Olen joskus vääntänyt tekstiä "varastoon", mutta sillä seurauksella että juttujen aikajärjestys sekaantuu.

Helminippeleitä (helmikuu)

AIII kaivaukselle oli tuotu iso nosturi ja Hassan kertoi lisää kaivauksen etenemisestä Memnonin takana. Pari vuotta sitten oli sattumalta löydetty kaksi isoa patsasta siitä temppelialueen vierestä pellolta, jonkin paikallisen kaivamisen sivutuotteena. Silloin oli vielä kaivausten pääpomona Sahi Hawas, joka omi kaikki projektit, sillä hän oli valtion pääarkeologi ja halusi myös olla esillä aina kun filmattiin. Kaikki olemme videoilla nähneet tukevan hepun lännenhattu päässään. Nyt kun Hawas on saanut potkut, on meininki muuttunut ja jokin valvova komitea on nyt nimennyt AIII:n kaivauspomoksi tämän saksalaisen naisen, tohtori Hourigin. Se on naisen etunimi, mutta niin täällä kaikkia kutsutaan etunimillä.

Hän on päättänyt kaivaa esiin ne isot patsaat ja siirtää ne temppelin alueelle. Maa on nyt yksityistä ja arvatenkin pellon omistaja saa pienen korvauksen satonsa menetyksestä sillä lohkolla. Se iso nosturi oli sitä varten ja on kiinnostavaa seurata puuhan etenemistä.

Kävin taas Hassanin talolla ja se olikin tarpeen, sillä sähkärit olivat tehneet taas huolimatonta työtä. Kattoon oli asennettu jonoon valaisimia ja se rivi oli ihan juosten... kahta lyhtyä piti siirtää monia senttejä, toista jopa vaaksan verran. Täällä käytetään paljon energiaa säästäviä lamppuja ja niiden koossa on eroja ja niitä sitten joudutaan vaihtamaan valaisimien koon mukaan. Niissä on 5 eri värisävyä ja niidenkin kanssa on pelattu. Sähkömiehillä ei ollut omia tikkaita mukana, vaan käyttivät maalareiden jättämiä tai saattavathan kuulua taloprojektiin. Taas näkyi kyky improvisoida, sillä yhdessä paikassa nostettiin puusohva pystyyn ja käytettiin sitä työtelineenä. Tynnyrikin oli taas korokkeena.

A kertoi hauskan havainnon erosta Suomen ja Luxorin takseissa. Suomessa kuski ei kysy oletko naimisissa! Täällä jopa 60+ nainen koetaan potentiaaliseksi poispääsyksi köyhyydestä. Voisihan ottaa toisen vaimon! Sieltä Euroopan hunajan keskeltä voisi sitten hyvin elättää ekan perheen täällä, pikkurahalla. Saattaisi vain Egyn maastamuuttoviranomainen miettiä miten sen perheen täällä käy ja pikkumaisesti evätä muuttoluvan. Mutta kaikkea kannattaa yrittää.

Olen havainnut että usein koptit ovat lyhyitä. Sain aiheen nyt havaintooni, sillä sähkömiesten pomo on vain leukaani asti enkä minäkään ole pitkä, nykyisellään ehkä 173. Puusepät, parturit, nämä sähkärit ovat olleet lyhyitä, vaikka olen toki tavannut minua pitempiäkin. Mutta minähän olenkin pikku-ukko.

Ostin sitten Hassanille häälahjaksi valaisimen, jota hänellä ei muka ollut varaa ostaa. Sen jotkin osat pitää vielä spreijata seinän väriin ja sitten se on hieno! Oli juttua että joku automaalari hoitaa värjäämisen. 450LE häälahjasta ei ole paljon, jokseenkin tarkkaan 50 euppaa. Hassan on nyt kopioimassa ledvalojen käytön keittiön kaappien alapinnalle. Näin se taas nähdään että hyvät ideat hyväksytään vasta kun ne on nähty käytännössä.

Pidimme pitkän palaverin taas puusepän kanssa kattorappujen toteutuksesta. Kaiteen tekemiseen hän halusi välttämättä käyttää vanhaa menetelmää joka on työläs ja hidas. Lopulta päädyttiin siihen, että hän nyt aluksi vääntää ne askelmat, joiden kontrukstiokin oli hänelle uusi. Sitten käymme verstaalla juttelemassa jatkosta. Käytimme onnistuneesti pyykkitelinettä ja pyykkipoikia demoamaan työmallia. On se niin vaikeaa omaksua uusia ideoita! Olihan jo keittiön ritiläkaapin teko aikamoinen henkinen ponnistus ja nyt sitten pitäisi toteuttaa porraskaide suomalaiseen tapaan ruuveilla, eikä liimatapeilla. Voi näitä turistien kikkailuja ja kummallisuuksia!

Rautaseppä oli ollut aluksi epäileväinen piirtämäni pöydänjalan suhteen, mutta oli nyt myöntänyt että se toimii ja kestää kaikesta huolimatta. Oli sanonut ottavansa konstruktion käyttöön omissa pöydissään. Hänellä oli nimittäin myynnissä omia tekeleitä jossakin muualla joita en edes nähnyt. Abdy toi silikonituubeja ja selitti laatueroja. Hänellä oli kotona ollut kiinalaista käyttämätön putki ja osti paremman eli eu-laatua toisen. Selitti että niitä voidaan käyttää vain työntämällä perästä jollakin palikalla, mutta sanoin että ostetaan huomenna puristin. Samalla keikalla ostan jakoavaimen fillarin satulan säätöön.

Sain eilen paremman selostuksen siitä mp-varkaudesta jonka kuulin aiemmin vääränä versiona. Se varkaus ei onnistunut, sillä voro ehti vain rikkoa lukon ja yrittää sähköjohtoja yhdistämällä startata pyörää, kun omistajat huomasivat voron puuhat. Rötös keskeytyi, mutta rosvo pääsi pakoon sillä hänellä oli kumppani, joka odotti pyörä käyden katveessa. Olivat sitten päässeet livahtamaan, kun cafen porukka hiukan myöhästyi lähdössä ja sattuivat ottamaan pienemmän koneen takaa-ajoon. Ahmed - Sarin aviomies kertoi, ja kahvilan pyörittäjänä hän asian tunsi koska oli osallinen. Kyselin kuinka varkausherkkää on touhuta polkupyörän kanssa, mutta hän arveli ettei fillarit varkaita juuri kiinnosta, kun sen myymisellä ei huumerahoja saa. On polkeminen jäänyt niin halveksituksi kulkemisen muodoksi, kun kaikki vaan hankkivat ”mopoja”.