Kaljalla, yksi pullo Stellaa...

Tänään oli tuulista, ikkunaluukut paukkuivat yöllä, niin että oli suljettava. Siksi päätin etsiä narua tms saadakseni luukut sidotuksi auki-asenttoon. Siihen löytyikin apu läheltä, huonekaluverstaan puolituttu omistaja antoi pätkän puuvillanarua ja toisen metrin ohutta rautalankaa.

Hänellä on useita kämppiä vuokrattavaksi, osa varmaan omiakin, sillä bisnes näyttää käyvän. Jos haluat vuokrata kämpän Hurghadasta, Luxorista tai mulle tietämättömästä paikasta Tebaa City, soita +2 01010 345 071. Kerran oli puhetta hänen Luxor-kämpistään, jotka ovat Feirusissa. Tarjolla on studio, mutta muitakin. Aika kova oli vuokra silloin.

Olin matkalla kaljalle ja viikon kalalle ja suuntasin sinne puistoravintola SIMBADIIN, siinä Luxorin temppelin lähellä, torin kupeessa. Siellä oli toiskymmentä turistia ja samoin näin matkalla aika monta kävelyllä. Yksi ryhmä oli oppaan johdolla menossa kai SOUKiin tai sitten temppeliin. Olisikohan turismi pikku hiljaa elpymässä? Mutta ei se ole lähelläkään yhtä vilkasta kuin ennen kumousta. Kaljapullo ja kala-annos veroineen 43LE.. ei paha.

Annukka kutsui iltapäiväkahville, mutta ei siinä merkityksessä kuin se kotona saattaa olla. Hänellä oli kuitenkin taka-ajatus, sillä hän on päättänyt aloittaa blogin myös vuodatukseen. Nimeksi tulee kai ”uusin silmin” mutta se löytyi myös haulla koppakuoriainen. Se taas viittaa tietysti lantakuoriaiseen eli maan symboliin skarabeen. Opastin mitä osasin mutta kuvan käsittelyn hän joutuu itse harjoittelemaan. Kun hän käyttää Googlen uudempaa krome-selainta ja sai eteensä myös uuden version vuodatuksesta, olin hiukan hakusessa siinä. Kuvankäsittely onnistui pikku kokeilun jälkeen. Siitä blogista tulee eri sävyinen, mutta käsittelee sekin Egyptiä, mutta syvällisemmin ja historiaa painottaen. Minä kun kirjoittelen tällaista ajatusten ajelehtimista ja sattumista joihin outona täällä törmään.

Matkalla kuljin Medinaa ja käännyin ensimmäiselle kadulle rantaan päin josta autot ajelevat hotelli Morriksen ohitse. Kadulla on monia sisustuskauppoja. Jos teet remppaa kämpässä, mene sinne. Löytyy kylppärin ja keittiön sisustuskamaa, tapetteja, laattoja ja ”kreikkalaisia” sisustuspilareita. Samalla kadulla on myös pieni kiinteän hinnan ruokakauppa Cash & Carry.

Kadulla taas oli tarjolla paperinenäliinoja ja ostin paketin. Minusta on ihan ok että lapset tekevät töitä eivät vain kerjää. Pikku ylihinta nessuista ei ole paha. Silti annoin taas muutaman kolikon kerjäläisillekin. Siinä kala-annosta syödessä tarkkailin maailman menoa tapani mukaan. Olen jo ennekin ihmetellyt pientä puhallinta, jolla poika siivosi matkamuistokioskia. Muualla en ole mokomaa nähnyt, vaikka on selvästi teollinen tuote. Saattaa olla Black&Decker tai jokin tuttu valmistaja, koska väri oli tuttu. Laite on kooltaan kuin pieni sirkkeli, mutta puhaltaa ilmaa. On hiukansuurempi ja tehokkaampi kuin hiustenkuivain ja johto oli pitkä.

Kävin toriaukealla ihmettelemässä meillä kai tuntemattomia isoja leluja. Siellä oli tarjolla toistakymmentä pientä, sähkötoimista auton ja moottoripyörän mallista vempainta. Ajelua tunniksi oli luvassa satasella. Kooltaan sopiva muksu olisi 5-8v.  Eipä ollut kuin yksi lapsi kahvoissa. Laitteet ovat kuulemma kiinalaisia, mutta myyjäpoika väitti yhtä mallia valmistettavan Kairossa. Hintaa vehkeillä oli 1000-1200LE. Meillä vastaava maksaisi 5X hinnan. Torilla oli myös hauska pikkubisnes – oli tarjolla henkilövaaka itsensä tai vaikka laukun punnitsemiseen. Noinkohan kannattaa?

Asemakadulla päivysti tavan mukaan lukuisia vossikoita kiivaasti kyytejä tarjoten. Useilla hevosilla oli iso kusilammikko allaan. Siitä johduin ajattelemaan hepojen juottamista. Sitä  en ole nähnyt kertaakaan, vaikka ruohoja tammojen eteen heitetään useinkin. Mitenkä ihmeessä näissä kuumissa oloissa hevonen voi jaksaa ilman vettä? Lapsuudesta muistan että hevosia juotettiin ämpärillä aika usein. Miten on, Tiina ja Heli, juottaminen täällä?