Kuntauudistus uusiin puihin

 

Nyt kun vihdoin järki voitti ja saatiin sopu sote-uudistuksesta, se panee uuteen uskoon myös kuntien liitostarpeet.

 

Kuntaliitoksia perusteltiin sillä, että pikkukunnat eivät selviä, kun väki ikääntyy ja tehtävät vain lisääntyvät. Nyt kun iso, todella jättiosa kunnan tehtävistä siirtyy isommille hartioille, pitääkin kysyä onko enää samanlaista tarvetta yhdistää kuntia?

 

Joka tapauksessa kunnat tulevat hoitamaan lähipalveluna kouluja, ainakin peruskoulun ja päiväkodit. Lisäksi tietysti kunnan tekniset asiat, verkot ja tiet sekä kiinteistöt.

 

Kunhan vielä saadaan ratkaistuksi toisen asteen koulutus siten, että siitä huolehditaan myös laajemmalla alueella yhteisesti, ei peruskunnalle jää enää kovin paljon vastuita.

 

Toki olen sitä mieltä, että kovin pieniä kuntia ei ehkä tarvita, mutta vaikea on vetää rajaa. Joissakin tapauksissa kunnan sijainti painaa niin paljon, että ei tunnu järkevältä pakottaa liitoksiin pieniäkään. Vapaaehtoisia liitoksia toki voidaan kannustaa valtion tuilla, sillä edelleen jää tehtäviä, joihin pienen kunnan resurssit eivät hyvin riitä. Esimerkkinä kaavasuunnittelu ja liikenneasiat. Ehkä vaikein tehtävä uusissa raameissa on kunnan vastuu palvelujen ostossa ja valvomisessa. Siihen ei kunnilla ole suuria valmiuksia.

 

Nyt taitaakin käydä niin, että kuntien yhdistämiseen otetaan usean vuoden tuumaustauko. Suurten kaupunkien ympäristökunnat joutuvat miettimään kyllä yhteistyön tiivistämistä, mutta mikä se tapa on, jää nähtäväksi.

 

* * *

Heitän arvauksen, että tämä äkkimuutos kyllä tietää sitä, että Kataisen ura puhiksena on ohi ja hänen katseensa on jo Bryssissä. Lisää arvauksia – Vapaavuoresta tulee uusi puhis kokkareille, Rinne pesee Jutan ja hallitus hajoaa siihen. Saadaan uudet vaalit syksyllä. Ja niiden seurauksena aika kokematon uusi hallitus, jossa mukana Sipilä ja Soini. Jännittäviä näkymiä.