Ihmisen tyhmyys on jatkumo

 

Pari tärkeää leffaa lähes peräkkäisinä päivinä. Molemmat kertoivat tietämättömyyden merkityksestä, toinen törkeästä ahneudesta.

Ekana katsoin ohjelman, joka kertoi siitä karmeasta käytännöstä jota teollisuus harjoittaa eli suunnitellusta vanhentamisesta. Kun nyt ostaa uuden laitteen, se kestää vain juuri takuuajan yli. Apple on törkeyden huippu, sillä sen laitteiden akkuja ei voi uusia ja alkuperäinen simahtaa 2-3v käytössä, takuuvarmasti. Se onkin ainoa takuu!

 

Toinen leffa kertoi Pääsiäissaaren kohtalosta, miten kulttuuri romahti. Siitä olisi otettavissa oppia, jos halutaan, Nyt tiedetään syyt ja seuraukset. Osoittaa hyvin, miten tieteen tekemiseen ja tutkimiseen tarvitaan useita eri osaajia ja tieteitä. Minusta tuntuu että tutkijat ovat oikeilla jäljillä.

 

LIDL:n pelko voisi olla viisauden alku. Ihastuin että Hartwall oli laskenut lonkeron hintaa Lidlin tasalle, mutta vasta kotona tajusin huijauksen. Purkki on 44 cl, kun kilpailija myy samalla hinnalla 50cl. S-ryhmän ja Keskon myynti sakkaa, Lidlin kasvaa.

 

Kämpästä pois muuttanut nainen jätti törkeästi siivoamatta, vaikka etukäteen kertoi sen tekevänsä. Olisinko saanut teettää siivouksen jonkun laskuun? Se vaan oli myöhäistä kun sain avaimet vasta muuttoaamuna, (olikohan taktiikkaa?) peräkärry vuokrattu ja kantajat tulossa. Nyt sitten siivoilen muuttolaatikoiden keskellä, kun tavaroita ei voi latoa hyllyille ennen niiden pyyhkimistä. Potuttaa, sillä muutto on aina henkisesti raskas ja sitten tämä ylimääräinen riesa.

 

Muuton jälkeen menee viikkoja että tavarat löytävät paikkansa ja väliaika on yhtä etsimistä, tavaroiden uudelleen sijoittelua ja sähläystä. Verkkovarasto on pikkuruinen, 90x 45cm pohja, ilman välihyllyä jonka aion siihen väsätä. Nyt puuttuu vain saha. Tässäkin muutossa olisin ollut ihmeessä, jos ei pakissa olisi monimuotoisia vaihtopäitä ruuvariin. Se oli aikanaan fiksu hankinta. Nyt selvisin siitäkin, että yhteen hyllyyn oli ruuvattu kolmensorttisia ruuveja, aina vanhasta talttapäästä alkaen ja päättyen tähtikantaan. On se vaan kummaa, ettei näissä ruuveissa ole päädytty vain muutamaan kantamalliin. 2-3 mallia riittäisi kaikkiin tarpeisiin, nyt niitä lienee luokkaa 10 ja koot päälle. Tuhlausta!

 

Talo on rakennettu 1976 ja onneksi putkiremppa on tehty. Se on tehty niin kauan sitten, ettei vielä silloin asennettu asuntokohtaisia mittareita ja se on epistä mulle, joka osaan säästää vettä. Suunnitelmissa pitäisi välittäjän mukaan olla öljylämmityksen vaihto maalämmöksi. Mun kämpän ulko-ovi, jonka takana on vain kaide eli ranskalainen parveke, on surkeassa kunnossa. 2X lasielementti on falskannut ja sisällä on hirveän näköisiä valumia ja välejä ei pääse pesemään. Menee varmaan uusintaan, kunhan saan siihen rahat. Viimeistään ensi keväänä olen taas säästänyt eläkkeestä Luxorissa asuen ja voin vaihdattaa oven ainakin.

 

Kun on tosi lämmin I pääsiäispäivä 20.4.2014 pidän parvekeovea auki ja kimalaiset ovat liikkeellä etsimässä ties mitä, mutta pyrkivät sisälle. Kovin on aikaista niille ja eilen näin taas jonkin perhosen. Ovat hiukan myöhässä TV1:n ohjelmantekijät, jotka alkavat vasta 27.4 seurata kevään etenemistä.

 

Kansanradiossa oli kaveri, joka kertoi ideasta kierrättää vanhuksille firmoista ja kunnan käytöstä poistettuja atk-laitteita. Ja niiden käyttöön voisivat opastaa koululaiset. Periaatteessa hieno idea, joka ei toimi käytännössä. Alussa kertomani tahallinen käyttöiän loppuminen koskee myös ohjelmia. Toisaalta nuoret ovat niin kiinni noissa nykylaitteissaan, että heille ei aina aukea jokin antiikkinen tekniikka. Ohjelmien käyttötapa ja tekniikka on muuttunut, joten jopa pankkiohjelman käyttö voipi olla koululaiselle ihan vierasta ja sähköposti on ihan out! Itse harkitsen Twitterin käyttöön ottamista, koska siihen on painetta, vaikka olen jo muuten alkanut vierastaa uusia tekniikoita.

 

Siivotessa osui käteen tarralappuja, joita ennen muinoin -80 luvulla liimattiin faksin yläosaan. Nyt kai faxin käyttö on loppunut firmoissa, vaikka joskus näkee vielä sen numeroita kerrottavan. Ehkä jokin bisnes vaatii vanhaa tekniikkaa? Nykyisin kun vaikkapa kuntaan tai oikeuteen voi lähettää sähköpostia. Milloinka se sitten loppuu?

 

Olen raivannut mutsin kolmiota ja tavarat viedään Viron Otepäähän. On aika työ pakata valtava määrä vaatteita ja liinavaatteita. Pahvilaatikot eivät oikein riitä, niitä kun saa Cittarista vain pieniä kokoja. Siksi ostin 75L säkkejä, joihin pakkaaminen on kätevää ja kai ne rekassakin toimii. Kyllä vanhoille ihmisille kertyy hirveästi kamaa, sille ei vain voi mitään, jos on vielä sitä vanhanaikaista sorttia, joka jemmaa kaiken eikä osaa luopua ja panna kierrätykseen tai heittää pois. Pula-ajat kokeneelle se on ollut vaikeaa. On se minuunkin tarttunut, ”pannaan talteen pahan päivän varalle!”

 

Tarjoan Vihdin museolle isän itse tekemää ojalapiota, josta hän oli ylpeä, koska oli sitä säästänyt kaikissa muutoissaan, jostakin vuodelta 1926-27. Sen hän teki saadessaan ökyisännältä ensimmäisen palkkatyön ojittaa iso suo, minunkin syntymäkodin lähellä. Siihen on sisältynyt paljon tunnetta, kun nuorukainen on saanut ensimmäiset palkkarahat kouraan urakasta. Museo ottaa talteen myös ”mökkikirjan” jota olen koonnut vv 1981-1993. Siinä on koko uusioperheen tarinat, kesämuistot ja paljon muuta. Vahinko vain että valokuvat menettävät hitaasti värinsä eikä niistä ole juuri mitään jäljellä, jos joku niitä haluaa katsella myöhemmin. Teksti sentään säilyy ja voihan olla että joku graduntekijä joskus voi tätäkin käyttää lähteenään, tehdessään historian tutkielmaa ”tavisten elämää 1900 lopun Suomessa”. Olenkin lapsenlapsille sanonut että menkää sitten museosta katsomaan juttuja lapsuudestanne, sillä jos annan sen teille, se katoaa taatusti.