Mietteitä itsenäisyydestä

 

Suomen hyvä sijoitus PISA tutkimuksissa voikin ehkä osittain selittyä kielellä. Lapselle on selkeää oppia lukemaan ja kirjoittamaan loogista kirjakieltä, jossa sana sanotaan niin kun se kirjoitetaan. Toisin on monissa muissa kielissä, joista englanti on yksi viheliäisimmistä kirjoittaa. Siitä suoraan tulin pohtineeksi maailman uusimman valtion Etelä-Sudanin pulmia, joita ratkomaan on lähdössä urhea, juuri eläköitynyt ope Suomesta. Kun maassa lukutaito on 30% luokkaa ja jossa puhutaan useita omia kieliä, on kova homma opettaa uusia opettajia englanniksi.

 

Vielä kovempi homma on näillä opettaa kakaroita sitten omilla kielillään, jos vaikka niiden kirjoitusasuun olisi ollutkin jokin vaikutus tällä surkealla enkulla. Ope totesikin, että kaiken perusta on kielitaito, siis kyky lukea ja kirjoittaa, sillä vain siten voidaan opettaa esim. sairaanhoitajia. Uuden valtion pystytys on kova homma maassa, josta puuttuu kokonaan infra, koululaitos, sairaanhoito, poliisi, armeija ja muu hallinto. Noissa maissa poliisista tehdään yleisviranomainen, jolle kertyy liiankin paljon tehtäviä ja valtaa ja se taas mahdollistaa korruptiota ja merkitsee huonoa hallintoa.

 

Opeta sitten tällaisessa maassa mitä tarkoittaa demokratia! Kun joku valitaan kylän päälliköksi ja hän saa valtaa kuin vaikkapa on nähty lännenleffoissa, että seriffi päättää kaikesta, niin jälki on huonoa. Kaikkea auttaisi kovasti, jos maahan saadaan aluksi kunnon perustuslaki ja sitä soveltamaan jonkinlainen laki ja järjestys. Mutta siinäkin kaiken perusta olisi taito lukea ja kirjoittaa. Armeija, siis aseet ottaa aina vallan ja helposti alkaa terrori, kun aseilla voi määrätä. Eihän siinä kulunut montaa kuukautta maan itsenäistymisestä, kun jo oli pystyssä sisällissota. Heimot kun halusivat kahmia valtaa öljybisneksessä, se otettiin vahvimman oikeudella eikä siinä mitään demokratiahöpötyksiä kuunnella.

 

Tällaista uutta maata on vaikeaa avustaakin juuri siksi, että hallintoa ei ole tai valta on sitten jo ehtinyt ajautua niille jotka osaavat lukea. Kaikissa noissa maissa on nähty, että eliitti, siis varakkaat ovat saaneet koulutusta länsimaissa. Riippuen ihan ent. siirtomaaisännistä, joka Ranskassa tai Englannissa. Näistä tulee automaattisesti hallinnon runko, ministerit ym. Näin leffan jossa Etelä-Sudanin jalkapallojoukkuetta yritti saada kasaan ja harjoittelemaan muistaakseni serbi, mutta se hanke kohtasi valtavasti byrokraattisia esteitä. Ihan järjen vastaisia juttuja. Se onkin tyypillistä heikon hallinnon maissa, että pikku pomot ottavat järjettömästi valtaa ja käyttävät sitä tyhmästi, vain osoittaakseen että minä määrään.

 

Maailmaa kiertäessä on tullut törmätyksi näihin pikku asemassa oleviin byrokraatteihin esim. lippukassoilla kaikkialla. Lahjuksilla saa sitten ostettua pääsyn mihin vain, sillä nämä huonosti palkatut ihmiset käyttävät pikku valtaansa törkeästi hyväkseen. Venäjällä siihen jo sain esimakua ja Egyptin vuosina se on tullut monesti esiin. Suurin syy on kai sittenkin huono palkkaus, mutta toinen syy on halu osoittaa omaa mahtia, josta sitten saa pikkuvirkamies tyydytystä.