Egyptin kriisi

Kirjaan ajatuksia joita herää kun kuuntelen viisaita telkkarissa.

USA varoo kantaansa, mutta Clinton sanoi että he toivovat että hallitus kohentaisi oloja. Siellä on kyllä CIA:n porukoilla kiire valmistautua tuleviin. Jenkit ehdottavat että Mubarak sallisi rauhalliset mielenosoitukset, mutta neuvo ei mene perille. Kumiluodit, vesitykit ja kyynelkaasu on käytössä. Poliisilla on myös käytössä panssariajoneuvoja, Pasin tapaisia.

Paikalliset eivät edes tiedä, keitä muita olisi mahdollisuus nousta johtoon, nämä kun on pidetty pimennossa. Hallituksen näpeissä oleva lehdistö ei kerro muusta kuin Mubarakin erinomaisuudesta.

Mielenkiintoinen kaksoismerkitys oli isoilla otsikoilla hallituksen lehdissä: "VAROITUS". Sehän voidaan tulkita varoitukseksi jonka sisäministeri antoi, että mielenosoittajat pidätetään, mutta piilomerkitys on että kansannousu onkin varoitus hallitukselle.

Jonkinlaista lievää oppisiokantaa edustaa arabiliiton pääsihteeri (en kirjoita nimiä, kun en itsekään muista eikä lukija niitä tiedä, mutta voi etsiä halutessaan). IAEA:n vetäjä Mohammed El Baradai (muistinpas) on usein mainittu vastaehdokkaana ja olisi pätevä. Oikeastaan pitää muistaa että täältä on tullut lukuisia osaajia kansainvälisiin tehtäviin, muistetaan nyt YK:n pääsihteeri Boutros Boutros Khali ja monia muita YKn hommissa.

500 protestoijaa on otettu koppiautoihin. Mietin tässä, miten ilkeää hommaa on olla poliisi tällaisessa tilanteessa. Siksi kai Tunisiassa fiksuimmat poliisit käänsivät takkinsa hyvin aikaisin ja lähtivät mukaan mielenosoituksiin. Saman toistui aikanaa Romaniassa, jossa armeija ja poliisi lähti kumoukseen ja vain Securitate sinnitteli vastaan. Heillä oli eniten menetettävää, etuoikeudet vietiin.

Joku analysoi juuri, että nyt on menossa merkittävää kuohuntaa monessa arabimaassa ja siihen myös moni panee toivonsa. Esimerkki auttaa ja rohkaisee ja toisaalta panee puntit tutisemaan diktaattoreilla.

Egyptin sisäministeriö väittää, että Muslimiveljeskunta olisi levottomuuksien takana. Ei tunnu uskottavalta, sillä sehän on vanhoillisten porukka. Mielenosoittajilla ei kenelläkään näkynyt kalabeija-paitaa tai pääliinaa. Jos vanhoilliset lähtisivät kaduille, luulisi niitä olevan valtaosa. Professori, joka on seurannut kadulla läheltä tapahtumia, oli myös sillä kannalla, että liikkeellä ovat ihan tavalliset nuoret kansalaiset, eivätkä mitenkään muuten organisoituina, kuin netin kautta. Siksihän täällä tekstarit takkuileekin, kun liikennettä rajoitetaan ja pätkitään niinä aikoina kun porukoita voidaan olettaa kutsuttavan kokoon.

***

 Kyllä äskettäisillä parlamenttivaaleilla, jotka ilmiselvästi väärennettin tuloksiltaan, on suuri syy levottomuuksiin. Esimakua sain kun nurkilla poltettiin marraskuussa(?) pari autoa. Ei se silti juuri pelottanut minua.

Vaikuttavaa oli suora puhelu väkijoukon keskeltä, jossa puhujaa pamputettiin, mutta tyttö pääsi pakoon johonkin, ehkä autoon, kun kiitti pelastaajaansa. Salainen poliisi eli siviilipukuiset miehet hakkaavat protestoijia ruokokepeillä.

Toinen meteliyö jatkuu Cairossa, vaikka yli 800 on jo pidätettynä. Toivottavasti ne, jotka taustalla ohjaavat tapahtumia, eivät mene niin lähelle, että joutuvat putkaan. Nyt on kyllä keinot vähentyneet, kun SOME on poissa pelistä. Minun tietoni ei riitä arvioimaan kaikkia mahdollisuuksia, mutta kun teen jotakin vahingossa googlen ohjelmassa, se tarjoaa 8-10 mahdollisuutta siirtää tietoa edelleen. Ehkä nämä nuoret nörtit ovat keksineet uusia tapoja, toivottavasti.

Nyt ainakin pätkii g-mail tavallista useammin, eikä textarit kulje. Facebook on poikki ja Twitter.

***

Nyt lienee 6 uhria mellakoissa 26.1 klo 23 kerrottu. Siirsin tähän tekstiä, jonka Alice (asuu pysyvästi maassa)  kirjoitti vahingossa väärään juttuun kommentiksi.

Alice In Wonderland kirjoitti 26.01.2011 - 21:02

Monet egyptilaiset Kairon ( ja Ismailian, Suezin, naiden isompien kaupunkien jossa on mielenosoituksia) ulkopuolelta eivat edes tieda, etta on mielenosoituksia. Tama johtuu siita, etta vain todella pieni maara egyptilaisia paasee nettiin (yleensa yliopisto-opiskelijat, keskiluokka, varakkaat) ja Kairon ulkopuolella ollaan taydessa uutispimennossa, silla siella ollaan riippuvaisia valtamediasta, joka ei mainitse mielenosoituksia kuin korkeintaan sivulauseessa (ja vaikka olisi satelliittikanavat saatavilla, harva kuitenkaan lahtee surffaamaan kansainvalisia uutiskanavia). Ja onhan taalla ennekin osoitettu mielta, joten jos ei ole esim. nettia kaytossa, niin ei voi tietaa miksi tamankertaiset mielenosoitukset olisivat yhtaan erilaisia kuin aiemmat...

 

***

Mellakointi on laajennut myös Jemeniin jossa myös vaaditaan presidentille potkuja.

Saapa nähdä mitä täällä tapahtuu perjantaina kun on tärkeä rukouspäivä. Oletus on että sen ip-rukouksen jälkeen voi syntyä mekkalaa. Muslimiveljeskunnan vaikutusvalta kanavoituu moskeijojen suojissa. Äsken tv:ssä asiantuntija eritteli taustoja ja selosti että tässä on kyseessä nuorten tyytymättömyys koko maassa eikä liikettä johdeta perinteiseen tapaan. Mukana ei ole muslimiveljeskunta organisoimassa, niin kuin hallitus väittää. Vaikka veljeskunta onkin tärkein oppositiovoima teoriassa, mutta siltä vietiin vaikuttamisen mahdollisuus väärissä vaaleissa, jossa se menetti kaikki parlamenttipaikansa.

***

Oletukseni sai vahvistuksen kuppilassa, jossa tiedettiin että koko maassa osoitetaan mieltä perj päivärukouksen jälkeen. Menen katsomaan ja yritän päästä McDonaldsin toiseen kerrokseen tai siihen toiseen pizzeriaan. Sitten lienee pakko syödä eka pitsa tällä reissulla, ehkä kyynelkaasulla maustettuna.

Saattaa saada jatkoa, kunhan infoa kertyy.