Henning

Olen pitänyt muiden lailla Henning Mankellia vain rikoskirjailijana, jonka sankari on sympaattinen rikoskomisario Wallander. Katsoin tv-dokkarin jossa esiintyi ihan erilainen mies.

Tämä ehkä aidompi Mankell asuu puolet vuodesta Afrikassa, kuvaus oli tehty Maputossa Mosambikissa. Hän on 35v liikkunut ja asunut Afrikassa ja tuntee manteretta hyvin, kuten suomalainen kollegansa Juha Vakkuri.

Miehet tekevät tahollansa työtä saadakseen eurooppalaiset ymmärtämään perusteellisemmin mannerta ja sen kansojen kulttuuria. Kiinnostava ja minua liikuttava oli sanonta, että enää hän ei etsi eroavuuksia vaan yhteisiä asioita.

Länsimaiden käsitys Afrikan merkityksestä on vääristynyt pelkästään väärän karttaprojektion vuoksi. Jossakin sain näkyviini todelliset mittakaavat, jotka hätkähdyttää jokapoikaa. Siinä oli manner oikeassa mittakaavassaan ja sen sisään mahtui valtaisa määrä maita, joita vanha ja vääristävä Mercatorin kartta suhteuttaa väärin.

 

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut että Sudan on noin 8 kertaa isompi kuin Suomi, mutta meikäläisissä koulukartoissa vain vähän isompi. Sama virhe koskee Egyptiä, joka on karttamielikuvaansa paljon suurempi.

http://www.informationisbeautiful.net/2010/the-true-size-of-africa/ kertoo karun totuuden siitä, että Afrikan manner voisi kattaa Kiinan, USAn, Intian ja ison osan Eurooppaa ja tusinan pikkumaita tilkkeeksi. Tämä vääristynyt virhearvio on osaltaan vaikuttanut ihmisten mielikuviin ja sitä kautta asenteisiin ja politiikkaan.

 

Maailman kehitys on aina osoittanut, että maan merkitys kansainvälisissä suhteissa perustuu sen asukasmäärään ja pinta-alaan. Toki muitakin tekijöitä on, kuten maaperän rikkaudet, liikenteen reitit jne, (koulutus, kielitaito, kekseliäisyys joilla Suomen pitäisi pärjätä) mutta pohjimmiltaan maan potentiaali riippuu juuri pinta-alasta ja väestä. Siksi (väärän maantieteen ja karttojen vuoksi) meillä länsimaissa ei ymmärretä Nigerian tai Pakistanin kaltaisten maiden vaikutusta yleiseen maailman menoon. Niissä on väkeä enemmän kuin EU:ssa yhteensä.

 

Tosin on toiseen suuntaan osoittava esimerkkimaa Venäjä, jonka väestö on vähentynyt monista syistä, pinta-ala on laaja ja öljyvarat suuret, mutta taitamaton politiikka pitää maan heikkona. Vastakkainen esimerkki on Kanada, joka valistuneella maahanmuutolla ja muutoinkin fiksulla politiikalla pärjäilee, kasvaa ja kehittyy, koska väestö kasvaa ja lääniä riittää.

 

Taisin taas harhautua otsikosta, mutta samoja ajatuskulkuja kertoili Henning. Hän heitti esimerkin länsimaiden lyhytnäköisestä ja tylystä politiikasta, kertoen että jos Eurooppa todella haluaisi auttaa sitä, että kaikki lapset saisivat koulutusta ja oppisivat lukemaan, se maksaisi vuosittain yhtä paljon kuin täällä lännessä ostetaan koiran- ja kissanruokaa kaupasta.

 

Itse vielä voin ymmärtää koiranruoan ostamisen, sillä tähteillä koira saisi liian paljon suolaa ja rasvaa, mutta sitä en ymmärrä ollenkaan, että kissanruokaa myyvillä on varaa jatkuvasti pyörittää kalliita mainoksia tunteisiin vedoten, siitä miten minun misuni ansaitsee parasta ja kalleinta, miau! Se on niin vanhapiikahommaa että v---ttaa.

 

Tiedän tämän ärsyttävän muutamia tuttavia ja ystäviä, mutta HM taas sai asettamaan asiat mittakaavaan. Kun myöskin on tiedossa kissan sopimattomuus kaikkialle muualle kuin juuri sinne alkuperämaihin, voin taas kerran todeta inhoni kissoihin, joka ei todellakaan kuulu eurooppalaiseen faunaan.