kehityksen esteitä

Jos ihmisellä ei ole osoitetta, miten hänelle voidaan lähettää postia? Vaikka katu tiedetään, mutta taloilla ei ole numeroita, miten asiat voidaan hoitaa? Miten kukaan voi tehdä bisnestä tai hoitaa suhteita ulkomaille ilman postia? Kuitenkin Egyptissä on jo vuosituhansia sitten osattu maanmittaus. Oli pakko aina tulvan jälkeen mitata pellot uudelleen. Maanmittaus oli tähtitieteen ohella aivan alusta asti "yliopistojen" ohjelmissa. Miten voidaan hoitaa talojen omistamisen verotus, jos ei ole yksilöityjä numeroita? Ehkä niitä onkin, mutta tieto on ehkä luottamuksellista ja vain viranomaiskäytössä? Täällä ei tarvita postinjakajia.

Tätä osoite-ongelmaa on ratkottu Englannissa antamalle taloille nimi ja se auttoi siksi, että vain aristokraateilla oli tarvetta kirjoitella ja käydä kauppaa, maajusseilla sitä tarvetta ei ollut. Ja jonkin kartanon nimi saattoi riittää osoitteeksi, sillä postiljooni tunsi seudun ja tiesi, kuka alustalainen oli kunkin ison talon renkinä. Annex käsitteen olen oppinut ja ymmärtänyt, että jos talon nimi on "Black House" sillä voi olla useita sivutaloja. Se riitti osoitteeksi. Samoja ongelmia on ratkottu Japanissa ja Pena P kerran selostikin systeemiä, mutta en nyt muista miten se meni. Nykyaikana luultavasti postikortti tai kirje Japaniin saattaa löytää perille.

Mutta nämä maat, jotka elävät turismista ja joilla ei ole minkäänlaista infraa postin suhteen, ovat väistämättä alakynnessä. Tietotekniikka, säköposti on tuonut tähän pelastusta, mutta voiko se ratkaista tämän ongelman kokonaan? Tuskin, jos pikkupuodin omistaja pelkää ottaa käyttöön sähköpostia siksi, että sitä kautta viranomaiset ehkä pääsevät käsiksi hänen liiketoimintaansa ja voivat sitä verottaa.

Tämän yritteliään kansan on tyytyminen vain myymään turisteille ja toisilleen, tai korkeintaan naapurimaihin, missä kieltä ymmärretään. Minulle on vaiketa tajuta, että nämä vanhat sivistyskansat, jotka ovat kehittäneet maailmankaupan, numerot, pankkisiirrot (Sinuhen mukaan) ja monet hienot asiat, ovat tässä suhteessa näin erilaisia, kuin läntiset kulttuurit. Ehkä olen yksipuolinen näkemyksessäni, liian länsiuskovainen.

Vieraan kielen pelkoon tutustuin entisessä Neuvostoliitossa. Vakoilijoita hysteerisesti pelätessä oli aina epäilyttävää, jos joku oli tekemisissä ulkomaalaisten kanssa. Siksi vieraitten kielten opiskelu jäi vajaaksi, kun ei ollut lupa sitä käyttää ja tavata vierasta kieltä puhuvia. On ollut hauska havaita nyt, miten aktiivisesti nuoret venäläiset haluavat omaksua englannin. Muitakin kieliä osataan ja halutaan oppia, hyvä niin. Täällä Luxorissa aina pienet koululaiset haluaisivat puhua turistin kanssa englantia, toivotellen kadulla "welcome to Luxor" ja ensimmäiseksi kysyen "what your name?". Muutamassa vuodessa on tapahtunut muutos myös nuorten naisten asenteissa, sillä nyt he katsovat turistia silmiin kadulla, hymyilevät ja saattavat sanoa jotakin englanniksi. Muukalaispelkoa ei ole. Asenne on kohdallaan ja oppia turistienglannista saa helpolla, jos pääsee palveluhommiin.

Mutta kun opiskelun taso eli korkeakoulut ovat kehnoja, ei tuloksia ole paljon odotettavissa. Hein kertoi tavanneensa jossakin pukumiehen, joka kertoi olevansa insinööri. Kun kysyi, mitä töitä insinööri tekee, oli hommana tappaa hyönteisiä laivassa. Hän vertaa täkäläistä yliopistoa eurooppalaiseen lukioon.

Jostakin olen saanut tiedon, että arabian kielellä julkaistaisiin noin 800 kirjaa vuodessa. (oikaiskaa, jos tieto on väärä, sillä se on ihan uskomaton) kun Suomessa julkaistaan vuodessa tuhansia (yli 4000?) kirjoja. Arabiaa puhuu 250 miljoonaa ihmistä, suomea tunnetut 5 milliä. Kirjojen avulla tieto leviää, opiskelu on mahdollista ja kansa sivistyy. Kun menneinä vuosituhansina kansaa sivistettiin piirroskuvilla temppelien seinissä, eipä paljon ole edistytty valistuksen tekniikassa. Meilläkin keskiaikaisten kirkkojen seinämaalaukset tehtiin siksi, että kansa ei osannut lukea. Herran pelkoa levitettiin hurjilla kuvilla, kuten esim Lohjan kirkossa nähdään. Tapa ja ajattelu on siis kopioitu täältä. Vahinko egyptiläisille, että kansan valistus on melkein jäänyt sille tasolle, sorry. Hassuinta on, että islam perinteisimmillään ei salli kuvien tekemistä, ainoastaan ornamentit ovat sallittuja. Onneksi egyptiläiset ovat aika käytännöllisiä, eivät ollenkaan fanaattisia ja siksi taidekoulun tyttöjen sallitaan piirtää muotokivia, eläimiä ja maisemia. Myös hotellien seinillä on maalauksia tai jäljennöksiä ja taidenäyttelyissä, gallerioissa on ihan hyvää maalaustaidetta.