Lukijalle        

Juttuihini on oikeastaan suuremmin tarkoittamatta tullut hiukan kriittinen yleissävy. Maailman meno vaan on niin hullulla mallilla, että kun katselee uutisia Al Jazeeralta, ei voi kuin ihmetellä. Olen aina harrastanut politiikkaa laajasti ja seurannut aktiivisesti maailman tapahtumia. Vajaa kielitaito vaan on hiukan jarruna.

Olen saanut kommenttia, että käsittelen asioita muslimivastaisesti. Se on tahatonta, ei harkittu asenne. Taustana on kaikenlaista luettua, mm suuresti ihailemani G.A.Wallin, mutta paljon myös tuoreempaa kamaa. Lisäväriä antaa se, että olen täällä paljon keskustellut koptiporukoiden kanssa ja heiltä kuulen kommenttia, jossa saattaa olla sävyjä koetusta. Ne kerron sellaisena kuin jutun kuulen.

Olen kaikesta historiasta oppimastani koonnut mielikuvan, että koptit olivat se aito kansanosa, joka on elänyt faaraoiden aikaan ja kantaa egyptiläisiä varhaisten aikojen geenejä. Muslimit tulivat valloittajina vaiheessa, kun Egyptin valtio oli heikko. Samalla voimalla muslimiarmeijat vyöryivät Eurooppaan asti, halliten Espanjan aluetta vuosisatoja. Nyt olen lukenut että geenipankki on niin sekaisin, ettei alkuperää kukaan löydä. Loppujen lopuksi koko ihmiskunta voidaan johtaa muutamaan kantaäitiin, olikohan niitä 6 kpl. Sen teorian mukaan jossakin vaiheessa ihmiskunta on supistunut jonkin kriisin vuoksi muutamaan tuhanteen yksilöön. Veikkaus oli että se kriisi olisi voinut olla silloin, kun välimeri syntyi eli sisäjärvi yhtyi mereen.

Nyt näille kriittisille lukijoille haluan sanoa lukuohjeeksi, että kun minua ottaa päähän kovalla metelillä ajava moottoripyörä, se ottaa päähän samalla tavalla myös kotona, mutta en sitä sano koska se on itsestään selvyys. Minua ottaa päähän kotona ihmiset, jotka bussissa ja ratikassa kailottavat kännyköihinsä kovaan ääneen. Täällä sitä ei juuri tapaa, mutta ei ole isoja busseja tai ratikoitakaan. Täällä on kerjäläisiä ja kun se on tuhatvuotinen perinne, annan joskus kolikoita, tilanteen mukaan. Kotona en anna.

Pölyjen pyyhkimistä inhoan ja kun täällä sitä lajia on enemmän kuin kotisuomessa, saan sen toki sanoa. Se on myös osa paikallisväriä, paikan luonne.

Kun pyrin kertomaan asioista niin kuin ne koen, en voi olla sellaista sanomatta. Nämä kriitikkoni eivät ilmeisesti olekaan lukeneet muita juttuja kuin Egyptiä koskevia, sillä niissä jutuissa on rankkaa herjaa venäläisistä, kreikkalaisista, italialaisista, intialaisista ainakin ja kovin usein jenkkien toilailuista maapallolla. He kun ovat olleet kovia rynnimään poistamaan maailmasta epäkohtia tai sellaiseksi luulemiaan.

Voisinkohan saada henkisen turvapaikan yhdestä muslimimaasta, jota joudun koko ajan kehumaan? Qatar on ollut niin viisas ja kaukonäköinen, siis sen johto, että ansaitsee kehuja.

Taustalla on aina kuitenkin talous, öljy ja muut arvokkaat asiat. Se vaan verhotaan kauniiseen pakettiin – demokratiaan. Jenkkien touhuissa se on pelkkää savuverhoa lähes aina. Oletettavasti heillä on ollut niin hienot kartoitusmenetelmät hallussaan jo muutaman vuosikymmenen ajan että ovat selvillä niistä valtavista erikoismetallien määristä, joita uinuu Afganistanin vuoristoissa. Afgaanit vaan ovat olleet niin kova luu maailman historiassa, että sieltä ovat tulleet verissä päin kaikki armeijat.

Olen avoin uusille jutuille ja otan vastaan oikaisuja ja neuvojakin. Antaa vaan tulla lunta tupaan, kommentit piristävät aina blogia. Vastaväitteet oikeasti tekevät blogista hyvän. Kiitos kommenteista.

 PS kannatta aina lukea kommentit, niissä on usein hieno lisä juttuun, oikaisuja ja uusia näkemyksiä.

+)  Reilumatka

Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta (nyt ei löytynyt sivuja) luin kerran, että reilu matkailija välttää ainakin ”all inclusive”-matkoja. Niissähän asutaan, syödään ja juodaan koko ajan samassa hotellissa. Kun ruokailu kuuluu pakettiin, ei juurikaan liikuta kaupungilla ravintoloita etsien ja taksia käyttäen. Yleensä nämä isot hotellit pitävät yllä vielä yökerhoakin. Hotellivieraat siis viihdytetään keskenään eikä synny yhteyttä maan asukkaisiin. Pakettimatkan hinnasta saattaa mennä puolet kansainvälisen matkajätin kotimaahan.

Reilu matkailija käyttää pieniä paikallisten omistamia hotelleja tai vuokraa asunnon. Ostaa torilta ja kaupoista kuten paikalliset, syö paikallisravintoloissa, käyttää palveluita. Käy parturissa, hierojalla, jalkahoidossa, vaatturilla. Käyttää joskus taxia. Reilun matkailijan lomarahoista jää paikallistalouteen merkittävästi enemmän kuin sen all inclusive – matkailijan euroista. Ero saattaa olla merkittävä vaikka reilu matkailija käyttää halvempia palveluja ja hotelleja. Kumpiakohan Luxorilaiset toivovat?