pe 17.12.2010 odotusta

Huomenna hän tulee, on jonkun romaanin nimikin. Golfseura eli A-vaimo ja Irma saapuvat. Menen vastaan 14.40, täytyy tilata Yaser. Mutta mös on varmistettava että lento lähtee ajallaan, kun on ollut näitä lumimyrskyjä ja muuta häiriötä Euroopan kentillä.

Kirjaan tähän sattumuksia niiltä päiviltä, kun läppäri ei toiminut ja oli muutakin häslää, ettei ehtinyt / jaksanut nettipaikkaan.

Joulukuun alussa vuokraisäntä toi sopimuksen, jossa oli koukeroa kovasti ja jokunen numerokin. Selitti että hän kirjaa vuokra-ajan alkaneeksi vasta tästä ja summakin oli vähän muokattu. Viime vuonna ei näkynyt mitään papareita missään kämpässä. Näkyy olevan yleismaailmallinen tapa tämä verojen välttely. Tässä maassa se lienee helpompaa kuin meillä, jossa kaikenlaiset rekisterit kavaltavat kierron. Paitsi tietysti rakennusalalla, jossa harmaa talous kukoistaa. Satuin kuuntelemaan netin kautta keskustelun aiheesta radiossa ja se valaisi kovasti asioita. Paljon olisi kirveellä töitä Suomenkin verokäytännöissä. Rehelliset maksaa ja konnat kiertää.

Kentällä kyselin kunnon urheiluhierojaa ja hetken mietittyään baarimikko Ramadan muisti, että hän tietää paikan. Sovittiin tapaaminen illaksi, mutta hän sitten siirsi sitä tunnilla. Tapasimme tv-kadulla Vodafonen pääpaikan edessä. Siitä Medinaa parikymmentä metriä ja heti oikealle kujalle. Noin 100m päässä on valokyltti "massage-souna-steam" ja ihan hyvä hieroja on löytynyt. 45LE puolen tunnin niska-selkä hieronta, 100LE koko kroppa. Saunassa en käynyt, täytyy mennä uudelleen ja testata sekin. Hoitaa tämä nuorimies naisiakin, ainakin hieroo. Paikassa on myös jumppasali, jossa voimailulaitteita, suihkut tarjolla. Hierojan puh 0100 718498, kortissa lukee AL AAGEM, mutta hän sanoi täkäläisittäin "kapten A.." jotakin, en muista. "Saunaan" yleensä liittyy laite, jonka näin parturissa. Hän myy laihdutusvyötä, joka vyötäröllä väristen rentouttaa ja laihduttaa. Sen nimi oli "Sauna Plus" ja hinta vaivaiset 100LE. Vastaava humpuuki maksaa tv-kaupassa meillä reilusti enemmän, ehkä 200€. Jos siis uskot saunavyön tapaiseen laihdutukseen, tule tänne ostamaan edullisesti.

Parturissa soi rytmikäs musa ja solisti lauloi hyvin, takana enkelikuoro. Kysyin onko iskelmää, mutta selitys oli että on uskontomusaa. Laulu ylisti emiiriä, partaista ukkoa jonka kuva oli seinällä. Emiiri johtaa paikkaa, jossa kävimme jokunen viikko sitten, koptiluostaria. Malakin parturissa istui nuoria miehiä, rööki suussa ja teelasi kädessä. Parturi itse veti röökiä ja sanoin että polta rauhassa, mulla ei ole kiire. Kerroin sitten, että meillä röökit kiellettiin juuri virastoissa ja niitä saa ostaa vain 18 vuotiaat. Hän totesi että täällä lapset alkavat usein polttaa 8-10v ja polttaminen onkin melko yleistä, paljon yleisempää kuin meillä. Juteltiin sitten hassiksen poltosta ja pojat vakuuttivat ettei se kovin yleistä ole. Tuntuu vain siltä, kun sitä aika usein tarjotaan. Selitys lieneekin se, että oletetaan turistien polttavan ja tarjotaan ikäänkuin varmuuden vuoksi. Siitä kai saisi pikkusen komissiotakin.

Jonakin päivänä, kun minulle ei maittanut kirjoittaminen workshopissa, lähdin kävelemään El Pardousista Carterin talolle, jonne on matkaa noin 3 km. Kävellen sen tajuaa paremmin, kun auton kyydissä arvioni oli alle 2. Matkalla oli kadun reunakivien maalaus menossa. Iso partio ukkoja maalasi vuorottelevaa musta/valkoista raitaa vanhan päälle. Yksi meni edellä ja harjasi kiviä hiukan puhtaammaksi hiekasta, sitten tuli valkoisella sutiva ukko, 50 m perässä mustamaalari. Maali ehti siinä välillä kuivua tarpeeksi ettei tullut suttua. Eihän se maalaus kovin tarkkaa tarvitse ollakaan. Partion mukana oli tietysti lava-auto ja sen kuskilla lokoinen homma. Oli kyllä niin vaikea työasento, että minä kehittäisin varrellisen sutimisen. Mutta täällä ei duunarilta kysytä ja pomon selkää ei kivistä. Olisi melkoinen homma maalata katukiviä kumarassa urakalla, vaikka vain kilsa päivässä!

Siinä tien vieressä oli asvalttikenttä ja siinä kaksi H-merkittyä ympyrää. Helikopterikenttä!? Paluumatkalla sekin selvisi. Carterin talon vieressä on iso laitos, komeat aidan ympärillä, uutta maalia aidassa ja työt vielä menossa. Laitoksella oli 2 vartiotornia, kuin poliisin tarkastuspisteillä. Mitähän tärkeää aidan ja porttien takana suojellaan? Aidan pituus ainakin puoli kilsaa, kivesta ja korkeutta 3 m. Kyltistä sitten selvisi, että Amerikan kansa on maksanut hienon hankkeen, länsirannan vedenpuhdistuslaitoksen tutkimuskeskuksen. Sitä hallinnoi jokin hieno virasto, paikallinen tietysti. Sitä varten on sitten tehty helikopterikenttäkin, jotta USA:n pomot pääsee nopeasti tarkastamaan kohteen eikä tarvitse ajella kuumassa (ilmastoidussa) autossa. Montakohan kertaa on kopteri käynyt? Portin raosta kurkistaessa ei paikalla ollut mitään toimintaa, rauhallista laiskaa oleilua muutaman ukon verran. Mutta kulissit on komeat ja hankkeen puuhamiehille mukavat oltavat. Noinkohan länsirannan vedet puhdistuvat? Veikkaan, että aidan takana ei tapahdu mitään.

Palatessa katselin muutamia hienoja taloja. Oli korkeata kiviaitaa, koristemaalattuja seiniä, kuvia niissä, tekstiä jossakin. Välissä silti kurjia hökkeleitä, vanhaa savitiilitaloa, karjasuojia. Yhdessä kohtaa pojat rakensivat aitaa noin 1,5 hehtaarin alueelle. Korkeat, 3m pilarit valettiin ensin. Raudoituksen alle kasattiin hiekkakeko, kun meillä joudutaan kaivamaan syvä monttu. Osa aitaa oli valettu, jonnekin jo muurattu poltetusta tiilesta pylväsvälit umpeen. Ihmettelen kyllä miten se aita pysyy pystyssä, kun ei ole sivusuuntaan tukea!?

Kävellessä kuuntelin moskeijasta perjantaisaarnaa. Oli siinä kova ukko, ihan kuin meillä jotkut lahkosaarnaajat. Kiihdytti itsensä hurmioon, ääni nousi koko ajan korkeammalle. Otti aina uutta vauhtia ja jatkoi kiihkeää joikua. Kysyin hedelmäkauppiaalta ihan piruuttani, onko hyvä sananjulistaja. Tietysti oli hyvä hänen mielestään, ainakin sanoi niin.

Siinä New Qurnan kyltin kohdalla olevassa risteyksessä on pieni teollisuus"keskittymä". Oli puuseppä, putkiliike, rakennusliikkeen varasto, metallipaja, silityspaja, mopoliike.

Se Carterin talo on rakennettu Lordi Carnarvon rahoilla silloin 1910, kun haudan etsintä alkoi. Carter löysi Tutiksen 1922 ja asui talossaan myös 1922-25 tutkien ja kirjaten löytöään. Ihan kiva kohde vierailla ja nyt vielä ilmainen, mutta kuinka kauan? Museona se avattiin 2009 loppuvuonna. Arvaan että brittien ja Unescon rahoilla ja siksi on ilmainen nyt.