kirjoja tänne tulijalle

Itse ajattelin tuottaa perässä tulijoiden mukana Sinuhen äänikirjana. Ostin lähtiessä e-kirjan lukulaitteen, johon saa tuupattua myös cd-levyltä läppärin kautta äänikirjoja. En ole vielä hanskannut tekniikkaa, joten vielä on jännitystä miten kaikki toimii. Äänikirjassa on se kiva puoli, että sen voi itse kopioida eri välineisiin 6 kertaa.

Minulle tärkeä kirja egyptiläisen elämäntavan ymmärtämiselle oli keväällä lahjaksi saatu, egyptiläisen hammaslääkärin kirjoittama monipolvinen tarina. "Jacobian talon tarinoita" sitoo löyhästi yhteen suuri asuintalo. Kohtaloissaan elää mm vanha rikas elostelija, terroristiksi päätyvä nuorimies, haaveellinen tyttö jota työnantajat hyväksikäyttävät ja monia sivuhenkilöitä. Kirjassa käsitellään korruptiota, valtaa ja politiikkaa, jotka kiertyvät keskenään, niin meillä kuin täälläkin.

Luin Opintotoiminnan Keskusliiton julkaiseman pienen kirjasen "EGYPTI - ajatuksia ihmisestä ja historiasta", toimittaja Mikko Telaranta. Suurin osa tekstistä sopi minunkin maailmankuvaani, mutta ei ihan kaikki. Uskonnollinen osuus, uudelleensyntymä yms ei oikein putoa minuun.

Annukka Kotka on kirjoittanut kirjan "Kultaisessa virrassa", joka käsittelee kirjottajan omaa SINUHE-matkaa Egyptiin ja omaa kasvua.

Annukka suosittelee Paul Bruntonin kirjaa "Egyptin salaisuuksien jäljillä".

Jokaisesta kirjastosta löytyneen ranskalaisen egyptologin Christian Jacque`n Ramses-sarja ja Valon poika-sarja, joiden lukeminen on lähinnä viihdettä. "Totuuden paikka" niistä on ollut pidetty.

Joan Grant on kirjoittanut historialliset romaanit "siivekäs faarao", "päivännousun valtias" ja "aurinkokuninkaan paluu", jotka lienevät antikvariaattikamaa. Ne on suomennettu joskus 1930 luvulla.

Elizabeth Haich on kirjoittanut kirjan "Vihkimys" ja useita opuksia joogasta.

Myös Drunvalo Melhizhedec: "Elämänkukan salaisuus" 1 ja 2 löytyy Annukan hyllystä.

Omaa luokkaansa on Suomen Egyptologisen Seuran julkaisu "muinaisen Egyptin kulttuuri" jonka on kirjoittanut edesmennyt egyptologimme Rostislav Holthoer. Opus löytynee kirjastosta.

Lisäksi tulee kohteen opaskirjat, joita suomeksi ei liene. Englanniksi löytyy täältäkin Lonely Planetin opus ja halvemmalla kuin kotoa, parempi ylestiedoiltaan ja historiaa sisältää "Egypt, The Rough Guide" by Dan Richardson. Täältä saa ostaa edullisesti kirjaa "A History of Egypt" by Jason Thompson, joka kannen mukaan kertoo "from Earliest Times to the Present", tason takaa julkaisija: The American University in Cairo"

Tätä listausta voi kernaasti täydentää. Itse en ole läheskää kaikkia lukenut. Nuo ranskalaisen egyptologin Ramses-viihdekirjat virittävät tähän tunnelmaan kevyemmin..

Vilkaisin juuri Wikipediaa ja siellä on laaja katsaus muinaisista jumalista. Jos läppärin kanssa matkailee, saa nyt kaiken tiedon myös netistä. Juuri katselin videoita muumioista, temppeleistä ja pyramideistä.