstä, edullisuudesta, historian havinoista, mutta on tässä muutakin. Lyhytmatkalaiselle on etuja mm. lyhyt, lento ja sama aikavyöhyke, mutta nyt on Luxoriin tulijan oltava enemmän omatoiminen lentojen suhteen kun suorat lennot loppuivat. Toki taksi vaikka yksin ajeltuna ei ole toivottoman kallis Hurghadasta (400LE=50€). Mutta sitten se muu mikä viehättää? Paavo sanoi että yksi tekijä on se, että ikää kunnioitetaan ja vanhuutta arvostetaan.

Itse huomaan sen siinä, että raksalla mua aidosti kuunnellaan ja kun esitän selviä perusteluja, miksi jokin juttu pitää tehdä kuten sanon, niin se usein menee perille. (Ja niistä huonosti menneistä sitten kirjoitan, sillä ok jutuissa ei ole kertomista). Minulle on antanut tyydytystä selviytyminen itse ja yksin, mutta nyt kun asiat on asettuneet paremmin kohdilleen, sekin tuntuu hyvältä. Meille kaikille on ollut suurta apua tukiperheestä, joka löytyy kuin itsestään kun asettuu vuokralle jonnekin. Se on yksi tämän maan erityispiirteistä. Eikä se perhe laskuta vaan auttaa, kumma kyllä pikku apu, kuten torilla käynti, sisältyy vuokraan. Kaasupullon vaihto oli itsestään selvä palvelus josta ei odoteta maksua.

Luontohan tarjoaa loputtomasti ihmeteltävää siitä kiinnostuneelle (muista kiikari) mutta ainakin lintukirja piti hankkia. Tosin nekin ovat halpoja meikätasoon verraten.

Jos olisin psori- tai reumapotilas, tulisin tänne asumaan talveksi. Lupaan auttaa alkuun kaikkia neuvoa tarvitsevia ja ilmaiseksi. Kämpät löytyy, kulkemisen bussilla oppii ja se on ihan helppoa ja halpaa. Kotiruokaa löydetään, pyykit pestään, lääkäri ja lääkkeitä löytyy edullisesti. Ihovoiteet ja muu kempparikama on naurettavan halpoja ja itselleni olen apteekista saanut yhtä vaille kaikkia lääkkeitä edullisemmin kuin kotona. Melkein kaikkea saa kaupasta (viiniäkin), mutta telkkarin ohjelmat ovat vain englantia ja arabiaa. Mutta omalla läppärillä voi kuunnella uutiset ja joitakin rajattuja ohjelmia Suomesta. Tiesitkös että läppärillä voi ratkoa ristisanoja ja pelata pasianssia ja muita pelejä? Jopa sen läppärin saa huolletuksi helposti!

Tonnin eläkkeellä asuu ja elää hyvin. Jos tulot on yli sen jää loppu säästöön. Tänne meitä on nyt pesiytynyt muutama talven yli tai kuukausia asuva ihmisyksilö, kuin muuttolintuina, joilta saa neuvoja ja vaikka korttipeliseuraa. Myöskin jotain retkeä tai pikku reissua voidaan yhdessä järjestää, asiallisin hinnoin kaikki. Muistutankin Hannua ja Päiviä siitä esittelystä tänne blogiin. Otetaan ryhmäkuva?

Tule tutustumaan! Viittä ensimmäistä neuvon ilmaiseksi, sitten pitää alkaa hinnoitella palveluja (vitsi-vitsi) Mukaan vain passi ja pankkikortti, hammasharjan ja kaiken muun saa täältä. Mitä toivomme? TUO KIRJOJA ! Kernaasti jotain vakavamielisempää, mutta dekkaritkin kelpaa hyvin.