Vihdin Luonnon Lepakkoretket 2013

 

pvm kelloaika lähtöpaikka

 

23.08 22.00 Ojakkala, Onnelan puutarha

 

24.08 22.00 kirkonmäki, kirkkopiha

 

30.08 21.30 Olkkala, Vakola

 

31.08 21.30 Nummela, Työväentalo

 

6.09 21.15 kirkonkylä, Pappilanpellon hammashoitolan pp

 

7.09 21.15 Haimoo, urheilukenttä

 

Ota mukaan otsa- tai taskulamppu. Retket ovat n. 1-3 km kävelyjä, mutta retkeltä voi jättäytyä pois missä vain. Retki peruuntuu jos sataa tai tuulee kovasti. Asian voi tarkistaa Nipeltä 050-467 1545.

* * *

Tein kävelyn uudelle kolmio-tarkkailureitille ja sain kaveriksi Joken ja kahden jutellen homma on paljon rattoisampaa. Nyt tein pieniä tarkistuksia reitin 5min pysähdyspisteisiin. Testasimme uutta kikkaa, vaaleaa sateensuojaa jonka alla pidimme fikkaria. Ei houkutellut yöperhosia ollenkaan ja niiden kun piti vuorostaan houkutella nahkasiipiä paikalle. Ei tepsinyt tällä ilmalla, joka oli kaunis, tyyni täysikuun pilvetön yö.

Tätä kikkaa ei voikaan käyttää varsinaisilla havaintoretkillä, joista tekee raportin, sillä kaikenlainen poikkeava ei sovi asiaan. Mutta sitä voisi käyttää yleisöretkillä varmistamaan, että mukaan tulleet eivät pety jos ei havaintoja saada.

 

Kolme kertaan eri paikoissa kuulimme pohjanlepakon luotausäänet siinä 39 kilohertsin kohdalla selkeimmin, vaikka sen maiskutus kuuluu vahvana aika leveällä kaistalla. Tutkija Eeva-Maria tosin väittää että vahvin kuuluvuus olisi tasolla 28 kHz. Ne oli ainoat havainnot tänään, joka oli pettymys siksi, että monen päivän tuulien ja sateiden jälkeen oli lähes viikkoon eka täydellinen lepakon pyyntiyö.

* * *

Nyt on sitten koko viikonlopun kestävä lepakoiden pihabongaus 26-28.7. Tunnin ajan pyydetään ihmisiä tarkkailemaan lähiympäristöä lepakot tähtäimessä. Koko homma on niin uusi Suomessa, että kolmatta kertaa bongaillaan. Homma on hankala ilman detektoria, koska vain äänen värähtelytason avulla voi lajista varmistua. Tarjosin ihan paikallilehdessä niitä lainaksi, mutta kukaan ei ole soittanut, (pe klo 18) mutta vielä ehtisi.

 

Lutarin juttu poiki jännästi toisen lehtijutun, sillä Hesarin NYT-liitteen toimittaja soitti, kun sai siitä numeron ja nimen. Se aviisi on siirretty kokonaan nettiin, kts nyt.fi. Hän kyseli kaikenlaista ja osa siitä tuli lehteen. Itse ajattelin tehdä sään salliessa bongauksen joka ilta eli 3 kpl. Viime kesänä oli raportoitu n.80 bongausta, mutta voipi olla että moni jätti raportin tekemättä jos ei mitään nähnyt. Mutta sekin tieto olisi hyödyllinen tutkijoille, jotka yrittävät kartoittaa lepakoiden yleisyyttä koko maassa. Kunhan lepakkotutka saadaan osaksi kännykkää, alkaa tietoa kertyä. Mutta saattaa siihen mennä jokunen vuosi vielä. Taidan tehdä ehdotuksen Nokialle, mutta epäilen sen toteutusta, kun on pojilla muita murheita.