Joku nokkela. länsimaissa koulutettu, hyvää englantia puhuva nuori "prinssi" on alkanut kehitellä auringon hyödyntämistä. Nuori mies Hasmim Al Sada sanoi haastattelussa, että kun öljy kuitenkin "kohta" loppuu, on sen tilalle kehitettävä uusiutuvia energioita. Aaltovoimaa siellä on heikosti, kun se Persianlahti on aika suojainen. Samoin tuulta ei ole tarpeeksi, mutta aurinkoa riittää. Poika on suunnitellut tarjota siellä paljon käytettyjen telttojen katoiksi aurinkopaneli-rakenteita.

Onhan se hölmöä, että näissä kuumissa aurinkomaissa ei ole osattu ottaa auringosta sitä kaikkea irti, mitä se tarjoaa. Tässäkin kämpässä lämmin vesi kuumenee sähköllä. Sen sijaan olisi helppo rakentaa aurinkolämmitin ja säiliöt katolle ja ilmaista energiaa olisi saatavilla läpi vuoden. Talvikaudella silloin tällöin tarvittava lämmitys hoituisi siinä sivussa helpolla. Jäähdytys onkiin vaikeampi homma.

Taustalla on tietysti se, että energiaa on ollut halvalla saatavissa. Nasserin padon tuottama valtava määrä sähköä on vaikuttanut täällä ja jättimäiset öljyvarat ovat  sallineet täydellisen laiskuuden useimmissa Arabimaissa. Nyt alkaa vähitellen järki voittaa ja on jännä havaita, että se järjen käyttö alkaa tässäkin asiassa Qatarista.

Sinne suunnitellaan jättimäistä stadionia 2022 fudiskisoja varten. Suunnitelmissa on että se katetaan lähes kokonaan materiaalilla, jolla auringon voima saadaan käyttöön. Tarina ei kertonut liittyykö siihen jotenkin viilennystä. Aikaa siihen valmistumiseen on vielä ja aurinkotekniikka kehittyy hiumin harppauksin. Voi hyvin olla että siihen stadikaan saadaan oikein hyvä ratkaisu. Rahasta ei jää kiinni tehdä ihan uusia kokeiluitakin.

+ )  Katselin googlen karttoja alueelta, totesin että Bahrain, jossa nyt on ollut menossa suuria mielenosoituksia, on pieni saari. Sen vieressä on Qatar niemellä. Ei ole iso sekään. Kun molempien piti olla öljyrikkaita, rupesin etsimään niitä lähteitä. Ilmakuva-kartta näytti lopulta yhden lähteen, jossa näkyi jopa varmuusliekki ja yksi tankkeri lähellä. Sekin oli aika keskellä Hormuzinsalmea, yhtä lähellä Irania. Voisiko olla niin että nämä öljyvaltiot jakavat lähteen? Saadakseni vertailukohteen kävin Bakussa ja kuikuilin Kaspianmeren rantoja, mutta en löytänyt yhtään saman tapaista tekniikkaa sieltä. Saattaahan olla että on eroja tekniikoissa, sillä Kaspianmeren löydöt ovat 100 vuoden takaa. En silti tiedä ovatko nämä lähteet nuorempia mutta veikkaan niin.

Qatarin kartta kertoo siitä, että mereltä on aktiivisesti vallattu tilaa ja rakennettu keinosaaria. Naapurimaassa  ??? on tehty palmun muotoisia saarijuttuja ja tärvätty tolkuttomasti rahaa sen tapaisiin. Vaikka Qatarissakin on rakennettu näyttäviä juttuja, ne eivät vaikuta äkkiseltään ihan yhtä suuruudenhulluilta. Hiekka rakennusmateriaalina merta vastaan ei oikein toimi, vaan tarvitaan kiveä tai betonia. Tutkin lisää...

Parhaillaan Qatarissa on menossa huipputason tennisturnaus. Osallistujiksi saadaan helposti maailman parhaat, kun palkinnot ovat riittävän suuret. Muistaakseni ihan hiljattain siellä oli golfturnaus. Tosin en kartalta nänyt kenttää.

Sinne neuvotellaan paraikaa myös ensimmäsitä "lähetystöä" Talebaneille (taleban on muuten vaatimattomasti vain opiskeilja) ja idean ovat hyväksyneet myös Afganistanin hallitus, tosin pitkin hampain ja jenkit. Kyse on siitä että pitää olla jokin paikka josta liikkeeseen saa yhteyden. Tämä postikonttori antaa siihen mahdollisuuden, vaikka sille ei mitään neuvotteluoikeuksia todennäköisesti annetakaan. Onpahan se puuttuva puhelinnumero, jota jenkit ovat myös EU:lta tivanneet. Pitää olla numero johon pressa soittaa kun tulkee mieleen uusi idea josta neuvotella. Qatar on taas näyttänyt kyntensä ja ollut fiksu. Näillä asioilla se kerää kansainvälistä PR:ää ja arvostusta. Voi jopa olla että jos se osaa hoitaa omat kansalaisensa tyytyväisiksi, että se on ainoa maa joka selviää arabikeväästä ilman vallakumousta.