Sää alkaa muuttua, sillä tuuli kääntyi etelään. Kuu mollottaa kapeana veneenä. Eilisilta oli niin leppeä, että Erika pystyi olemaan katolla pyöräilyhousuissa paljain jaloin. Olivat heilutelleet käsiään Päivin talon suuntaan ja suora näköyhteys pelaa nyt. Päivillä oli hyviä kuvia napattuna kännyllä ja arvelen että niistä muutama saadaan tänne jos Päde viitsii panna kommenttia kuvineen.

Erika oli ollut mp:n kyydillä Hapsun temppelillä, mutta ei ollut viitsinyt mennä sisään ”kun oli niin paljon turisteja” ja me muut nauroimme että ensi kertaan Egyptissä viikon ollut ei siis ole turisti. Olivat Hannun kanssa myös käyneet Päivin isoa taloa ihailemassa ja tänään sai Sarikin mopokyydin sinne.

Nyt kun nämä paikat ja reitit on tullu tutummiksi, alkaa myös välimatkat lyhetä. Päivi oli mittaillut Googlen kartalta mun aikaisempia arvioita ja väitti niitä liioitteluksi. Myöntelen nyt asiaa ja uskon sen johtuvan siitä, että kun ensi kertaa jossakin vaeltaa ja vaikutelmien tulva on hirmuinen, tuntuu matkakin pidemmältä.

Kävelin sitten illan pimetessä ”himppeen”ja ihmettelin taas hurjaa menoa liikenteessä. Nyt on länsirannallekin tullut näitä torvikuskeja, joiden pyörissä vilkkuu ledit ja räikää kaikenlaiset törkeä-ääniset pillit ja ulinat. Pari kertaa olen nähnyt hurjaa riskinottoa näiden paikallis-bussien tiimoilla. Paketti-Toyotan katolle on kivunnut 6-8 teinipoikaa riekkumaan ja vauhti on hurjaa. Jos bussissa istuu täysi määrä väkeä, se ylittää hurjasti sallitun kuorman puhumattakaan riskistä että joku pelleilijä putoaa katolta.

Muutamassa paikassa oli kadulle jätetty kasaan palmunlehvistä riivityt yksittäislehdet, pitkät kapeat ja kovat liuskat. Ne luistavat kasassa jalan alla petollisesti kuin jää.

Annukka kävi Mahmud-veljen kanssa uudelleen siellä Garacusin keramiikkakylässä. Hänellä oli foto isosta Maria-patsaasta, joka oli hylkykaman joukossa jossakin pihan nurkassa. Kuvan perusteella ajattelimme, että lähes ihmisen kokoinen patsas voisi sopia pihan koristeeksi. Mutta perillä oli tekele osoittautunut niin pirstaleiseksi, ettei sitä kannattanut rahdata ollenkaan. Sijaiseksi oli matkaan tarttunut puolimetrinen Maria siunausasennossa sinisessä kaavussaan jolle nyt etsitään lopullista paikkaa.

Tilapäisesti se asustaa ikkunakolossa ja saa eteensä iltaisin kynttilän. Ne vaan loppuvat pian. Jos joku on tulossa tänne Luxoriin olisi toiveena saada kynttilöitä ja tuikkuja. Pitkään asuvalle ne ainakin savitalossa riittävät talviviikkojen kylmyyttä torjumaan hyvin. Yksi tuikku antaa sopivasti lämpöä pikku huoneeseen iltasella. Pari muutakin pikku tuliaisehdotusta saa kysymällä.

Ystävälliset Tainat ja Tiinat olivat organisoineet lahjakasseja jakoon tarvitseville ja se operaatio hoitui hienosti perille. Olen valmis avustamaan aina tällaisissa jutuissa, mutta nyt se hoitui vain Mahrusin junailemana. Huomenna kun hän vie Sarin ja Erikan kentälle ehdimme moikata aamulla ja saan jotain pientä minäkin, josta kiitos lähettäjille. Noin periaatteessa se ei ole tarpeen ja tärkeää ollenkaan, sillä nyt on löytynyt ostopaikka tummalle suklaallekin!

Kun emme onnistuneet imuroimaan PhotoShoppia mulle netistä, vei Abdy läppärin pajalle. Olin kävelyllä iltapäivällä ja kun sattui paikka kohdalle kävin kysymässä että joko? Mutta se kaveri joka homman oli luvannut oli poissa ja tarkistin että ei ollut ehtinyt sitä hoitaa. On täälläkin niin vilkasta toimintaa sillä rintamalla, että on toimitusruuhkaa. Itselle on pakko myöntää että tämä PLOKKAUS on tullut addiktiksi ja päivän tauko ilman nettiä oli hankala juttu.

Samaan syssyyn sitten soitti Hassan ja sanoi hakevansa minut äkkiä työmaalle värejä tarkistamaan. Maalarit olivat valmistelleet ovien sävytystä. Se tehdäänkin vesiliukoisella ja lakka tulee sen päälle. Kaikenlaista käytiin maalarien kanssa läpi ja päästiin yhteisymmärrykseen kaikesta. Osaavat suojata saranat ja lukot teipillä toisin kuin Päivin maalarit. Heiltä sujuu myös marmoroinnit, ootraukset ja muut efektit, joten seiniin saadaan kauniit pinnat.

Annukalla oli eilen hauska kokemus taksista. Hän oli sopinut kyydin normaalihintaan 10LE ferryltä himaan, mutta sitten kun hän istui etupenkille, pöllähti jostakin paikallisia takapenkki täyteen. Olivat kai kuskin sukulaisia tms. Sopiihan se meille, mutta voisi siitä etukäteen myös asiakkaalle sanoa. Mutta silloin asiakas saisi hyvän syyn tinkiä hinnasta! Minähän suosin kimppakyytejä mutta kotona se tarkoittaa että jokainen osallistuu. Täällä siis kimppa syntyy kun turisti maksaa ja mulle sekin käy.

Taas kuuluu seinän takaa miesten mylvintää joka tarkoittaa fudismatsia telkkarissa. Eilen kun kävelin kuului myös kovaa huutoa katukahvilasta tai sen viereisestä moskeijasta ja mietin oliko siellä paikallinen Mertaranta mylvimässä vai uskonkiihkoilija messuamassa. Täällä kun moskeijassa saavat puhua tavalliset kansalaiset joilla ei aina ole puhujan taitoja, mutta sitä enemmän paloa. Lähempänä sitten selvisi että se tuli täysillä telkkarista ja oli ilmeisesti poliittista palopuhetta.